Baba

Hogyan fejlõdik az embrió?

A fogamzást követõ elsõ három hónap a legkritikusabb a méhen belüli fejlõdés során. Az anyai szervezet ekkor rendezkedik be a "másállapotra", így elõfordulhat, hogy a hormontermelõdés esetenként kiegyensúlyozatlan.




Ekkor alakulnak ki a legfontosabb szervek és testrészek, ezért súlyos következményekkel járhatnak a szervezetbe kerülő méreganyagok. Bizonyos mennyiségen felül ezek közé tartozik a nikotin, az alkohol és a koffein.

A menzesz elmaradásakor már rendszerint néhány hetes az embrió, ám nem kell megrémülni: néhány szál addig elszívott cigaretta, napi egy-két kávé, és egy koccintás nem jelent végzetes bajt.





Az embrió fejlődésére ritkábban előforduló veszélyek is hatnak, például az anya helytelen táplálkozása, a röntgensugárzás, az oxigénhiány 1800 méter feletti hegyekben.

A harmadik hónap végére a magzat valamennyi lényeges szerve kialakul. Rohamos fejlődése a következő összehasonlítással érzékeltethető: az ötödik hét végére akkora, mint egy almamag, a hatodik hétre kökénynagyságúvá nő, a hetedik héten málnaméretű, a nyolcadikon szőlőszem nagyságú, a kilencediken akkora, mint egy eper, a tizenegyediken héten mint egy kis citrom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top