nlc.hu
Baba
Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

Veszélybe kerül a magzat ellátása és egészséges fejlõdése, ha a kismama vérnyomása túlságosan magas. Normális értéknek a 140/90 alatti vérnyomás számít. Az elsõ számjegy a szív összehúzódásakor a verõérben mért nyomásérték, a második a szív két összehúzódása között ugyanott mért érték.




A vérnyomás értéke egészségeseknél is állandóan változik, többek közt idegállapotunk is befolyásolja. Az alap-vérnyomásértéket ezért csak napi többszöri méréssel, az eredmények átlaga alapján lehet megállapítani.

Akinek már várandóssága előtt is magas volt a vérnyomása, és gyógyszert is szedett emiatt, még a fogamzás előtt kérdezze meg orvosát és nőgyógyászát, hogy melyek a terhesség alatt is szedhető vérnyomáscsökkentő szerek.

A terhesség huszadik hete körül olyan kismamáknál is kialakulhat magas vérnyomás, akiknek korábban nem voltak ilyen panaszuk. Hajlamosító tényező a korábbi magas vérnyomás, a negyven év feletti vagy húsz év alatti életkor, az ikerterhesség, egyes belgyógyászati betegségek, különösen a vesepanaszok.





Az esetek többségében ilyenkor a vizeletben is egyre több fehérje mutatható ki, miközben a vérnyomás értéke tartósan az említett érték fölé emelkedik. Ezt a tünetegyüttest, melyhez az arc és a végtagok vizenyősödése is hozzátartozik, toxémiának vagy préeklampsziának nevezzük.

Ha a vérnyomás értéke a 160/100-as érték alatt marad, általában elegendő az ágynyugalom is. Ha a 24 órás vizeletgyűjtésből mért napi fehérjeürítés meghaladja az öt grammot (0,3 grammig beszélünk szabályos értékről), kórházi kezelés szükséges, ilyenkor ugyanis súlyos toxémiáról van szó.

Mivel mindez a gondos kezelés ellenére az anya és a magzat életét is veszélyeztető állapottá fajulhat, előfordul, hogy a szülés várható időpontjánál korábban kell befejezni a terhességet. A gyakori orvosi ellenőrzés azonban az enyhébb esetekben is elengedhetetlen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top