nlc.hu
Baba
Babakonyha

Babakonyha

Sorozatunkban a fõétkezéseket vesszük sorra. Gyerek, felnõtt egyaránt jól járna, ha a gyümölcsös tízórai sem maradna ki a sorból!

Csecsemőkorban még természetesnek tartjuk, hogy a baba naponta legalább ötször-hatszor eszik, hiszen amíg túlnyomórészt tejen él, elfogadjuk a gyakori megéhezést. Jó tudni, hogy az étkezések gyakorisága nem csökken a gyerekkor folyamán. A gyerek kicsi gyomrába kevés étel fér, ezzel együtt energiaigénye – testsúlyához képest – sokkal nagyobb, mint a felnőtteké. Míg egy felnőtt nagyjából 2200 kalóriát használ fel egy nap, addig egy kétéves gyereknek 1500 kalóriára van szüksége. Fordítsunk tehát figyelmet a „kisétkezésekre” is!

A gyümölcsöké az első hely
A szoptatott babák többségénél a nyolcadik-kilencedik hónapban reggelire és tízóraira többnyire még elég az anyatej. Ha a baba mégis többet kívánna, nyugodtan kínáljuk meg gyümölcslével, pürével. Az elválasztódás első heteiben a legbiztonságosabb az alma, az őszibarack és a meggy. A többi gyümölcs bevezetésének sorrendjét a túloldalon találják. Fagyasztott gyümölcsöt is nyugodtan adhatunk a babának. Jó tartósítási mód még a befőzés, de a befőttek többnyire cukrot is tartalmaznak, ezért ha lehet, kerüljük őket. Kilenc hónapos kortól a gyümölcsöket savanyított tejtermékekhez keverhetjük, ha a családban nem fordult elő allergiás megbetegedés. Ha a babát fokozottan fenyegeti az allergia, csak egyéves kortól éljünk ezzel a lehetőséggel.

Déligyümölcsök




Bánjunk csínján a ritka déligyümölcsökkel! Másfél éves kor előtt ne kínáljuk ilyesmivel a babát. A távoli országokból érkezett terméseket többnyire éretlenül szedik le, hetekkel azelőtt, hogy az asztalunkra kerülnének. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa szerint vegyszeres felületi kezelésen csak a citrusfélék (narancs, citrom, mandarin, grapefruit, lime) esnek át, aminek során – engedélyezett mennyiségű vegyszer fölhasználásával – a jobb eltarthatóság érdekében viaszos réteget képeznek rajtuk. Ha csak a termés húsát használjuk föl, nem kell tartanunk ettől az anyagtól, mivel vízben nehezen oldódik. Ha süteményt, gyümölcslevest szeretnénk reszelt citromhéjjal ízesíteni, vagy kandírozott narancshéjat készítünk, ajánlatos körömkefével, forró víz alatt alaposan lesikálni őket.
Vegyszerek tehát nem veszélyeztetik az apróságokat. Viszont a hosszú út során számtalan szennyeződés rakódhat az élelmiszerre. A legveszélyesebb bizonyos kórokozók megtelepedése lehet. A gyümölcs megmosása azonban itt is megfelelő védelmet jelent, amit fokozhatunk azzal, hogy az ételt közvetlenül fogyasztás előtt készítjük el, tehát nem adunk időt a kórokozóknak az elszaporodásra.

Tárolás és fagyasztás
Néhány szőlőfajta hetekig eláll, ha fürtönként kifeszített kötélre akasztjuk. Körtét rövidebb, almát hosszabb ideig is tárolhatunk pincében, kamrában. Ha hideg pincénk van, abban egészen a következő idényig eltarthatjuk az almát. Fontos, hogy a gyümölcsöket rendszeresen válogassuk át, a romlott, penészes darabokat dobjuk a komposztra vagy a szemétbe. A penészes élelmiszert nem szabad felhasználni, még akkor sem, ha le tudjuk vágni a megtámadott részt. A penészgombák spórái ugyanis láthatatlanul is beszövik az élő anyagot. Számos penészgomba szaporodás közben úgynevezett mikotoxinokat termel, ami akár heveny megbetegedést, májkárosodást, más esetben krónikus, illetve daganatos betegségeket is okozhat. A legtöbb gyümölcs fagyasztással tárolható. Ne felejtsük el minden zacskóra ráírni a dátumot! A gyorsfagyasztás során apró jégkristályok keletkeznek az élelmiszerekben, ezek nem károsítják a sejteket. A felengedett gyümölcs szinte ugyanolyan értékes, mint a friss. A fagyasztás úgy fejti ki tartósító hatását, hogy gátolja a romlásért felelős mikroorganizmusok szaporodását. A felengedett gyümölcsöt hamar el kell fogyasztani, vagy fel kell dolgozni (főzni, sütni), mert a bennük „áttelelt” mikrobák hamar szaporodni kezdenek, és ezzel veszélyeztetik az egészségünket. Az egyszer már felengedett ételt tehát nem szabad újrafagyasztani.

Tízóraira valók kicsiknek

Turmixok
9-12 hónapos kortól




– 1,5 dl natúr ivójoghurtot összeturmixolunk 0,5 dl frissen préselt répalével és két-három karikányi banánnal.
– 1 dl ivójoghurtot összeturmixolunk ugyanennyi frissen préselt narancslével, és néhány szem meggyel. Egyéves kor után kiskanálnyi mézet is tehetünk bele.
– 1,5 dl gyümölcsteát összeturmixolunk hét-nyolc karika banánnal és másfél evőkanálnyi almapürével.
– 1 dl mentateát összeturmixolunk egy érett őszibarackkal és pár csepp citromlével.
– 1 dl bodzateát összeturmixolunk hat-hét szem kimagozott meggyel és egy kisebb sárgabarackkal. (Készíthetjük fagyasztott meggyből és egy evőkanál baracklekvárból is.)

Túrókrémek
9-12 hónapos kortól
A krémek készítéséhez pasztőrözött tejből nyert félzsíros natúr tehéntúrót használjunk. A tízóraira való adaghoz elegendő 5 dkg. Ebbe keverjük a gyümölcspépet, vagy ha a gyerek nem édesszájú, akkor az apróra vágott snidlinget, petrezselymet. Ha túl sűrű, lazítsuk néhány kávéskanál natúr kefirrel vagy joghurttal. Kenyeret, kekszet, babapiskótát, kiflit ne adjunk hozzá, hiszen nem második reggeliről, csupán könnyű köztes étkezésről van szó, és szeretnénk, ha délben jó étvággyal ebédelne. Ugyanilyen megfontolásból kerüljük a cukrozást, és a kifejezetten édességnek számító bolti gyümölcsjoghurtokat, túrókrémeket, habokat.

Gyümölcsök a dobozban




Bárhova magunkkal vihetjük a jól zárható dobozkát, benne a friss, megtisztított, feldarabolt, fogyasztásra kész gyümölcsökkel. A kicsi élvezi, hogy önállóan tud enni belőle. Örömmel nyitja-csukja a dobozt, ki-be pakolja a gyümölcsdarabkákat, s közben próbálgatja, mire megy apró fogacskáival. Eleinte érdemes meghámozni a gyümölcsöt, bár sok kisbaba maga is boldogul ezzel a művelettel: addig dörzsölgeti ínyéhez az almaszeletet, amíg már csak a héj marad, azt pedig ügyesen kiköpi. A narancsgerezdeken pici lyukat rág, majd kiszívja a belsejét, s ugyanígy tesz a paradicsommal is. Engedjük kísérletezni, de maradjunk mindig a közelben! Ha félrenyel, kotorjuk ki gyorsan szájából a maradványokat, és fejjel lefelé tartva ütögessük a hátát. Ilyesmi szerencsére csak nagyon ritkán fordul elő.

Készítsünk banánhajót! A hámozott banánt tányérra fektetjük. Az almából, körtéből kis darabokat szelünk, a mandaringerezdekből, cseresznyebefőttből „utasokat” teszünk rá. Kisvillára felszúrva lehet leeszegetni róla a gyümölcsöket.

Laktató tízórai
18 hónapos kortól
Ha késni fog az ebéd
Kettévágunk egy pitát, egyik felét megkenjük vajjal vagy sajtkrémmel, esetleg összeturmixolt paradicsommal, zöldségpürével, és vékony szelet sonkát vagy sajtszeletet terítünk rá, majd palacsintává tekerjük. Jól kézbe fogható, harapható.

Bár elsősorban hazai gyümölcsök fogyasztását javasoljuk, a téli-tavaszi időszakot időnként változatossá tehetjük egzotikus alapanyagokkal is.
Licsi: Kis, szőrös, szőlőszemekre hasonlító gyümölcs. Héja, magja könnyen eltávolítható, a finom, édes gyümölcshús frissen fogyasztható.
Gránátalma: Alma nagyságú, kemény héjú gyümölcs. Ha kettévágjuk, úgy néz ki, mintha ribizliszemekkel lenne teletömve. Édes-savanykás, lédús belsejét kikanalazva fogyaszthatjuk. A magokkal nem érdemes babrálni, nyugodtan megehetjük őket.
Pomelo: Olyan, mint egy hatalmas, kissé lapos grapefruit, csakhogy egyáltalán nem kesernyés! Egy gyümölcsből akár két pohár finom gyümölcslét is nyerhetünk.
Papaya: Narancssárgás vagy barackrózsaszín, kemény héjú, körte alakú gyümölcs. Ha hosszában félbevágjuk, fekete magjait kikaparjuk, narancsszínű, barackízű húsa máris fogyasztható.
Mangó: Vörös, fényes héjú, szilva alakú gyümölcs. Hosszában vágjuk ketté, lapos magját könnyen el tudjuk távolítani. Sárgadinnyére emlékeztető ízű húsát kockára vágva tálalhatjuk.

Mélyhűtőben sem áll el a végtelenségig!
Gyümölcs tárolási idő (hó) előkezelés
kajszibarack 8-12 ˝ perces előfőzés, félbevágva
Földieper 8-12 megmosva
Málna 8-12 megmosva
Ribiszke 8-12 megmosva, leszárazva
Cseresznye 6-10 megmosva, leszárazva
Meggy 8-10 megmosva, leszárazva
Őszibarack 10-12 ˝ percig előfőzés citromos vízben
Egres 8-10 megmosva
Szilva 10-12 megmosva
Gyümölcslé 10-12 kipréselve


Mikor melyik gyümölcsöt adhatjuk?
6 hónap: alma, őszibarack, meggy
7 hónap: paradicsom, banán, körte, narancs, gesztenye, citrom
8-9 hónap: szilva, ringló, sárgabarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye
18 hónap: kivi, ribiszke, feketeribiszke, szeder, egres, csipkebogyó, áfonya, som, málna, eper, szamóca, déligyümölcsök

Összeállította: Sződy Judit
ételek: W. Ungváry Renáta, Balányi Klári

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top