Baba

Gyógyszerek az anyatejben?

Kerüljük a felesleges gyógyszerszedést a szoptatás idején is, ha csak lehetséges. Komoly betegség esetén azonban többnyire nem kell káros hatástól tartanunk.

Négyhetes a kisbabám, begyulladt a mellem. A háziorvosunk antibiotikumot írt fel, és eltiltott a szoptatástól. Azt mondta, amíg gyógyszert szedek, csak fejjek, a babát pedig tápszerrel etessem. Valóban abba kell hagynom a szoptatást?
G. Katalin, Székesfehérvár

Kismama: Sajnos gyakran kapunk hasonló leveleket. Amikor az orvos felméri a gyógyszerszedés melletti szoptatás kockázatait, mérlegelnie kell azt is, hogy az elválasztás milyen káros hatással járhat az anyára, illetve a gyermekre nézve. A hirtelen elválasztás tejcsatorna-elzáródást,




mellgyulladást okozhat, ami tovább ronthatja az amúgy is beteg anya állapotát. Az anyatej megvonásával ugyanakkor megfosztjuk a gyermeket egy sor értékes védőanyagtól, így könnyen előfordulhat, hogy ő is megbetegszik. Az elválasztás miatti tápszeres táplálás jelentősen növeli az allergiás megbetegedések kialakulásának veszélyét. Ez pedig sokkal súlyosabb következményekkel jár, mint az, hogy néhány napig a baba szervezetébe jut a szedett gyógyszer hatóanyagának egy-két százaléka. A gennyes mellgyulladásra több olyan antibiotikum is adható, amit szoptatás mellett lehet szedni! Az orvosi szakirodalomban a legtöbb gyógyszer szoptatás alatti szedéséről részletes tájékoztatók állnak rendelkezésre, kétséges esetben csak utána kell nézni.

Megszokásból ne!
Valóban szükségünk van arra a tablettára? Sok betegség magától is meggyógyul, hiszen szervezetünknek csodálatos védekezőrendszere van. Leggyakrabban vírusok támadnak meg bennünket. Ezek ellen nincs orvosság, de gyógyteák, pakolások sokat javíthatnak közérzetünkön. Influenzára, egyszerű náthára, köhögésre felesleges antibiotikumot szedni. A homeopátiás szerek nem hatnak károsan a kisbabára. Ha a betegség feltétlenül beavatkozást igényel, legjobb, ha olyan szert használunk, ami helyben váltja ki hatását, így kevés kerül belőle a vérkeringésbe, és ezáltal az anyatejbe. Allergiásoknál, asztmásoknál jó megoldás a belélegezhető, illetve az orrba porlasztható gyógyszerek használata. Ha műtétre van szükség, halasszuk a szoptatás befejezése utáni időpontra, vagy legalább arra az időszakra, amikor a baba már anyatejen kívül mást is szívesen fogyaszt. Ha ez nem lehetséges, kérjük meg az orvost, hogy helyi érzéstelenítésben végezze a műtétet.

A baba és a gyógyszerek
Az, hogy a gyermek szervezete hogyan válaszol az anya által szedett gyógyszerre, a gyermek életkorától, testsúlyától, általános egészségi állapotától és attól is függ, hogy mennyit szopik.
Ésszerűnek tűnik, hogy a várandósság alatt szedhető gyógyszereket az anya szoptatás alatt is bátran beveheti. Ez még sincs így. A terhes asszony mája és veséje ugyanis lebontja a hatóanyag nagy részét, mielőtt az a méhlepényen keresztül a magzathoz jutna. Az anyatejen át bejutó hatóanyagot viszont a baba saját szervezetének kell lebontania. Másrészt viszont: a magzathoz a legtöbb gyógyszer eljut, mivel ő közvetlen kapcsolatban van az anya vérkeringésével. A szopó gyermekhez csak azok a hatóanyagok jutnak el, amelyek belekerülnek az anyatejbe. A magzatra és a szoptatott babára tehát nagyon különböző hatással lehet ugyanaz a gyógyszer.

Szoptatási gyakorlat gyógyszeres kúra alatt
Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél idősebb a csecsemő, annál kisebb a kockázata a gyógyszerszedés melletti szoptatásnak. Azokat a szereket, amelyeket csecsemőknek is fel szoktak írni, biztosan beveheti az anya.
A legtöbb kisbaba néhány hetes korában már kialakít bizonyos szoptatási rendet. Ez esetben az a legjobb, ha azonnal a szoptatás után veszi be az anya a gyógyszert. Így a hatóanyag nagy része kiürül a következő szoptatás idejére. Ha napi egy gyógyszerre van szükség, azt a baba leghosszabb alvása előtt célszerű bevenni, általában az utolsó esti szoptatás után. Ha elkerülhetetlen, hogy az anya olyan gyógyszert szedjen, amely mellett nem szoptathat, előnyben kell részesíteni azokat a szereket, amelyekkel erélyes, de rövid ideig tartó kezelést lehet végezni. Így könnyebben megoldható, hogy az anya a kúra alatt fejéssel tartsa fenn a tejtermelést, és utána hamarosan visszatérjen a szoptatáshoz.
Mivel a gyógyszerek többségének kevesebb mint két százaléka jelenik meg az anyatejben, kicsi az esély arra, hogy az anya gyógyszerszedése káros hatással legyen a gyermekre. A szoptatás felfüggesztése csak rendkívüli esetekben elkerülhetetlen, például daganatok kemoterápiája esetén vagy radioaktív gyógyszerek szedésekor. A körülmények és a lehetőségek gondos mérlegelése után szinte mindig található olyan gyógyászati megoldás, mely összeegyeztethető a csecsemő szoptatásával.





A leggyakoribb kérdések:
Ha fáj a fejem, bevehetek-e fájdalomcsillapítót?
Igen. Egy-egy szalicilát-tartalmú fájdalomcsillapító nem veszélyezteti a gyermek egészségét. Ez a gyógyszercsoport kúraszerűen alkalmazva vagy nagy adagban okozhat károsodást a baba szervezetében. Ha gyakrabban van szükségünk fájdalomcsillapítóra, jobb, ha paracetamol-tartalmú szert használunk.
Felszaladt a lázam, szoptathatok-e ilyen állapotban? Bevehetek-e lázcsillapítót?
A lázas állapot nem zárja ki a szoptatást. Lázcsillapításra hűtőfürdőt vagy vizes törzsborítást is használhatunk, de a gyógyszeres kezelés sem árt a gyermeknek. Ajánlott szerek: paracetamol, amidazophen.
Antibiotikum szedése esetén szoptathatok-e?
Az antibiotikumok közül a kinolontartalmú, illetve a sulfonamid alapú gyógyszerek adásával kell elővigyázatosnak lenni újszülöttet szoptató anyánál. A többi antibiotikum nem árt a babának, tehát nem kell felfüggeszteni a szoptatást.
Árthat-e az anyán végzett fogászati fájdalomcsillapítás a babának?
A helyi érzéstelenítést biztosító szerek nem jutnak át az anyatejbe. Ha átjutnának, akkor sem okoznának gondot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top