Baba

Elválasztás lépésrõl lépésre

Elõfordulhat, hogy bele kell avatkoznunk ebbe a természetes folyamatba, és kénytelenek vagyunk a tervezettnél vagy kívánatosnál hamarabb elválasztani a babát. Hogyan tegyük - erre adnak választ tanácsaink.




• Adj mindennap az egyik szoptatás után pár korty lefejt tejet vagy forralt vizet cumisüvegből. Nagyon kis mennyiség legyen az üvegben: ezúttal nem etetésről, csak a cumival való ismerkedésről lenne szó.

• A teljes elválasztás előtt legalább egy hónappal kezdd el a cumisüvegből való táplálást. A legjobb, ha azt a napszakot választod ki, amikor úgy érzed, hogy a legkevesebb a tejed (ez a kora esti órákban valószínű).

Adj a babának egy adag tápszert, és csak a következő etetésnél szoptasd meg. Ha közben kellemetlenül feszül a melled, fejj egy kicsit, de éppen csak annyit, hogy megkönnyebbülj.

• Egy hét alatt egynél több szoptatást ne hagyj el. Így a teljes elválasztás annyi hetet fog igénybe venni, ahányszor naponta szopott a baba. 

•  Lassítsd ennél is jobban az elválasztás menetét, ha túl teltnek érzed a melledet. Az utolsó (reggeli vagy esti) szoptatást tartsd meg, amíg csak lehet.





• Ha a családban előfordult allergiás megbetegedés, anyatej hiányában egyéves korig csak hipoallergén tápszert adj a csecsemőnek, tehéntejet ne, még higított formában se. A feles tehéntej alultápláltságot, vérszegénységet, allergiát okozhat!

Egyéves kor alatt a kihagyott szoptatásokat fokozatosan helyettesítsük a gyermekorvos által javasolt tápszerrel, illetve főzelékkel. Hat hónapos kortól kezdve napi ötszáz milliliter tápszerre van szüksége a csecsemőnek, melyet háromszor szilárd táplálékkal (főzelékkel, gabonapéppel), egyszer pedig gyümölccsel egészítünk ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top