Baba

Hogyan pelenkázzuk az örökmozgót?

A tehetetlen újszülött néhány hónap alatt olyan sajtkukaccá válik, hogy alig lehet tisztába tenni. Íme néhány trükk, hogy könnyebb legyen:




• Ne siessünk a pelenkázással, ne tekintsük kellemetlen feladatnak, amin minél előbb túl kell esni, vegyük lehetőségnek a simogatásra, dédelgetésre, játékra.

• Alakítsuk játékká az öltözködést. Nem muszáj a pelenkázón tisztába tenni a kisgyermeket, vegyük ölünkbe, lovagoltassuk, amíg fel-le húzzuk a rugit. Dögönyözzük meg a hasát, játékból együk meg a combját. Csak akkor fektessük a hátára, amikor feltétlenül nyugton kell maradnia.

Egyik kezünkkel fogjuk át sarkait és nyomjuk a lábát lazán a hasára, másik kezünkkel cseréljük a pelust. Brekegjünk, vágjunk mulatságos képet, kukucskáljunk be a lába között, hogy érdekesnek találja ezt a testhelyzetet is. 

• Állva is megtörténhet a pelenkacsere. Állítsuk a kicsit a pelenkázóra, testét döntsük vállunknak vagy álljon a földön és dőljön kissé térdünkre. Miután levettük a használt pelust, hadd szaladjon egy kört, játékból kergessük meg egy kicsit. Nem baj, ha gyengéden bunyózunk, míg ráadjuk a tisztát.





• A figyelemelterelés csak ideig-óráig működik. Előbb-utóbb nehéz lesz olyan érdekes tárgyat találni a lakásban, ami lenyűgözi. Inkább tegyünk egy-két érdekes, zenélő, felhúzható, mozgó játékot a pelenkázó közelébe egy magas polcra, amit csak ilyenkor veszünk le neki. Hamar hozzászokik, hogy ez a pelenkázós játék, és örül majd neki. 

•  Próbáljuk együttműködésre bírni. Mindig ugyanabban a sorrendben végezzük a mozdulatokat, kis mondókával, énekkel kísérjük. Nevezzük meg a testrészeket, ruhadarabokat, és kérjük, hogy nyújtsa a kezét, lábát, fogja meg a krémes tubust stb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top