Baba

Most én következem!

A kisbaba rengeteg energiát követel a mamától, de ne feledjük, testnek-léleknek egyaránt szüksége van feltöltõdésre. Szánjunk idõt magunkra is!





Napközben is szundítsunk!
 
Hónapok is eltelhetnek, amíg a baba rátalál a felnőttekéhez hasonló napi ritmusra. Addig az is megtörténhet, hogy éjszaka éberebb, mint nappal. Fáradtan még nehezebb megnyugtatni a sírós, hasfájós csecsemőt, ezért használjunk ki minden alkalmat az alvásra. Amikor a kisbaba napközben békésen szundít, dőljünk le, és nyugodt lelkiismerettel hagyjuk későbbre a házimunkát. A pihenéssel saját energiakészletünket töltjük fel, hogy aztán legyen miből adni a babának.

Az állandó alváshiány kimerültséghez, depresszióhoz, ingerlékenységhez vezet. Immunrendszerünk gyengül, a tejtermelődés csökken, ördögi kör alakulhat ki: fáradt a mama, nyűgös a baba. A takarítást, bevásárlást időzítsük hétvégére, amikor párunk is részt tud venni a munkában vagy a baba dajkálásában. A családi élet nemcsak kellemes hétvégi programokat, hanem közös munkát is jelent. Ne kíméljük a családfenntartót a magunk rovására, bízzunk az ő teherbírásában is.


A hajkorona megújul





Szülés után sok kismama tapasztalja, hogy erősen hullik a haja, frizurája megritkul. A jó bezzeg nem tűnt fel a várandósság hónapjai alatt: a hajszálak élettartama akkor meghosszabbodott, így több haj maradt a fejünkön. Most a terhességi hormonok kiürülésével ez a folyamat megszűnt, egyszerre sok elöregedett hajszál hullik ki, ami egyébként fokozatosan cserélődött volna. A haj most különleges ápolást igényel. Mossuk rozmaringos samponnal, két csepp cédrusolajjal elkeverve.






Sokat sír a baba?


Az állandó sírás erősen megviseli az idegeket. Ilyenkor jobb, ha a kimerült kismama az apára (vagy a nagymamára, testvérére, barátnőjére) bízza a kis bőgőmasinát, és egy órára elhagyja a terepet. Kezdetben ilyenkor is babasírást hall majd, de meg kell tanulnia lazítani. Legjobb, ha rendszeres „kimenőt” építenek be a napirendbe. A baba néha perceken belül abbahagyja a sírást a kipihent, kiegyensúlyozott pótmama kezében. Semmi ok a lelkifurdalásra, ha nem így lenne: egy óra séta után megsokszorozott erővel térünk vissza, és végül is ez volt a cél! Ha már minden tőlünk telhetőt elkövettünk, nyugodjunk meg, és ne nehezteljünk se magunkra, se a babára.






Merjünk nemet mondani!

Egyes kultúrákban az asszonyokat szülés után közvetlenül újszülöttjükkel együtt elkülönítik, és szinte csak az ennivalót adják be neki. Nálunk is szokás volt valaha, hogy a gyermekágy hat hete alatt az asszony pihent, és szomszédai, rokonai látták el családját. Az első hetek valóban arra szolgálnak, hogy anya és gyermeke egymásra hangolódjon. Minden egyéb szempont zavaró tényező ebben a kettősben. Még szebb, ha az apa is beleszövődik ebbe a kapcsolatba. Szokás szerint a kismama anyja jön segíteni lányának az első hetekben, pedig ez az apuka feladata is lehetne. A mézeshetekhez hasonló boldogságot élhetnek át, ha nem engednek az elvárásoknak, és saját igényeiket tartják szem előtt.






Pihentető lábmasszázs

Ha a fürdetés és az utolsó szoptatás után végre letettük a babát, vegyünk meleg lábfürdőt, és kérjük meg párunkat, hogy masszírozza meg fáradt lábainkat. Egy kávéskanál jojobaolajba keverjünk egy-egy csepp bergamott- és levendulaolajat, és ezzel simogassa, masszírozza végig a talpat, lábujjat, sarkat. A selymes érintés nemcsak a fáradt lábnak, hanem a léleknek is jól esik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top