Baba

Januári elõzetes

Januári számunk tartalmából

A hónap témája





Az újszülött kisbaba még akkor alszik, amikor akar. Érdemes elgondolkodni rajta, feltétlenül szükséges-e megfosztanunk ettől a szabadságtól.


 


 


Gömbölyű dolgok
Szigorú feltételek
Lábápolás a várandósság alatt
Kismama-uzsonna januárban

Szoptatás







Kényelmes és hasznos


A kisbabát igen sokféle testhelyzetben tehetjük mellre. A körülmények, a tej mennyisége, a mell állapota és adottságai éppúgy befolyásolják választásunkat, mint a gyerek igényei. Legtöbbször a kényelem a döntő szempont, hiszen naponta több órát töltünk szoptatással. Fekve, állva vagy ülve – arra mindig ügyeljünk, hogy a mellbimbó elég mélyen kerüljön a tátogó szájacskába.


 


 


Lélektan
Egyik kicsi, másik nagy
„Nahát, ilyen fiatalon szülni!”- szörnyülködnek a járókelők, amikor Anna sétálni viszi a kishúgát. Büszkén kihúzza magát, s még rá is játszik egy kicsit. Nem úgy, mint például tegnap délután, a rögtönzött bulin: akkor épp zavarta a kis csúszó-mászó, aki képtelen volt felfogni, hogy most épp útban van.

Szülés után
Az első hónapok otthon
Új baba van a háznál
Nem a szoptatás okozza!

FelkéSzülés
Karban tartott test és lélek
Kondicionáló és gerinctorna kismamáknak – ez a neve Szabó Ágnes gyógy- és intimtorna-oktató foglalkozásának a Női Egészségműhelyben. Várandóstorna – Ági így nevezi röviden azt a heti kétszeri együttlétet, amikor közel másfél órában csak magukra figyelhetnek a kismamák.

Váratlan problémák
Kényszerek rabságában
A kisbaba szinte kiköveteli magának a biztonságot nyújtó rendet, rendszerességet, amit a szülő örömmel meg is ad neki. Ám akármilyen kicsi a baba és kezdő az anya, a rendnek szinte pillanatról pillanatra alkalmazkodnia kell a valósághoz.

Testben-lélekben
Érzéki érintések
Egy finom masszázs a legszebb szerelmi vallomás a várandósság idején. Csupán néhány egyszerű fogás, meghitt hangulat és őszinte szeretet kell hozzá.

Hónapról hónapra
Rita naplója
3. hónap

Tanácsadó
Csecsemők: Ne rázzuk,! Fertőtlenítés, Játszószőnyeg
Egyévesek: Apró játékok, Téli kirándulások, Ágynemű
Kétévesek: Akadálypálya, Multivitaminok, Benőtt köröm
Három-négyévesek: Túlterhelés és betegség, Állandó kíváncsiskodás, Szánkózás

Babakonyha
Kisgyerekek étlapja
Eljött az első szülinap! A baba már szinte mindent megehet, amit a többi családtag, a táplálékok fokozatos bevezetésére és az ételek jó minőségére azonban továbbra is ügyelnünk kell.
+Recept összeállítás
Minél nagyobb a család, annál nehezebb mindenkinek a kedvében járni! Apa és anya jó forró, tartalmas levesre vágynak, a gyerekek viszont hallani sem akarnak ilyesmiről. Semmi akadálya, hogy mindenki megkapja a kedvencét, ha olyan ételt készítünk, amit kevés munkával sokféle változatban tudunk majd tálalni. A sok zöldségből, húsból készített raguleves kiváló példa arra, mi mindent varázsolhatunk még elő belőle egy tányér gőzölgő, illatos levesen kívül.

Körkép







Lázmérők

Gyakorlott édesanyák a puszit használják lázmérőnek, s meglepően jó becslésekre képesek. Lázmérőre azonban ennek ellenére minden családban szükség van időnként, s igazán megnyugtató, hogy manapság a legolcsóbb, hagyományos mérőeszközök is pontos eredményt mutatnak. Kisbabáknál, örökmozgó totyogóknál azonban a gyorsaság és a biztonság is fontos szempont.

Bababutik
Hull a pelyhes…

Formában
Újra a szőnyegen
Rubint Réka újszülött kislányát is bevonja napi tornagyakorlatába. Ami a kicsinek játék, az a mamának visszatérés a hivatásához, az aerobikoktatáshoz.

Segítőink
Békési Beáta, klinikai pszichológus

Kettőnk dolga
Ne haragudj…
„Dühös voltam, elhamarkodottan ítélkeztem, nem jól tettem.” Amikor a napnál is világosabb, hogy hibáztunk, annyit igazán megtehetnénk, hogy utólag beismerjük tévedésünket. Mégis milyen nehezen kérünk bocsánatot.

Az Ajánlóban kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.
Kismama Extra: a legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai.
Továbbá:
Horoszkóp, Gyerekszáj, Mese, Babafotó-pályázat, A hónap kismamája

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top