Baba

Babakonyha

Csemeténk rengeteget fejlõdött az utóbbi hetekben. Kapaszkodva feláll, néha a mama lábába fogódzva kíséri figyelemmel a konyhai munkálatokat. Már majdnem mindenbõl kaphat pár falat kóstolót a tizenegyedik-tizenkettedik hónapban!




Nemsokára itt az első szülinap, igazi tortával, amiből már az ünnepelt is kér néhány falatot! De ne szaladjunk annyira előre az időben, hiszen van néhány olyan újdonság a kamrában, amivel érdemes még a sütemények előtt megismerkedni. Ilyenek például a káposztafélék, melyekből változatos, ízletes ételeket készíthetünk. Ha fokozatosan vezetjük be, nem kell attól tartanunk, hogy hasfájást okoznak a babának. Ugyanez a hüvelyesekre is igaz. A puffasztónak tartott zöldségfélékhez társítsunk emésztést könnyítő fűszereket. Ilyen többek között a kömény, az ánizs, az édeskömény.

Aki tart a hüvelyesek puffasztó hatásától, csíráztassa néhány napig a magokat – áztassa be, majd tegye csíráztató edénybe vagy szűrőtálba, és mindennap mossa át, tartsa nedvesen, amíg meg nem jelennek a csírák. Közben lebomlanak, átalakulnak a puffadást okozó szénhidrátok. Babcsírából, lencsecsírából készíthetünk levest, főzeléket, párolt köretet, salátát. A csíráztatott magot rövidebb ideig kell főzni, mint a száraz terményeket. A hüvelyesek gazdag, teljes értékű fehérjeforrásaink. Vegetáriánus családokban már a nyolcadik-kilencedik hónaptól meg lehet kezdeni a hüvelyesek bevezetését. Ez különösen akkor megfontolandó, ha már viszonylag ritkán szopik a baba.

A spenót – a hiedelmekkel ellentétben – nem tartozik a legegészségesebb zöldségeink közé . Sok karotint tartalmaz, ami A-vitamin-raktáraink feltöltéséhez segít hozzá, ezenkívül bőven van benne folsav és kálium. Ugyanakkor a sok oxálsav gátolja a vas és a kalcium felszívódását. A legtöbb családban különlegességnek számít a padlizsán, a rebarbara. Ha eddig nem kóstoltuk, próbáljuk ki bátran az új ízeket! A padlizsánnal először kenyérre kenhető krém formájában érdemes ismerkedni, a rebarbarakompót pedig a legtöbb kisbabának ízlik a maga savanykás aromájával.

Tipp: A rebarbara egy leveles növény vaskos, húsos szára. Egészen vékonyan hámozzuk le a külső réteget, majd vágjuk kis darabokra, és pároljuk meg kevés fahéjas vízben. Banánnal keverve kínáljuk a babának. Sok vasat tartalmaz!

Ízek százai
Szabadon dúskálhatunk a fűszerekben is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csípős paprikával, vagy mesterséges ízfokozókat (ilyen például a nátrium-glutamát) tartalmazó fűszerkeverékekkel kellene elkészítenünk a baba ebédjét. Ezek helyett friss vagy szárított zöldfűszereket, hagymát, fokhagymát használjunk. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a csecsemők már az anyatej közvetítésével megismerik és megszeretik édesanyjuk kedvenc, gyakran fogyasztott ételeit. Nyugodtan tehetünk kevéske fokhagymát a kicsik ételébe is – ez az egyik legfinomabb fűszerünk és leghatékonyabb gyógynövényünk is egyben. Sok apróság él-hal a savanyított uborkáért, és általában a savanyúságokért. Ha kibújtak az őrlőfogak, kóstolgathatja kedvére, ha még nem tud rágni, vágjuk az uborkát vékony szeletekre, így kínáljuk.

Ne cukrozzunk semmit!
A hazánkban népszerű édességek, süteményfélék legtöbbje tojást, tehéntejet és cukrot is tartalmaz. A tojás és a tej allergiát válthat ki, csak fokozatosan vezessük be az étrendbe. A tojásfehérjével még várjunk egy-két hónapot, sárgáját már ehet a totyogó. Ha előfordult a családban allergiás megbetegedés, jobb, ha egyéves korig várunk vele. Tanulmányozzuk vásárlás előtt a babakekszek, babapiskóták feliratait: szinte valamennyi tartalmaz cukrot, tojást, tejet, vagyis nem valók csecsemőpocakba. A banán vagy az érett, jól átsült sütőtök, a zsenge csemegekukorica, a szelídgesztenye természetes cukortartalma olyan magas, hogy desszertként is tálalhatjuk. Nincs értelme rászoktatni a babát az édességekre! Másfél éves kor előtt nyugodtan elháríthatjuk a kínálást is, bár ez néha kellemetlen helyzeteket szülhet. Ha az első egy-két évben nem vált mindennapos szokássá a desszertevés, később sem lesz túlságosan édesszájú a kisgyerek.

Akkor igyon, ha szomjas
A sokáig szoptató nők gyakran tapasztalják, hogy gyerekük alig iszik valamit, annak ellenére, hogy már bőven falatozik a család asztaláról. Van, aki kétségbeesésében egyéves kor körül próbálja rászoktatni a gyereket a cumisüveg használatára, hátha az segít. Sem ez, sem a többi praktika nem szokta beváltani a hozzá fűzött reményeket, vagyis azt, hogy a gyerek végre „rendesen” igyon. Az igény szerint szoptatott totyogó ugyanis elég folyadékhoz jut az anyatej által, még akkor is, ha édesanyja egyáltalán nem érzi, hogy számottevő mennyiségű teje lenne. A cumisüvegen nevelt gyerekek nem azért isznak döbbenetes mennyiségű teát (gyümölcslét, szörpöt), mert ennyi egy átlagos gyerek folyadékigénye, hanem azért, mert számukra a cumisüvegből való ivás jelenti a megnyugvást – közben viszont kibújófélben levő fogacskáik látják kárát az édes innivalók egész napos szopogatásának. Ha elmegyünk otthonról, akkor sem kell cumisüveg. A legtöbb nagyobbacska csecsemő hamar megtanul inni a sportkupakos üdítős palackból, pohárból vagy szívószállal.

Tipp: Itt az ideje, hogy tápszeres babáknál napi 500 milliliterre csökkenjen a napi tápszeradag. A tejes italok nem szomjoltónak valók! Kínáljunk vizet, ritkábban cukrozatlan gyümölcslét, vagy édesítetlen gyümölcsteát az étkezések után.

Étkezési „rend”
• Első nap: a szülés után néhányszor szopik, majd mély álomba merül.
• Második nap: a baba élénk és követelőző, sűrűn szopni kíván.
• Harmadik-negyedik nap: belövellt a tej, a baba hosszabb ideig szopik, nagyobb szünetekkel, de még nem alakult ki érzékelhető rendszer.
• Első hetek: a csecsemő alkatától, vérmérsékletétől függően gyakran vagy ritkábban szopik, biztosan követhető rendszer nélkül.
• Második-harmadik hónap: követhető rendszer alakul ki a baba életében, de ezt különböző események (betegség, oltás, fejlődési ugrás) könnyen megzavarhatják.
• Hat-hét hónapos kor: a baba ismerkedni kezd a „kanalas” ételekkel, de ez még nem befolyásolja az eddig kialakult szopási szokásokat. Előfordul, hogy teljesen elutasítja az evést, csak szopni akar. Bízzuk rá, ne erőltessük, de néha kínáljuk meg újból!
• Nyolcadik-tizedik hónap: a baba már szívesen próbálkozik a felnőttek ételeivel. Odaülhet a nagyok asztalához, kóstolgathat, falatozhat, de a szopások nem vesztik el eddigi jelentőségüket.
• A tizenegyedik hónaptól: a baba már komolyabb adagokat fogyaszt a család asztaláról, a szopás még fontos, de egyre inkább érzelmi igényeket elégít ki. A gyerek alkalmazkodott a család mindennapjaihoz.
(A fent megadott időpontoktól természetesen hetekkel, néha hónapokkal is eltérhet a saját családunk életének alakulása.)

Peti ételei: a 11-12. hónap
Így sikerült hónapról-hónapra alkalmazni a hozzátáplálás elveit egy valódi kisbaba menüjében.






Rengeteg nyári idénygyümölcs: leginkább ezt kapott Peti az anyatej mellett a 11-12. hónapban. Mivel pokoli volt a meleg, napközben számtalanszor szopott pár korty tejet, de pohárból is kapott már inni. Igaz, csak olyankor, ha már benn ült az etetőszékben, partedlivel a nyakában. Ilyenkor ásványvizet vagy frissen facsart gyümölcslevet öntött a szájába, nyakába vagy ahová sikerült. Akkoriban tudtam meg, hogy a kenyérfélék nem okoznak lisztérzékenységet, azaz nem úgy „viselkednek”, mint a tehéntej. Ettől kezdve Peti is kap a kezébe pici kenyérfalatokat, kiflivéget, zsömlét. Néha eljátszik vele, néha messzire hajítja. A kenyér mellett még egy újdonságot hozott a tizenegyedik hónap: közös kedvencünket, a spenótot. A család tejjel habarva kapta, Petinek sós vízben főtt krumplival sűrítettem, meg egy csöpp fokhagymával is ízesítettem. Nagyon ízlett neki! Hetente egyszer egyébként mindenképpen kerül az asztalra, ellentétben a sóskával, amit én nem szeretek, így a családom is kénytelen lemondani róla, mert elkészíteni sem tudom.
Peti étkezési szokásainak legfeltűnőbb változását az óvodai szünet idején vettem észre, mikor hármasba maradtunk vele, mert a testvérei nyaralni mentek a nagyiékhoz. Az első este úgy gondoltam, végre igazi felnőtt vacsora lesz, ha Peti már alszik. A fürdés idejét várva játszottunk, néha szopizott, de egyre nyűgösebb lett. Nem sírt, csak nyafizott. Karomba vettem, sétáltunk a lakásban. Egyszer csak észrevettem, hogy nagyon mutat valamit. Több sikertelen kísérlet után találtunk rá a megfejtésre: az etetőszéket akarja! Ahogy beleült, elhallgatott, és várta a folytatást: valami ennikét. Hirtelen csak üveges bébiételt tudtam kibontani neki (gyümölcspüré volt), annyira élvezte, hogy majdnem az egészet a szájába tudtam kanalazni. Szóval már megéhezett estére!
Bálits Éva


Recept
Karácsonyi menü







Az ünnepi ebéd készítése közben finom falatokat tehetünk félre a szilárd ételeket épp csak kóstolgatni kezdő kisbabának is. Hagyományos, nehéz fogások helyett könnyű, egészséges, karácsonyi hangulatot árasztó különlegességeket kínálhatunk a családnak úgy, hogy már nyolc-tíz hónapos kortól bármelyikből falatozhatnak a kicsik is.
Ne felejtsük el, hogy a kisgyerek a leglelkesebb konyhai segéderő! Bízzunk rá apró feladatokat, hogy ő is kivehesse részét az örömteli készülődésből. Élvezettel töri a mozsárban a tortához való fűszereket, ügyesen lehúzza a sütőtök héját – közben teli szájjal eszi a finom sárga belsejét – aztán segít tartani a konyhai robotgépet. A közös ebédnél ne felejtsük el megdicsérni, hiszen ő is közreműködött!

Sütőtökleves
Hozzávalók négy személynek
1 kg-os kanadai sütőtök, 2 dl főzőtejszín, őrölt szerecsendió, jódozott só, 10 dkg feta sajt, 5 dkg tisztított tökmag, díszítéshez ízlés szerint petrezselyem vagy néhány levélke rukola.







Mossuk meg alaposan a sütőtököt, majd vágjuk nyolc részre. Magjait kaparjuk ki, a szeleteket pedig fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe. 200 Celsius-fokos sütőben körülbelül 20-30 percig sütjük, amíg egészen megpuhul. Egy szeletkét máris félretehetünk a kisbabának, ha már elkezdte kóstolgatni a szilárd ételeket. Kínálhatjuk neki így, ahogy van, kiskanállal, hiszen olyan puhára sül, hogy rágni sem kell a finom, édes falatokat. Ha folyósabban szereti a kicsi, húzzuk le a héjat, a többi részt pedig turmixoljuk össze néhány kanálka lefejt tejjel, esetleg frissen centrifugált sárgarépa- vagy sütőtöklével. Sem sózni, sem cukrozni nem kell, így is TÖKéletes íze van!
Rakjuk a lehéjazott tökszeleteket egy nagyobb fazékba. Öntsünk rá nyolc deciliter vizet, sózzuk meg egy kicsit, szórjunk rá egy kávéskanálnyi őrölt szerecsendiót, majd pépesítsük botmixerrel. Ezután forraljuk fel, majd folyamatos keverés közben öntsük bele a főzőtejszínt. Ha elkevertük, zárjuk el alatta a lángot.
A felszeletelt feta sajtból süteményszaggató formákkal csillagot, karácsonyfát vághatunk ki, ezeket közvetlenül fogyasztás előtt tegyük a tányérba mert levesre. Ekkor szórhatjuk rá a kis serpenyőben pirított hántolt tökmagot is. Kisgyerekek egyéves kortól kaphatják.

Tipp
Főzéskor is takarékoskodjunk az energiával! A rozsdamentes acélból




készült, tötéletesen záródó fedelű főzőedények egyenletes hőeloszlást biztosítanak, ráadásul vigyáznak a vitaminokra és zamatokra is!


Ananászos pulykanyársak
Hozzávalók négy személynek
50 dkg pulykamellfilé, egy körszeletes ananászkonzerv vagy egy friss ananász, Garam masala vagy Tandoori indiai fűszerkeverék (római kömény, babérlevél, kardamomi mag), jódozott só, étolaj, két gerezd fokhagyma, hurkapálca

Daraboljuk fel kis kockákra a pulykamellet.
Egy darabka húst félretehetünk a kisbabának. Pároljuk meg, majd turmixoljuk össze a sütőtökkel vagy a köretnek készülő szelídgesztenyével.
A többieknek készülő húst szórjuk meg sóval, fűszerkeverékkel, nyomjunk rá két gerezd fokhagymát, öntsünk rá egy evőkanál olajat, majd keverjük össze, és tegyük hűtőszekrénybe legalább egy órára. Ha nyers ananásszal készítjük, mossuk meg a gyümölcsöt, hámozzuk meg, majd vágjuk körszeletekre, a körszeleteket pedig vágjuk négy részre. (Ugyanezt




tesszük az ananászbefőttel is.) A hurkapálcákat törjük félbe, majd húzzunk rá felváltva egy húsdarabkát, egy ananászszeletet. Kisgyereknek kicsi nyársat készítsünk, elég rá két-három húskocka az ananászdarabkák mellé. Ezután tűzálló üvegtálba vagy tepsibe sorakoztatjuk a nyársakat, és 200 Celsius-fokos sütőben 30-40 percig sütjük.

Tipp
A hús szeleteléséhez csak tökéletesen éles kést használjunk!

Szelídgesztenye-köret
Hozzávalók négy személynek
egy 75 dkg-os mirelit hámozott szelídgesztenye-csomag fele, egy evőkanál olívaolaj, egy csokor petrezselyem, egy csipetnyi jódozott só

A gesztenyéket fagyott állapotban tesszük fel főni két deciliter enyhén sós vízben. A forrástól számított 5-8 perc alatt megpuhul. Vigyázat, könnyen túlfőzhető! Tálalás előtt összekeverjük egy pici olívaolajjal, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Nagyon laktató, köretnek néhány szem is elég.
Kisbabák hét hónapos kortól kaphatnak szelídgesztenyét. Főzés után turmixoljunk össze egy-két darabot lefejt anyatejjel. Keverhetjük főtt burgonyával is. Édeskés ízű, ezért a legtöbb kisbaba rajong érte. Kézbe is adhatjuk, ha szeret majszolgatni, mert olyan puha, hogy a kisgyerek még fogatlan ínyével is össze tudja nyomni. Alkalmas arra, hogy az önálló étkezést gyakorolja vele.

Gyümölcssaláta
Hozzávalók
narancs, banán, mangó, mandarin, alma, szeder, ízlés szerinti mennyiségben és keverési aránnyal, frissel préselt citromlé

A szedermentes változatot hét hónapos kortól kaphatja a csecsemő. Ha idegenkedik a mangó aromájától, helyettesíthetjük őszibarackkal. A nyers gyümölcsöket turmixoljuk össze neki. Pár hónappal később sokkal szívesebben eszegeti kézzel a gyümölcsdarabkákat. Citromlével és a narancs darabolás közben kicsurgó levével locsoljuk meg. Finom a



pulykanyársakhoz is, de tálalhatjuk desszertként is.

Tipp
Az ünnepi asztalnál a kisbaba is kaphat a felnőttekéhez illő, esztétikus, higiénikus evőeszközt, tányérkát!
Tramontina

Mézes sárgarépatorta
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
30 dkg finomra reszelt sárgarépa, 30 dkg



finomliszt, 10 dkg zabpehelyliszt, 10 evőkanál virágméz, 2 dl joghurt, fél deci olaj, öt tojás, szegfűszeg, őrölt fahéj, kardamomi mag, szegfűbors (vagy készen kapható mézeskalácsfűszer-keverék), két kávéskanál sütőpor, baracklekvár, kókuszreszelék, aszalt sárgabarack

Az öt tojássárgáját és a mézet konyhai robotgéppel habosra keverjük, majd beletesszük a reszelt sárgarépát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A két lisztfélét összekeverjük a sütőporral, majd a joghurttal és az olajjal együtt a tojásos sárgarépához keverjük. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd óvatos mozdulatokkal hozzáadjuk a kemény tojáshabot. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, oldalát bekenjük margarinnal. Öntsük bele a masszát, majd 150 Celsius-fokosra előmelegített sütőben 40-50 percig süssük.




Még melegen kenjük be a tetejét baracklekvárral, szórjunk a tetejére kókuszreszeléket, és díszítsük csíkokra vágott, aszalt sárgabarackkal.
Kisgyerekek egyéves kortól kaphatják.

Tipp
A sütemény készítéséhez használjunk higiénikus, 18/10 rozsdamentes inoxból készült Preparar keverőtálat!

Összeállította: Sződy Judit
Ételek: W. Ungváry Renáta
Fotó: Rátkai Éva
Az ételeket a Tupperware Új hullám edénykollekciójában tálaltuk. Tramontina-edényeket a nagyobb konyafelszerelési boltokban kaphatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top