Baba

Szabolcs utcai szülészeti klinika

Mindenki sima, könnyû, természetes szülésre vágyik, néha azonban – hol váratlanul, hol elõre kiszámíthatóan – másképp hozza a sors. Ha a magzatnak valamilyen fejlõdési rendellenessége, betegsége van, ha az anya nem egészséges, vagy koraszülés várható, érdemes olyan kórházhoz, szülészethez fordulni, ahol nagy szakmai tapasztalattal rendelkeznek az effajta problémák orvoslásában. Annak jártunk utána, milyen szolgáltatásokat kínál a kismamáknak és szülõ nõknek a szakma élvonalába tartozó intézmény (aminek az új neve: Országos Gyógyintézeti Központ)?

Az új évezredet már új névvel kezdi a HIETE, azaz a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem. Ezentúl az egyetemi integráció eredményeképpen létrejött Semmelweis Egyetem Budapest egyik klinikája lesz. A Szabolcs utcai Női Klinika részt vesz az ún. progresszív betegellátásban, a közkórházakból ide irányítják a komplikált, szövődményes eseteket, de természetesen egyéni elhatározásából, panaszmentes terhességgel is fordulhat bárki a klinika bármelyik szülészorvosához vagy bábájához.
Doszpod József professzor, a klinika igazgatója elmondta, hogy a náluk lezajló évi kb. 1200 szülés több mint fele különleges ellátást igénylő, problémás eset. Ennek megfelelően a császármetszések aránya is igen magas, 26% körül mozog. Az újszülöttek 16%-a koraszülött – ez az országos átlag kétszerese –, többek között az ő fogadásukra és ellátásukra létesült 1993-ban a perinatális intenzív centrum (PIC I.). A klinikán többféle központ is működik, mely az egész ország területéről fogadja a speciális gondozásra szoruló kismamákat:
– A diabétesz centrum az inzulinfüggő cukorbeteg nők problémáit próbálja orvosolni, az évi kétszáz ilyen esetből száz édesanya szüli meg itt gyermekét. (A központ működéséről és a terhességi diabéteszről lapunk februári számában olvashatnak részletesebben.)
– Az epilepsziás anyák ugyancsak különleges gondozást igényelnek, az ismert és gondozott esetek 80%-a hozza itt világra gyermekét.
– A klinika genetikai centruma fejlődési rendellenességek szűrésével, méhen belüli kezelésekkel s az esetleg szükségessé váló terhesség-megszakítások elvégzésével is foglalkozik. Az egész országban egyedül itt végeznek rendszeresen méhen belüli vércserét az Rh-immunizált magzatoknál (lásd cikkünket erről a témáról a Kismama 2000. januári számában!)
– A klinika specialitásai közé tartozik a méhen belül sorvadt, vagyis az időre, de túlságosan alacsony súllyal születő babák és édesanyjuk ellátása.
– A koraszülés megelőzési programba bármelyik kismama bekapcsolódhat, de azoknak, akiknek már volt koraszülése, különösen ajánlott.

Gumilabda és vajúdókád helyett epidurális érzéstelenítést kaphatnak a kismamák

Doszpod professzor a divatos újdonságokról, például anya és újszülöttjének 24 órás együttes elhelyezéséről szólva elmondta, hogy ilyesmire semmiképp sem szabad kényszeríteni az anyákat, hiszen tapasztalataik szerint a többedszer szülők inkább a nyugalmat választják, s babájukat az újszülött osztályon helyezik el. Természetesen a gyermekágyas férőhelyek fele olyan két illetve három ágyas, fürdőszobás kórterem, ahol éjjel-nappal együtt lehet baba és mama, s aki ezt szeretné, bármikor ide kerülhet.
A klinikán nemrégiben átépítés volt, s hat különálló, egyágyas szülőszobát alakítottak ki. Így lehetővé vált, hogy a szülések a korábbinál lényegesen intimebb környezetben folyhassanak, ám a mostanában sokfelé látható vajúdáskönnyítő gumilabda, bordásfal, kötél és franciaágy helyett továbbra is kórházias berendezés, de azért kényelmes, állítható, széles szülőágy várja a kismamákat. “Ezeket az eszközöket azért alkalmazzák, hogy a vajúdók fájdalomérzete csökkenjen. Nálunk nincs szükség tornamutatványokra ahhoz, hogy ezt a hatást elérjük: bárki kaphat epidurális, azaz gerincközeli érzéstelenítést. A szülő nők több mint fele él is ezzel a lehetőséggel. Így kényelmesen fekve, gyakorlatilag fájdalommentesen élhetik át a vajúdás és szülés óráit.” Az epidurális érzéstelenítést a klinikán aneszteziológusok adják be, s egyszer használatos felszerelést vesznek igénybe. Ezzel gyakorlatilag kizárják a fertőzéses szövődmények lehetőségét.

Elsőrendű szempont a biztonság
Beszélgetésünk során szóba került a gátmetszés kérdése is, mely – érthető módon – igencsak foglalkoztatja a kismamákat. Doszpod professzor leszögezte, hogy e tekintetben semmilyen kockázatot nem vállalnak, még akkor sem, ha ez a népszerűség rovására megy. Ha a gátrepedésre a legkisebb esély is mutatkozik, inkább elvégzik a gátmetszést, hogy a súlyos, alkalmasint nehezen vagy tökéletlenül gyógyuló sérüléseket elkerüljék. Először szülőknél ennek megfelelően szinte mindig vágnak, a második babánál már jóval ritkábban, harmadszor szinte soha. Ez összességében annyit jelent, hogy a szülő nők kb. 40%-a megy haza vágás nélkül. Mindezek a kérdések a szülésre felkészítő tanfolyamon is szóba kerülnek, melyet az ide gondozásra járó terhesek többsége látogat. A kismamák megtekinthetik a szülőszobát is, így nem éri őket meglepetés, amikor majd elérkezik a nagy nap.

A párok többsége együtt szül
Mint számos más újításban, úgy a papás szülések bevezetésében is élen járt a klinika. Bruckner Ilona főmadám elmondta, hogy már 1986-ban beengedték a szülőszobába azokat az apákat, akik szerettek volna társuk mellett lenni. Ma körülbelül a párok 60-70%-a szül együtt.
Elsősorban bábának tartom magam, s ma is naponta segédkezem a szüléseknél. Másodsorban adminisztratív, szervezési, beszerzési feladatokat is ellátok, de ezen a téren is hasznát veszem több, mint két évtizedes szülőszobai tapasztalatomnak.”
Szabad szülésznőválasztásra a Szabolcs utcai klinikán is van lehetőség. Ennek igénye mindig a kismamákban fogalmazódik meg, akik személyes ismeretség vagy korábbi jó tapasztalatok miatt kérik egyik-másik bábát.
A szülőszoba jószerével egyetlen “alternatív” felszerelése a szülőszék, melyet a kitolási szakban érdemes használni. Bruckner Ilona szerint ugyan nem sűrűn, úgy havonta egy-egy alkalommal kérik a kismamák, de ő személy szerint fel szokta ajánlani, mert igen jó tapasztalatokat szerzett vele. A patkó alakú széken szülő nőt férje hátulról megtámasztja, és át tudja ölelni. A szülésznő ebben a testhelyzetben is kiválóan hozzáfér a gáthoz, akár vágni is tud, ha szükéges, a kitolást pedig egyértelműen gyorsítja a függőleges testhelyzet.
A klinika szülésznőit maximális felkészültség jellemzi, s erre igen nagy szükség is van a sok komplikált szülés miatt. A főmadám elmondta, hogy minden szülést intenzíven észlelnek, azaz folyamatos CTG vizsgálat zajlik. Ez nagyfokú biztonságot jelent, mert a magzatnál észlelt állapotromlás esetén azonnal értesíteni tudják az orvost. Amikor ott jártunk, épp eldőlt egy fenyegető koraszülés miatt beszállított kismama sorsa. Magas láza volt, s ehhez a magzati szívhangok hirtelen romlása társult. Mire felvettük látogató köpenyeinket, már a műtőbe vitték és operálták.

A magas kockázatú szülések sokba kerülnek a klinikának
Dr. Török Miklós egyetemi adjunktus szerint a gyermekágyas kórtermek némelyikénél elkelne még némi korszerűsítés, de a pénz még a fontos eszközök beszerzésére sem elegendő. Az önkormányzatok által finanszírozott kórházakban több jut a komfortosság növelésére, ezzel szemben a klinikákra nem tud elegendő pénzt költeni az oktatási tárca. Így ezeknek az intézményeknek még jó ideig inkább a szakmai teljesítmény, mint az otthonos, modern környezet lesz a legfőbb vonzereje. Persze ennél is nagyobb baj, ha a felszereltség körül akadnak problémák. Sajnos arra is volt már példa, hogy a továbbképzésre érkező szülészorvosok saját kórházukban korszerűbb műszerekkel rendelkeztek, mint a klinika, mely az oktatókórház funkcióját tölti be, és ahol be kellene mutatni az újfajta technikák használatát. Az Európai Szülész-Nőgyógyász Társaság 1999. májusában a helyszíni vizsgálat során elismerően nyilatkozott a klinika munkájáról, s engedélyezte, hogy szülész-szakorvos képzést illetve továbbképzést végezzenek az EU tagországai számára is.
Azok a kismamák, akik valamilyen okból igénylik a technika és az orvostudomány legújabb vívmányainak kézzel fogható és állandó jelenlétét, mert ez alapozza meg elsősorban biztonságérzetüket, jó helyen járnak, ha a Szabolcs utcába mennek szülni.

Megjelent a Kisbaba 2000. januári számában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top