Baba

Karrier

A gyermekek után járó juttatások és a késõbbi munkába állás szempontjából korántsem mindegy, milyen fizetéssel, milyen feltételek mellett dolgozik a kismama.

Öt év „gyerekszünet” után szeretnék visszamenni korábbi munkahelyemre. Bevett gyakorlat, hogy akit ki akarnak tenni, annak elfogadhatatlan új munkakört ajánlanak, hogy a dolgozó kénytelen legyen felmondani, így megtakarítják a végkielégítést. Nekem olyan állást ajánlottak, ahol a korábbinál kevesebb fizetésért, határozott időre alkalmaznának, ráadásul nem a végzettségemnek megfelelően. Köteles vagyok elfogadni ezeket a felettébb kedvezőtlen feltételeket? Milyen egyéb lehetőségeim vannak? Felmondani nem merek, mert nagy összegű vállalati kölcsönt kaptunk, amit ilyen esetben egy összegben kellene visszafizetnem.
Jelige: Piroska és a farkas

Kismama:
Manapság sajnos korántsem egyedi eset, hogy a munkáltató a kismama tájékozatlanságával visszaélve olyan megoldást kínál, amely kifejezetten hátrányos munkavállalója számára. Éppen ezért ajánlatos már jóval a tervezett gyerekvállalás előtt utánanézni, pontosan mire is kell figyelnie annak, aki nem csupán a munka frontján, hanem családjában is szeretné kibontakoztatni képességeit. A gyermekvállalás ugyanis nem jár együtt munkajogi szempontból hátrányos helyzettel. A munkavállalók érdekeit ugyanis védi a törvény, sőt a kismamák, szülési szabadságon, gyesen, gyeden levők felmondási védelmet is élveznek! Ahhoz azonban, hogy jogainkat érvényesíteni tudjuk, ismernünk kell a helyzetünkkel összefüggő jogszabályokat.

A legfontosabb tényező maga a munkaszerződés! Ez ugyanis a Munka Törvénykönyve szerint csupán közös megegyezéssel módosítható. A munkaszerződés kötelező tartalmi elemei a munkabér, a munkakör és a munkavégzés helye. A munkaszerződésben emellett megállapodhatnak a felek a munkaviszony időtartamában (határozott vagy határozatlan idejű), a juttatásokban, a felmondási időben és meg egy sor más kérdésben. Ebből következik, hogy senki sem köteles egyetérteni a munkaszerződés bármely pontjának módosításával. A munkáltató ezek után dönthet úgy, hogy közös megegyezés híján felmond munkavállalójának – persze nem a felmondási védelem alá eső időszakban. A rendkívüli felmondás indokait ugyan nem sorolja fel részletesen a törvény (hiszen ezek meglehetősen sokfélék lehetnek), de kimondja, hogy csak a másik fél munkaviszonnyal kapcsolatos lényeges, szándékos vagy súlyos gondatlansággal összefüggő kötelezettségszegése vagy olyan magatartása lehet felmondási ok, mely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. A munkáltatónak rendkívüli felmondás esetén is indokolnia kell döntését. Az indoknak konkrétnak és valósnak kell lennie, és összefüggésben kell állnia a munkaviszonnyal.
Az már jóval fogasabb kérdés, és mindenki csak helyzete és tervei gondos mérlegelése után tudja eldönteni, hogy számára mi a legkedvezőbb megoldás. A Munka Törvénykönyve értelmében a munkáltató köteles fizetés nélküli szabadságot biztosítani a kismamának a gyermek harmadik életévének betöltéséig. Ez annyit jelent, hogy a gyes, gyed időtartama munkajogi szempontból fizetés nélküli szabadságnak felel meg, tehát a munkaszerződés tartalmát nem érinti. Amikor végül visszamegy dolgozni a kismama, fizetése semmiképpen sem lehet kevesebb, mint azelőtt volt, mert a bérfejlesztések távolléte ellenére őt is megilletik. Elképzelhető, hogy akkor jár legjobban, ha a gyed teljes időtartamát igénybe veszi, s csak azután megy vissza dolgozni. A vállalati kölcsönszerződés részletesen tartalmazza, hogy milyen esetben kell egy összegben visszafizetni a tartozást. Nem mindegy ugyanis, hogy a munkaviszony kinek a kezdeményezésére szűnik meg. A visszafizetés kötelezettségével nagy valószínűséggel csak akkor kell számolni, ha a munkavállaló mond fel, vagy közös megegyezéssel szűnik meg az állása.
 
Előfordul, hogy a kismama azért kerül kedvezőtlen helyzetbe, mert munkáltatója megszűnik, ilyenkor ugyanis a munkaviszony is automatikusan befejeződik. Fontos tudni, hogy a gyes, gyed évei ugyan szolgálati időnek minősülnek, tehát a nyugdíj kiszámításánál majd figyelembe veszik, de ilyen esetben nem számítanak munkaviszonyban töltött időnek. Ennek például akkor van jelentősége, ha a kismama a munkáltató megszűnése miatt munkanélküli járadékban szeretne részesülni, vagy gyedet venne igénybe.

Szaktanácsadó: Molnárné Dr. Nagy Ágnes, a Foglalkoztatási Hivatal jogi irodavezetője

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top