Baba

Kismamakönyvek a vajúdási és szülési testhelyzetekrõl

Várakozásainknak megfelelõen az angol vagy amerikai eredetibõl fordított könyvekben részletesen olvashatunk ezekrõl a kérdésekrõl.

A függőleges testhelyzeteknek épp olyan létjogosultsága van, mint bármely másiknak, a legtöbb szerző egyetért abban, hogy a guggolás, illetve a patkó alakú szülőszék használata megkönnyíti a szülést, csökkenti a gátsérülés lehetőségét.





Sagov-Feinbloom-Spindel-Brodsky Otthonszülés című szakkönyvében valamennyi lehetséges pozíció leírása, előnye-hátránya szerepel, egyetlen olyan testhelyzet van csupán, amit semmiképpen sem ajánlanak, ez a hanyattfekvő. Olvasóinknak Barbara Dale és Johanna Roeber : Kismamatorna című könyvét ajánljuk leginkább, ebben olvashatunk a legrészletesebben erről a témáról. Valamennyi testhelyzetet fotó és pontos leírás mutatja be.

Dr. Hagymásy László: Családközpontú szülészet című szakkönyvében színes fotók, és rajzok kíséretében minden fontos információt megtalálunk a különböző vajúdási, szülési módozatokról, a szerző legjobbnak a patkó alakú szülőszék használatát tartja.

A nagyközönségnek szóló könyvekből általában kimarad ez a téma: A Dr. Papp Zoltán szerkesztette Egészséges nő szeretnék maradni című könyvben egyáltalán nem szerepel, Dr. Krasznai Péter Kisbabára várva című könyvében vajúdáskönnyítő eszközök fotói láthatók, ám részletesebben csak a nálunk szokásos hanyatt fekvő helyzetről olvashatunk. Rákóczi István professzor könyve, a Gyermeket várunk ismerteti a vajúdás közben ajánlott légzést, testhelyzeteket, a szüléshez pedig az állítható szülőágyon könnyűszerrel kivitelezhető félig ülő pozíciót ajánlja, ugyanakkor megállapítja, hogy hazánkban a kőmetsző helyzet a legelterjedtebb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top