Baba

Mi történik a terhesgondozáson?

Változó, hogy a menstruáció kimaradását követõen ki mikor fordul nõgyógyászához, de általában a tizenkettedik hétig kerül sor az elsõ vizsgálatra.




A szülészorvos vérvételre, vizeletvizsgálatra, belgyógyászati vizsgálatra, EKG-ra küldi a kismamát, igazolja a terhességet és a leletekkel a területileg illetékes védőnőhöz irányítja őt. Míg orvost és szülésznőt választhatunk, a védőnő körzeti, tehát mindig a lakhelyünk szerinti illetékeshez kell fordulnunk. Ez ugyan nem kötelező, de a kismamák élnek a lehetőséggel és rendszeresen, havonta felkeresik őt kérdéseikkel, megbeszélnivalóikkal. Ha ez elmaradna, a védőnő meglátogatja a kismamát. Ekkor megbeszélhetik, melyik orvoshoz jár terhesgondozásra, hol szándékozik szülni és a jövőben igényt tart-e a védőnő segítségére. Az orvos és a védőnő szerepköre más, feladatuk csak részben fedi egymást.

Egészségügyi, orvosi dolgokban az orvos dönt, ő írja fel a szükséges gyógyszereket, ő utal be további vizsgálatokra, ő követi figyelemmel a várandósság előrehaladtát, a magzat és az anya állapotát.





A védőnő ad tájékoztatást az egészséges étrendet, megfelelő ruházatot illetően, tanácsaival segít a babakelengye összeállításában, a babaszoba berendezésében, a gyermekgondozásra való felkészülésben, neki panaszolhatjuk el testi-lelki hogylétünket. Tájékoztat, hol van a közelben kismamatorna, szülők iskolája. A védőnő lakóhelyünk közelében tud elvégezni bizonyos rutinvizsgálatokat, például a súly- és vérnyomásmérést, a magzati szívhangok meghallgatását, vizeletvizsgálatot. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha az orvos több kilométerre rendel. Belső vizsgálatra ugyanis csak elvétve van szükség a várandósság alatt, a vizelet és vérnyomás vizsgálat viszont idejében jelezhet súlyos szövődményeket, például toxémiát.

A kismamák gyakran a védőnőtől kérdezik meg, amit az orvostól nem mertek, vagy hozzá fordulnak magyarázatért, ha valamit nem értettek. Persze előfordulhat, hogy az orvos és a védőnő egymásnak ellentmondó tanácsokat ad. Ez nem is feltétlenül baj, legalább idejekorán szembesül a kismama azzal, hogy a problémáknak többféle megközelítése és megoldása lehet.

Az anyasági segély folyósításának feltétele, hogy a kismama négyszer megjelenjen terhesgondozáson, ez azonban az orvosi vizsgálatokra vonatkozik. A társadalombiztosítási kifizetőhelyet a négyszeri megjelenést igazoló papírral kell felkeresni, a várandós anyák kiskönyvét nem kötelező bemutatni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top