Baba

Szobatisztaság

Mikortól marad tiszta a bababugyor? A megnyugtató eredmény nemcsak a pici testének, hanem a családtagok lelkének érettségén is múlik. Átmeneti visszaesést bármilyen nyugtalanító esemény, kistestvér születése vagy akár a szülõk gyakori perpatvara is okozhat.





Az összhang megteremtéséhez idő kell

A csecsemő születésekor még nem képes arra, hogy szabályozza a széklet- és vizeletürítést. Mint megannyi más élettani folyamatát, ezt is reflexei útján „intézi”. Szervezete magától ellátja ezeket a feladatokat. 


Az első időkben a környezetre – legtöbbször a mamákra – hárul a baba állandó tisztába tevése. A csöppségnél még természetesnek vesszük, hogy tetszése szerint bármikor a pelusba végzi a dolgát.
Ahhoz, hogy szobatisztává váljon, számos változásnak kell bekövetkeznie.

Fel kell ismernie testének azon jelzéseit, melyek a hólyag, illetve a végbél telítettségét közvetítik. Meg kell tanulnia az ürítések akaratlagos szabályozását. A teljes siker bizony sok gyakorlást igényel, a kicsi és a felnőttek között komoly összhangra, együttműködésre van szükség, a megfelelő időben kell ruháitól megszabadítani, hamar oda kell varázsolni a bilit, és még sorolhatnánk.


Nem megy egyik napról a másikra

Ezek mindkét féltől komoly erőfeszítéseket igényelnek. Ahogy a csecsemőknél természetesnek vesszük, hogy mindent a pelusba küldenek, ugyanilyen természetes, hogy a szobatisztaságra való áttérés sem megy egyik napról a másikra. 





Az imént vázolt lépések ugyanis az érintett idegek, izmok, szabályozóközpontok kellő működését, érettségét feltételezik. A tudatosság, az akaratlagosság, a tanulás csak kellő lelki érettség mellett valósulhat meg, a szülőkkel való együttműködés pedig megfelelő társas érettséget kíván.

Ez körülbelül két és fél-, hároméves korban áll elő, a kislányoknál hamarabb, a fiúknál később. Érdekes, hogy a székletürítés szabályozása könnyebben megy, mint a pisilésé. Az előbbi jelzéseit, illetve működtetését ugyanis könnyebb elsajátítani.

A szobatisztaság ütközőfelület is lehet gyerek és szülő között. Ha belegondolunk, ez az egyik legelső eredmény, melyet a gyerek önállóan ér el. Hamar észreveszi, mekkora jelentőséget tulajdonítanak ennek a felnőttek. A kicsi egyfajta lehetőségként kezelheti, azaz a szülei kedvében járhat, vagy bosszanthatja őket új képességével.

Nagyon fontos, hogy ha tele a pelus, azt ne tekintsük szándékos ellenszegülésnek, még ha szenvedő alanyai vagyunk is mindennek. Itt lényegében arról van szó, hogy a gyerek egy újabb szinten kezd el hatni a környezetére, a maga lehetőségeit kihasználva gyakorol egyfajta nyomást a szüleire.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top