Baba

Lazítsunk!

Van-e valamilyen eszközünk arra, hogy csökkentsük mindennapi feszültségünket várandósság alatt? Hogyan szerezhetjük vissza nyugalmunkat a vajúdás, szülés embert próbáló helyzetében? Ezek a kérdések szinte minden asszonyban felmerülnek, hiszen nagyon jól tudjuk: a stressz fokozottan ártalmas lehet terhesség alatt, és a szülés menetét is befolyásolhatja.




Tudjuk, hogy a feszült lelkiállapot méhösszehúzódásokat eredményezhet, már a korai hónapokban is. Ilyenkor a legegyszerűbb, és talán a leghatásosabb azt átgondolni: érdemes-e az adott dolog miatt izgatni magunkat. Meglepően gyakran jutunk így arra az eredményre: nem érdemes.

Attól, hogy idegeskedünk, nem fog megváltozni főnökünk modora, nem fogja betartani a buszvezető a menetrendet és nem lesz kevesebb a villanyszámla sem. Dühöngés helyett legjobb, ha a kisebb dolgok felett átsiklunk, a komolyabb problémákat pedig megpróbáljuk megoldani.





Sok esetben nem egy esemény váltja ki a feszültséget, hanem maga a felgyorsult élettempó, és a mindennapok apró nehézségei. Ilyenkor a legjobb, ha azt mondjuk: állj! Nekem jár egy kis pihenés! A nap egy órája az enyém lesz, amikor azt teszem, ami jól esik. Egy hosszú illatos fürdő, egy kis zenehallgatás otthon. Arc- vagy testmasszázs a kozmetikusnál. Egy gyertyafényes vacsora, amire engem hívnak meg.

Létezik olyan, jól kidolgozott technika is, amellyel rövid idő alatt, hatékonyan lehet oldani a lelki (ezzel együtt a testi) feszültséget: ez az autogén tréning. Autogén tréninget legjobb szakember segítségével, csoportos vagy egyéni foglalkozások során tanulni.

A módszert bármikor alkalmazhatjuk, ha egyszer megtanultuk. Ha elértünk egy bizonyos szintet, képesek lehetünk akár öt perc alatt is ellazulni, és szervezetünk enyhe működési zavarait (fejfájás, hasfájás, magas vérnyomás, alvászavarok) csökkenteni. Az AT használata segíthet várandósság alatti feszültségek, félelmek leépítésében. Gyakorlása a vajúdás alatt is lehetőséget teremt a lazításra.

Más szelíd technikák is segíthetnek a feszült időszakokban. Ilyen az aura-szóma, ami színek és gyógynövények erejét egyesíti. A MA-URI masszázs erős stresszoldó hatása miatt nagyon ajánlott a kismamáknak. A kismama tajcsi stilizált, lassú mozdulatai egyszerre juttatnak a meditáció és a mozgás élményéhez.





Vajúdás és szülés alatt a valódi ellazulást, vagyis azt, hogy engedjük a babát megszületni, azzal érhetjük el, hogy számunkra biztonságos helyet választunk a szüléshez, ahol megvannak a feltételei a számunkra vonzó lazítási technikáknak: legyen ez a hát és a derék masszírozása, vízben vajúdás, zenehallgatás, illóolajok vagy homeopátiás szerek használata.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top