nlc.hu
Baba
A Kismama szeptemberben

A Kismama szeptemberben

Szeptemberi számunk tartalmából:

A hónap témája
Császármetszés – kérésre
Az utóbbi évek szemlélete szerint a szülészeten a nő az orvos egyenrangú partnerévé vált. Vajon ebből az is következik, hogy akár úgy is dönthet: császármetszéssel akar szülni?

Gömbölyű dolgok
Mikor mit
Ha elsötétül a világ
Kismama-tízórai szeptemberben

Gyereket szeretnék
Véletlenek sorozata
Nem is gondolnánk, milyen sok akadályt kell legyőzni két ivarsejtnek a nagy találkozásig! Akár izgalmas akciófilm is készülhetne azokról a fordulatos eseményekről, amelyek az új élet létrejöttét és első napjait kísérik.

Szülőszoba
Anyák és gyerekek védelmében
Szüléssel, szoptatással kapcsolatos írásainkban gyakran hivatkozunk az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlásaira. A hazai gyakorlat olykor eltér ezektől, ezért jogosan merül fel a kérdés: kinek is szólnak ezek a javaslatok voltaképpen?

Látogatóban
Svédasztal a körszállóban
A tatabányai Szent Borbála Kórház szülészetének új, kör alapú épülete olyan sok lehetőséget nyújt a családoknak, mint egy svédasztal: csak ki kell választani, ami megtetszik.

Segítőink
Jót tenni öröm
Nagy Lászlóné védőnő

Test és lélek
FelkéSzülés (új sorozat)
Jógaórák a természetes szülésért
Az egynapos felkészítés a szülésre kimozdít térből és időből, és elvezet oda, ahová minden babaváró nő szeretne eljutni: önmagához.

Anyamellen





Kicsi és erős


Sok türelemmel és szeretettel a koraszülött kisbabát is megtaníthatjuk szopni. Ez néha meglepően könnyen megy, néha pedig nehéz és küzdelmes út vezet az anyamellig.


Bababutik
…és az az iciri-piciri mind megette
Szerencsésnek érezhetik magukat, akiknél a címben idézett állítás igaz. Ha mégsem így lenne, talán egy ízléses, étvágygerjesztő teríték felkelti a baba érdeklődését a tányérok, bögrék, tálkák tartalma iránt is. Még az a csoda is megtörténhet, hogy örömmel falatozik a kedvére elkészített menüből.

Kettőnk dolga
Vitatkozunk vagy veszekszünk
Nincs két egyforma ember, ezért nehezen képzelhető el párkapcsolat nézeteltérés nélkül. A kérdés csupán az, hogyan kezeljük ezeket.

Egészség
Kalaposok az asztalon
A gomba évezredek óta szerepel az ember értékes táplálékai között. Aromája számos fogást gazdagíthat, mégis óvatosan bánunk vele. Kisgyerekeknek vajon hány éves kortól adhatjuk?

Saját felelősségre
Átmeneti időszakban élünk: a választás és döntés joga az egészségügyi intézményektől egyre inkább a beteg, kiskorú esetében pedig a szülő kezébe kerül. Mit tegyünk, ha kórházba tanácsolják gyerekünket?

Anyu, miért cigizel?
A terhesség és a szoptatás kiváló alkalom arra, hogy lemondjunk, és tartósan leszokjunk a dohányzás káros szenvedélyéről.

Könnyű léptekkel






A két lábon járás, a felegyenesedett testtartás jelentős terhet ró az apró gyereklábakra. Ha kezdettől fogva egészséges cipőbe bújtatjuk a kicsiket, jó eséllyel megelőzhetjük a lúdtalpat és az ebből fakadó panaszokat.


 


Tanácsadó
Csecsemők: Kiütések, Hasfájás, Játék szappanbuborékokkal
Egyévesek: Kisasztal székkel, Járás, futás, lépcsőzés, Tüdőgyulladás
Kétévesek: Kincskeresés, Barlangterápia, Konfliktus a szomszédokkal
Három-négyévesek: Aszfaltrajz, Tüszős mandulagyulladás, Zenélés vízzel és üveggel

Babakonyha
Kezdődik a kóstolgatás!
A csecsemő betöltötte a hatodik hónapját. Most már bátran megkínálhatjuk mással az anyatejen vagy tápszeren kívül is. Mit adjunk, mikor és hogyan – erre adunk választ most induló sorozatunkban.







Kilenc kismamaruha

szabásmintával!

 


 


 


 


A család asztalára
Nyárvégi serpenyős csirke
Grillezett zöldségfalatok
Kecskesajtos paprikatekercs
Répasaláta rukolával

Körkép
Gabonapépek az étlapon
Összeállításunk segítségével eldöntheti, milyen életkortól kezdve érdemes a kisbaba étrendjének részévé tenni a tejes gabonapépeket.

Szépség
Csíkok emlékbe
Vajon visszafordíthatatlan folyamat-e, hogy a várandósság csíkokat varázsoljon a bőrünkbe, vagy tehetünk ellene valamit? A nagy kozmetikai cégek tudományos kutatásainak jelentős része a terhességi csíkok elleni küzdelemmel foglalkozik.

Babagondozás
Kézzelfogható szeretet
Kevés víz, egy kis krém és sok-sok gyengédség – ez az, amire a baba vágyik.

Az Ajánlóban kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.
Kismama Extra: a legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai.
Továbbá: Horoszkóp, Gyerekszáj, Mese, Babafotó-pályázat, A hónap kismamája

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top