Baba

Tesztrõl tesztre

Néhány évtizeddel ezelõtt még békák százezrei kuruttyoltak a kórházak laboratóriumában, õket használták ugyanis a terhesség kimutatására. Ma már nincs szükség sem kórházra, sem laboratóriumra a 99 százalékos pontossággal mûködõ, praktikus, gyógyszertárakban és drogériákban megvásárolható terhességi tesztek elvégzéséhez.

Jelenleg húsz-harminc féle márka kapható, valamennyi a HCG, azaz a human chorion gonadotropin-hormon vizeletből történő kimutatásán alapul. A tesztek ára 1650 és 440 Ft között mozog.


Melyiket válasszuk?





Vásárlás előtt, a gyógyszertárban olvassuk el a dobozban található használati utasítást. A tesztek egy részéhez csak a reggeli első vizeletet használhatjuk fel. Az sem mindegy, milyen felszerelést igényel a teszt. Egyes típusokhoz vizelet felfogására szolgáló edényről is gondoskodnunk kell. Ebbe mártjuk bele a tesztcsíkot, illetve ebből kell pár cseppet a dobozban található tálcára cseppenteni. Más típusokkal egyszerűbben boldogulhatunk, egyszerűen csak a vizeletsugárba kell tartani a tesztrudacskát. A régebbi típusok ennél valamivel bonyolultabbak, a doboz valóságos minilaboratóriumot rejt pici kémcsővel, pipettával.

A megbízható tesztek használati utasításában szerepel, hogy pontosan milyen érzékenységű a teszt. Általában 22-25 mlU/ml HCG az a határmennyiség, ami még kimutatható.





Előfordulhat, hogy hibás a teszt, ekkor hiába várunk az úgynevezett ellenőrző csík felbukkanására, semmi sem változik az alapállapothoz képest. Ebben az esetben vigyük vissza a vásárlás helyére, ahol díjmentesen kicserélik.

A beágyazódás a megtermékenyülés után három-négy nappal következik be. A legérzékenyebb tesztek három nappal ez után már jelzik a terhességet, ami azt jelenti, hogy még a várható menstruáció ideje előtt.

Ne siessük el a tesztelést! A HCG a megtermékenyített petesejt beágyazódását követően jelenik meg a vizeletben, s másfél naponta megduplázódik a mennyisége. Vagyis: minél türelmesebben várunk, annál biztosabb lesz az eredmény. Célszerű a menstruáció elmaradását követő első hét végére időzíteni a próbát.

Panaszmentesség esetén az első orvosi vizsgálattal várhatunk az utolsó menstruációtól számított nyolcadik-kilencedik hétig is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top