Baba

Látogatóban

A budapesti MÁV Kórházban zajlott le húsz évvel ezelõtt az elsõ „hivatalos” papás szülés, ez az osztály kapta meg a szülõk szavazatai alapján a Mérce Egyesület Arany Gólya Díját.

A MÁV Kórház szülészetéről röviden:
Bababarát kórház.
Az éves születésszám 2000.
Szülésznőválasztás van.
Háromhavonta újra indul a Szülők Iskolája, szülés után baba–mama klubba várják az édesanyákat.
A szülések hetven százaléka apás szülés.
Öt egyágyas szülőszoba van, mindegyikben állítható szülőággyal.
Az alternatív szobában matrac, kötél, labda, vajúdómedence, a közös vajúdóban bordásfal segíti a szülés előtti órákat.
Fájdalomcsillapítási eljárások: TENS, kéjgáz, gyógyszer, EDA.
A császármetszések aránya 22 százalék. A metszés módja alsó harántmetszés.
Kilenc háromágyas és három kétágyas szoba van a gyermekágyas osztályon. Utóbbiak apás elhelyezésre szolgálnak.
Minden szoba 24 órás rooming-in rendszerű.
Az osztályhoz NIC II. tartozik, a kismamák a koraszülött, beteg babák mellett maradhatnak.
Hathetes korban gyerekgyógyászati vizsgálat minden újszülöttnél, koponya-és hasi ultrahangos szűrés, igény szerint egyéves korig követik a gyermek fejlődését.

A száz hazai szülészet közül talán a MÁV Kórházénak van a legizgalmasabb múltja – legalábbis, ha a szülők, a családok szemével nézzük a dolgot. A történet a nyolcvanas évek elején kezdődött. Marton István professzor, az osztályvezető főorvos Nagy-Britanniában dolgozott egy ideig. Ott akkor már természetes volt az apa jelenléte a szülőszobában.
– Elmondtam a kórház igazgatójának, mit tapasztaltam odakint – meséli a professzor –, és felvetettem: mi is teremtsük meg az apás szülés lehetőségét. Ő csak ennyit válaszolt: „Mindent csinálhatsz, csak baj ne legyen belőle.” Mindenféle csinnadratta nélkül megnyitottuk a szülőszobát az édesapák előtt. Nem sokkal később az MTA Pszichológiai Intézetének munkatársaival együtt készítettünk egy komoly tanulmányt, amit leközöltünk a Magyar Nőorvosok Lapjában. Ettől kezdve a szakma is „kénytelen volt” elfogadni az apás szülés létjogosultságát. A munkatársak az első hónapokban fenntartással fogadták az újítást, attól féltek, hogy az apa majd árgus szemekkel, műhiba után kutatva nézi végig a szülést. Hamar rájöttek, hogy ennek épp az ellenkezője igaz: az apa határtalan tisztelettel tekint szülés után a feleségére és a szülésben részt vevő szakemberekre is. Ma nagyon kevés szülés zajlik a MÁV Kórházban az apa részvétele nélkül. A szülőszobák mellett van egy kétágyas helyiség, ahol a pár zavartalanul töltheti az éjszakát, amíg „komolyra nem fordul” a dolog. A gyermekágyas osztályon pedig három olyan szobát alakítottak ki, ahol a papa is bent aludhat. Egy percre sem kell elszakadniuk egymástól.
– Számomra igen lényeges, hogy a szülőszobában család születik – folytatja Marton professzor. – Nem gondolom, hogy az apán és a szakembereken kívül másnak is jelen kellene lennie. Barátnőre, dúlára, leendő nagymamára nincs szükség – azt a segítséget, amit ők megadnának, megadják a kiválóan felkészült, jó beleérző képességgel rendelkező szülésznők. Azért vezettük be a bábaválasztást – szintén az elsők között –, hogy az anya megtalálhassa, és a kellő időben maga mellett tudhassa azt a munkatársunkat, akivel jól együtt tud működni. Ennek ellenére sem zárkózunk el az elől, hogy a férj helyett más legyen a kísérő.

Kórházból kevés is elég
Ezen az osztályon a szokásosnál több szülészeti technikai lehetőség érhető el a nap huszonnégy órájában. Az osztály vezetője szerint ez nagyon fontos, mégis büszke arra, hogy a kismamák ritkán élnek ezekkel a lehetőségekkel.
– Többnyire csak császármetszéshez kell aneszteziológust hívnunk. A műtét során kombinált spinális anesztéziát alkalmazunk, ami a spinális és az epidurális eljárás előnyös tulajdonságait egyesíti. Valamennyi fájdalomcsillapítási technika a szülő nők rendelkezésére áll, de szinte alig kéri valaki. Hogy miért? Mert működik a pszichoprofilaxis (a fájdalom és félelem együttes hatásából jelentkező problémák megelőzése felvilágosítással, emberi segítségnyújtással), sokat segítenek a vajúdást könnyítő eszközök, a kellemes környezet és az apa jelenléte. Úgy gondolom, hogy beavatkozásokból, kórházból a lehető legkevesebb is elég. Ezért tesszük lehetővé a korai hazamenetelt az egészséges anya–gyerek párnak. A család negyvennyolc órával a szülés után elhagyhatja a helyszínt. Ha így döntenek, az ötödik napon várjuk vissza őket: a szülész megvizsgálja a kismamát, a gyerekgyógyász a babát, megtörténik az anyagcsereszűréshez szükséges vérvétel, és az oltás. Természetesen nem kötelező hazamenni, de ha olyanok az otthoni körülmények: miért ne? Ahhoz, hogy mindez jól működjön, megfelelő előkészítés szükséges, ezért indítottuk húsz éve a Szülők iskoláját és nemrégiben a Baba–Mama klubot.

Tágas birodalom
A folyosóról belépő párt nagy tér, kényelmes fotelek, meleg színek fogadják. Sem a közös vajúdóban, sem a szülőszobákban nem uralkodik kórházi hangulat. De nem csak ezen múlik a lakályosság. A történet úgy kezdődött, hogy a szülésznők nagyobb összeget nyertek egy televíziós vetélkedőn. Ahelyett, hogy elmulatták volna, létrehoztak egy alapítványt, melynek bevételeiből jelentős összeg jut a szülőszoba kényelmes berendezésére és a szülésznők továbbképzésére is.
– Régebben az apás szülés és a babás elhelyezés miatt jöttek hozzánk a legtöbben, de ma már sokan igénylik az alternatív szülési módokat is – mutat körbe Kőrös Otília vezető főnővér. –Minden szülőszobánk egyágyas, székké alakítható szülőággyal. Mindenütt van labda, bármelyik kismama kijöhet a közös vajúdóba, ha a bordásfalba szeretne kapaszkodni. A legnépszerűbb mégis az a szoba, ahol a medence és a nagy matrac van. Sokan érzik jól magukat a kötélbe kapaszkodva, matracon guggolva. Nem véletlen, hogy sok ősi kultúrában ez az évezredek óta bevált vajúdási, szülési testhelyzet.

Éjjel-nappal együtt
A szülést követő két órában az újszülött és a mama együtt marad, ha mindkettőjük állapota megengedi ezt – mondja dr. Szentpéteri Judit neonatológus főorvos a NIC II (újszülött intenzív centrum) vezetője. – Az első szoptatás már a szülőszobában megtörténik, mert a szülés „traumáját” jól oldja az anyai test melege és az első tejcseppek.
Az újszülötteket az úgynevezett rooming-in rendszernek megfelelően az édesanyák mellett, saját kiságyukban helyezik el. Ha a mama fáradt, vagy esetleg csak pihenni akar, beviheti a gyereket a csecsemőszobába, ahol a csecsemőápolók ellátják a picit. Ők egyébként napközben mindenkihez benéznek, segítenek a szoptatásban, és válaszolnak a felmerülő kérdésekre. A szopást és az anyatejet semmi sem tudja tökéletesen helyettesíteni. Mégis előfordul, hogy valami oknál fogva a szoptatás akadályba ütközik, ilyenkor a gyerekgyógyász dönti el, hogy miként történjen a táplálás, és ezt a szülővel is megbeszéli.
Az egy emelettel feljebb található NIC II, azaz újszülött intenzív részlegen folyik többek közt a koraszülött, a beteg vagy sárgaság miatt kezelt újszülöttek ellátása is. Itt az intenzív részleg mellett három olyan kórterem is van, ahol a már gyógyulóban lévő gyereket édesanyja mellett tudják elhelyezni.
A szülők kisbabájuk hathetes korában kontrollvizsgálatot vehetnek igénybe. Ekkor az általános vizsgálatokon kívül koponya- és hasi ultrahangos szűrés is történik. Az egészséges újszülöttek körülbelül négy százaléka olyan fejlődési hibával, rendellenességgel, esetleg betegséggel születik, mely sikerrel gyógyítható, ha időben felismerik.
Sződy Judit

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top