nlc.hu
Baba
Mit eszik a baba?

Mit eszik a baba?

KOS-gyerek (III. 21. – IV. 20.)
Igyekszik gyorsan bekebelezni az ételt. Evés közben izeg-mozog; alig várja, hogy játszani mehessen. Ezért nagyobbacska korában is ajánlatos táplálékát megfelelően előkészíteni (gondos filézés, a gyümölcs magvazása…) Hasonló okokból vigyázni kell arra, hogy ne kerülhessen elé balesetveszélyes teríték, evőeszköz. Kedvelheti az erőteljesebb ízeket.

BIKA-gyerek (IV. 21. – V. 21.)
Nyugodt körülmények között, bőségesen szeret táplálkozni, és felháboríthatja, ha késik az ebéd. Ragaszkodik a már bevált ételekhez, nemigen kísérletezik új fogásokkal. Az ígéretes falatokat ki is követeli magának, és ritkán képes ellenállni a hizlaló édességeknek. Szüleinél mindig legyen készenlétben aszalt gyümölcs vagy más, egészséges nassolnivaló.

IKREK-gyerek (V. 22. – VI. 21.)
Egyszerre nem eszik sokat, inkább egész nap „csipegetne”. A könnyű, változatos étkek kedvelője. Nehezen lehet rendszeres táplálkozásra szoktatni. Majszolás közben is százfelé figyel, gügyög-beszél, gesztikulál, lerántja a terítőt, elejti a kanalat, felborítja a vízzel teli poharat. Mindezt elkerülendő, érdemes meséléssel lekötni a figyelmét, amíg falatozik.

RÁK-gyerek (VI. 22. – VII. 22.)
Ízérzékelése fejlett, szereti a hasát. Számos Rák-gyerek mindemellett szívesen maradna kisbaba: akkor is örömmel veszi, ha etetik és pépes ételekkel kényeztetik, amikor már egyedül is képes lenne táplálkozni, és tökéletesen tud rágni. Nem árt, ha a szülő felismeri ezt, és csemetéjének fejlődése érdekében idővel az ajnározás más eszközeit választja.

OROSZLÁN-gyerek (VII. 23. – VIII. 23.)
Lévén nagy életélvező, fontosak számára az étkezés örömei. Hamar megkedvelheti például az ízgazdag húsételeket, a pompás süteményeket. Sokra értékeli, ha környezete e téren is a kedvében akar járni. Ezt azonban mégsem szabad túlzásba vinni, mert végül előfordulhat, hogy az egész család az ő ízléséhez és napi igényeihez lesz kénytelen alkalmazkodni.

SZŰZ-gyerek (VIII. 24. – IX. 22.)
Beéri egyszerű fogásokkal, ennek ellenére a maga módján finnyás. Viszolyoghat az erős ételszagtól, a markánsabb fűszerezéstől, továbbá kirándulások, séták során is ragaszkodhat az étkezés előtti és utáni kézmosáshoz. Általában jobban kedveli a gabonaételeket, tésztákat, gyümölcsöket, salátákat, mint a húsféléket, és nem is fogyaszt belőlük többet a szükségesnél.

MÉRLEG-gyerek (IX. 23. – X. 23.)
Számára az evés: társasági esemény; szükségét érzi annak, hogy az étkezés örömteli élményeit megossza környezetével. A gusztusosan tálalt, szépen díszített ételféleségeket többnyire akkor is megkóstolja, ha korábban nem ismerte azokat. Az édességfogyasztást illetően – elsősorban szülői példamutatással – célszerű némiképp mértékletességre nevelni.

SKORPIÓ-gyerek (X. 24. – XI. 22.)
Táplálkozási igénye szélsőségek között ingadozhat: hol farkasétvággyal eszik, hol elutasítja kedvenc ételét is. Konfliktushelyzetek esetén az evés megtagadásával „büntetheti” szülőjét. Általában a markánsabb ízeket részesíti előnyben. Olykor furcsa dolgokat is megkóstolhat (föld, bogár stb.); erről mindenképp szelíden, szeretettel kell lebeszélni, nem pedig tiltással.

NYILAS-gyerek (XI. 23. – XII. 21.)
Sietősen, de nagy kedvvel eszik; nem tagad meg magától semmit, ami jó. Változatosságot kedvelő alkat lévén szívesen kóstolgat egyidejűleg többféle, eltérő ízvilágú ételt, noha talán egyiket sem fogyasztja el az utolsó falatig. Ezzel együtt nem ritkán túlzásba is eshet a mennyiségeket illetően. Szerencsés megoldás napi négy-ötszöri, könnyű étkezésre szoktatni.

BAK-gyerek (XII. 22. – I. 20.)
Már apró gyermekként a konvencionális megoldásokat kedvelheti: az étkezés hagyományos, reggeli-ebéd-vacsora alkotta szerkezetét, a szokásostól nem túlságosan eltérő fogásokat, és a mértékletességet. Az evést általában inkább szükséges dolognak tartja, mint valóban fontosnak; nem vadászik ínyencfalatokra. A sós ízvilág közelebb áll hozzá, mint az édes.

VÍZÖNTŐ-gyerek (I. 21. – II. 18.)
A táplálkozás eseményei a játéklehetőségek széles skáláját nyújtják számára. Hamar ráébredhet, hogy remek mulatság szószokat-pépeket köpködni, mázolni, különböző folyadékokat összekutyulni, vagy a kanál nyelével enni. A szülő mindezt inkább humorérzékkel kezelje, mint szigorral, különben a kis Vízöntő dacból folytatja „rémtetteit”.

HALAK-gyerek (II. 19. – III. 20.)
Képes élvezettel enni, ám hosszan mélázhat egy-egy falat fölött; táplálásához olykor embert próbáló türelemre lehet szükség. Az is megeshet, hogy kizárólag azért fogyaszt el áldozatos módon egy neki nem ízlő vagy számára túlméretezett adagnyi ételt, hogy szeretett szülőjének örömöt szerezzen ezzel – evésre erélyesen késztetni tehát korántsem szerencsés dolog.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top