Baba

Szelíd gyógymód légúti betegségekre

A "fûben-fában orvosság" népi bölcsessége alapos kiegészítésre szorul. Itt van például mindjárt a só, amelynek méltán ott a helye a gyógyító természeti kincsek sorában.

Évszázadok óta köztudott, hogy egyes barlangok klímája és a sós tengeri levegő jó hatással van az emberi szervezetre, elsősorban a légzőszervekre. Ezt a tulajdonságát aknázza ki az inhalációs sóterápia, amely a Somadrin klímaoldat belélegzésével fejti ki gyógyító hatását.
Ahhoz a gondolathoz, hogy zárt térben, kis szobákban is megteremthetjük a sóbarlangok klímáját, egy véletlen vezette el a feltalálót, Somogyi István nemzetközi hírű festőművészünket – ez azonban mit sem von le a találmány értékéből. A ma már Somadrinként szabadalmaztatott klímaoldat megalkotásához további hét év kísérletezés vezetett el.
A klímaoldat speciális kristályszerkezetű, telített sóoldat, amely csak természetes anyagokat tartalmaz. A szobahőmérsékleten párolgó oldattal házhoz vihetjük a sós tengeri levegőt, aminek köszönhetően fokozódik a légzőszervek nyálkahártyájának aktivitása, öntisztulása, enyhülnek, illetve teljesen meg is szűnhetnek a gyulladásos folyamatok. A Somadrin oldat párologtatása során a levegő víztartalma lényegesen alacsonyabb marad, mint ha csapvizet párologtatnánk. A viszonylag száraz levegő a tüdőjáratokban sok vizet képes felvenni, s ezáltal csökkenti a nyálkahártya-váladék mennyiségét.
Orvosi szakvélemény igazolja, hogy az oldat kúraszerű alkalmazása jótékonyan hat asztma, hörghurut, légcsőhurut, arc-és homloküreg-gyulladás, krupp és nátha ellen, valamint segít a pollenallergiában szenvedőkön is.

Sóbarlangban és otthon
A Somadrin-licenc megvásárlói az ország számos pontján üzemeltetnek klímahelyiséget, ahol csekély térítés ellenében üldögélhetnek egy-egy órácskát a gyógyulni vágyók. A sótéglákkal kirakott falon cseppkőszerűen kikristályosodik a lecsapódó só, amit ha vízzel locsolgatnak, további pára képződik. Ennek és a széles szájú edényekből párolgó oldatnak köszönhetően a levegőben található só mennyisége negyvenszerese a sóbarlangokénak. Szerencsére a hurutoktól, náthától leggyakrabban szenvedő gyerekek számára egyre több óvodában is létrehoztak inhalációs helyiséget. Bárki a saját lakásában is berendezheti a maga sóbarlangját, így a szülők otthonukban enyhíthetik köhögős, megfázásra hajlamos, kruppos, asztmás gyerekeik kínjait. A sóoldat megvásárlásakor természetesen részletes tájékoztatást kapnak a szükséges mennyiségről, a terápia kivitelezésének részleteiről.





Saját sóbarlangban gyógyultak meg




Ha a Barbarics lányok egyet köhögnek, aznap már a sószobában alszanak. No persze nem büntetésből! A négy kislány közül három kruppos volt, a most tizenegy éves Edina ráadásul asztmás is. Családi átok náluk a légzőszervi betegségre való hajlam, de az édesanya, Barbaricsné Fodor Eszter, úgy tűnik, megtalálta a megoldást. Tíz éve még csak a hálószobában alkalmazták a Somadrin-terápiát. Egy percre sem hagyták, hogy kifogyjon a szobából a szükséges mennyiségű pára. Ennek köszönhető, hogy a kruppos rohamok elmaradtak. Az asztma makacsabb dolog, de a tünetek lényegesen enyhültek, és már Edina is pontosan érzi, mikor van szüksége pár napos terápiára. Négy évvel ezelőtt éppen Edina miatt nyitotta meg a sóbarlangot Barbaricsné a környék gyógyulni vágyói előtt. Érd vonzáskörzetében egyre többen szereznek tudomást a lehetőségről. A kis szoba rendelési időben szinte soha nem üres. Gyerekorvosok, háziorvosok, gégészek jó szívvel ajánlják betegeiknek a terápiát, még a tüdőgondozóból is küldenek betegeket. A betegségtől függ, kinél elég a sóterápia, kinél szolgál csupán kiegészítő terápiaként a szokásos gyógyszerek mellett. Az biztos, hogy Eszter lányai szinte teljesen meggyógyultak.
A kisebb lányok, különösen az ötéves Lilla már csak azért sem szokott beteg lenni, mert a terápiás szobában mindig talál játszópajtást. Ottjártunkkor is azzal búcsúzott Rajmundtól, hogy majd figyeli, mikor jön legközelebb, és akkor újra itt fogja várni. Nem hiába mondják: a betegség gyógyításánál jobb a megelőzés. A sóoldat ebben is segít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top