Baba

Fogröntgen babavárás idején

Mivel a röntgenvizsgálat során radioaktív sugárzás éri szervezetünket, ezért csak feltétlenül indokolt esetben alkalmazzák.

Modern készülékek esetében csekély sugárdózissal kell számolni, ami a szövetekben nem okoz károsodást, ám a belső nemi szervek ivarsejtjeiben megsérülhetnek a gének. A magzat szövetei – különösen belső nemi szervei – rendkívül érzékenyek a röntgensugárzásra. Mivel a szervek az első három hónapban fejlődnek ki, ez az időszak a legkritikusabb.





Azonban nincs ok terhesség-megszakításra vagy kromoszómavizsgálatra pusztán azért, mert az első hetekben, amikor talán még nem is tudtunk a terhességről, tüdőszűrésen vagy más röntgenvizsgálaton vettünk részt. Ha a terhesség első heteiben röntgenvizsgálat okozott károsodást a magzatnál, általában vetélésre kerül sor.

A későbbi hónapokban végzett fogröntgennél a hasat ólomköténnyel árnyékolják, így ez nem jelent veszélyt a fejlődő kisbabára sem. Régebben kétséges esetben azt is röntgenfelvétel segítségével vizsgálták, hogy a magzat feje átfér-e a szülőcsatornán. Az ultrahangtechnika szerencsére mára teljesen feleslegessé tette ezt az eljárást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top