Baba

Kismamák és az alvás

Míg a várandósság elején egész nap szédelgünk az álmosságtól, az utolsó hetekben inkább a fokozott éberség jellemzõ – sajnos az éjszakai órákban is. Néhány trükkel mégis kellemesebbé és pihentetõbbé tehetjük az alvást óriási pocakkal is!

Alvásproblémák az első harmadban

Sokan inkább terhességük első 8-10 hetében vennék igénybe szülési szabadságukat. Akit egész nap hányinger kínoz, s ráadásul akár beszéd közben is bármikor el tudna szundítani, annak kemény próbatételt jelent ilyenkor a munkahely vagy a tanulás. Ekkor még nem látványos a másállapot, nem is akarjuk egyelőre közhírré tenni a baba érkezését – így hát nincs más hátra, mint kitartóan várni a hetek múlását.





Az első hónapok álomkórságáért egyébként a sárgatesthormon felelős, s mint mindennek a természetben, ennek is megvan a maga oka: erőteljes figyelmeztetés a kismama számára, hogy lassítson egy kicsit, fordítson több időt pihenésre – egyszóval vegye észre, hogy már nincs egyedül! Ne küzdjünk a „természetes fékek“ ellen kávéval, fekete teával, szervezzük inkább át a napjainkat! Amit lehet, halasszunk későbbre, s aludjunk minél többet, minél nyugodtabb lelkiismerettel.






Alvásproblémák szülés előtt


A terhesség második harmada röppen el a leggyorsabban. Ekkor alig vannak kényelmetlenségek, s még az eleinte émelygős, szundikálós kismamák is ott folytatják, ahol hónapokkal azelőtt – még baba nélkül – abbahagyták. A kényelmetlenségek azonban az utolsó harmadban ismét megjelennek, noha ezúttal más formában. A nyolcadik hónapban a méh már eléri az alsó bordaíveket.

• Olyan hatalmas a pocak, hogy még megfordulni sem olyan egyszerű az ágyban, a kényelmes hasonfekvésről pedig réges-rég le kellett mondani.

• A gyakori éjszakai ébredés legfőbb oka azonban mégsem ez, hanem a gyakori vizeletürítési kényszer. A méh eleve nyomja a hólyagot, melynek kapacitása az utolsó hetekben csökken. A medencevégűen elhelyezkedő babák még kisebb-nagyobb rugásaikkal is nehezítik a helyzetet. Igyunk napközben sokat, este felé alig, így talán megússzuk egyetlen felkeléssel is.

• A magzatok a legtöbb kismama szerint az esti, lefekvés körüli órákban a legélénkebbek. Izegnek-mozognak, megpróbálnak megfordulni. Pedig mindössze arról van szó, hogy a picinek is meglehetősen szűk már a hely odabent, s amikor a mama elhelyezkedett, ő is megpróbál valami kényelmes pozíciót találni. Ilyenkor nem kötik le a kinti zajok, ezért szívesebben mozgolódik, tornázik egy kicsit.

• Ahogy közeledik a szülés ideje, az anyák nyugtalansága is fokozódik. Millió gondolat, terv, aggodalom száguldozik az agyunkban ide-oda, s nehéz megálljt parancsolni nekik. Egy kiadós délutáni sétával talán sikerül olyan kellemesen fáradttá tenni magunkat, hogy könnyebben menjen az elalvás.


Altató helyett kényelmes ágy „Hamipárnával“

Az 1,4 m széles franciaágy megteszi, amíg édeskettesben alszunk rajta. A negyedik hónap táján azonban érdemes nagyobbra cserélni, hiszen nagy hassal a szokásosnál szinte kétszer nagyobb hely szükséges a kényelmes elhelyezkedéshez. Már csak azért is érdemes cserélni, mert később a baba is gyakori vendég lehet a szülői ágyban.

Valóságos csodákat tesz az a hurka alakú, hosszú, vaskos párna, amit eredetileg szoptatási segédeszköznek találtak ki, mert egyszerre támasztja a derekat és a könyököket. Várandósan is hasznát vehetjük: egyik vége a fejünk alatt, másik vége a térdeink közt, középen puhán megtámasztja a hasunkat. 


Lazítási módszerek

• Kerüljük estefelé a felkavaró, akciódús filmeket és olvasnivalókat. Sokaknál beválik ilyenkor a zenehallgatás, s ha fejhallgatón át érkeznek a hangok, társunkat sem zavarjuk az elalvásban.

• Jótékony hatásúak a nyugtató teakeverékek. Aromás íze miatt a citromfű főzet a legkedveltebb, de súlyos alvásproblémák esetén hozzáértő természetgyógyásszal komló-macskagyökér-citromfű keveréket is készíttethetünk. Természetes szereknél is igen fontosak a megfelelő arányok, aki nem ért hozzá, inkább ne rögtönözzön!

• Áldásos hatású lehet egy kellemes, meleg lábfürdő is, melybe pár csepp jázmin, rózsa vagy levendula olajat cseppentettünk.

• Néha hát-és derékfájás nehezíti az elalvást, amit ugyancsak a megnövekedett has tömege okoz. Próbálkozzunk néhány célzott lazító gyakorlattal, vagy kérjünk meg társunkat, masszírozza egy kicsit a túlfeszült izmokat. A gyengéd, ám határozott mozdulatok a lelket is ápolják.

A szülés és vajúdás közben is felettébb hasznos gyakorlatokat és a masszázst elméletben és gyakorlatban is elsajátíthatjuk:
• Dale – Roeber: Kismamatorna. Holistic kiadó (56. és 82. old.)
• Az Aktív Szülés Központ őszi programjának helyszíne az ELTE: Budapest, IX. Soroksári út 160. A lazítással, masszázzsal kapcsolatos kurzusok után a 06-20-9316-981-es telefonszámon Békési Beáta klinikai pszichológusnál. Természetesen bármelyik szülésre felkészítő tanfolyam gyógytornászától kérhetünk tanácsot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top