nlc.hu
Baba
2004 márciusi elõzetes

2004 márciusi elõzetes

Márciusi számunk tartalmából

A hónap témája
Nevelési divatok?
Számos körülménytől függ, hogyan, milyen szellemben, milyen célok érdekében neveljük gyerekeinket. Ennek megfelelően az eszközök is változatosak. Hogyan alakult a népszerű babakönyvek tartalma és gyerekeinkhez fűződő viszonyunk az utóbbi évtizedekben?

Gömbölyű dolgok

Szoptatás
A körülmények szerencsés összjátéka?
Nálunk szinte minden kismama szoptatni szeretne, a szándék adott. Vajon mennyire befolyásolják a sikert az egyéni anatómiai és lelki adottságok, a családi előzmények és az előzetes tájékozódás?

Várandósság
A vérünkben van
Szérumvizsgálat, anti-D, ellenanyag termelés, epefesték, vércsere – titokzatos kifejezések, amelyekkel a legtöbb kismama nem is találkozik. Az érintettek számára azonban létfontosságú, hogy megértsék: mi a baj a vérrel.

Lélektan
Féltestvérek
Ma már nem ritka, hogy egy családon belül különböző szülőktől származó gyerekek nevelkednek együtt.

Hónapról hónapra
Egyik kicsi, másik pici
A pici éppen szopizni szeretne, a kicsi meg közben a gáztűzhely gombjait tekergeti, vagy éppen könyveket pusztít. Merre szaladjunk, hova kapjunk? Sorozatunkban arra keressük a választ, hogyan boldogulhatunk az apróságokkal akkor, ha kicsi köztük a korkülönbség.

Egészség
Hatás és mellékhatás
Egy szuri nem a világ! Miért is kapja a baba? Hogy egészséges maradjon ő is, és az ország is, ahol felnő. Az internetnek, az információ világméretű áramlásának korában azonban egyre több a szülők kérdése.
Tápszerújdonságok
Az allergiás betegségekkel sajnos együtt kell élnünk, hiszen egyre több gyereket és felnőttet érintenek. Gyermekgyógyász szaktanácsadónk cikkében arról olvashatnak, ami minden szülőt érdekel: mit tehetünk mi magunk a megelőzésért.

Hónapról hónapra
Rita naplója 5. hónap

Tanácsadó
Csecsemők: Nyákszívás szülés után, Etetés cumisüvegből, Eleget pisil?
Egyévesek: Szeretet vagy kényeztetés?, Mágneses játékok, Ekcémás bőr
Kétévesek: Játsszunk boltost!, Fogszuvasodás, Fülfájás ellen
Három-négyévesek: Varrás, Szúr az oldala, Hiperaktív


Babakonyha





Jó evők és rossz evők


A gyerekkorban kialakított étkezési szokásokon utólag meglehetősen nehéz változtatni. Nem csak az ételek összetételére kell ügyelnünk, hanem arra is, hogy az evés jó hangulatú, örömteli része legyen a napnak.


Szülés után
Könnyebb megelőzni, mint lefogyni
Petrával csaknem két éve nem találkoztunk. Pontosan is ki tudom számolni, terhessége harmadik hónapjában járt utoljára aerobikedzésen, a kis Julcsi pedig most volt tizennégy hónapos. Az tehát 21 hónap. Az eredmény 12 kiló plusz. Ennyivel súlyosabb most, mint terhessége előtt.

Szülőszoba/ A bába válaszol
Létezik egyáltalán olyan tanács, amelyik mindenkinél beválik? Minden gyerek másképp születik meg, de annyi bizonyos, hogy a bába tapasztalatainak hasznát vehetjük a felkészülés során.

Formában
Apró mozdulatokban rejlő erő
Szülés után szabad a vásár, a fiatal mamák számtalan edzésmódszer közül választhatják ki a nekik tetszőt. Mi most a Callanetics tornára hívjuk fel a figyelmet.

Sztármama
Xantus Barbara már néhány évvel ezelőtt is azt mondta, az anyaság az egyik legfontosabb dolog az életében. Úgy beszélt Panniról, hogy el kellett hinni neki. De most, ahogy a kis Balázsra néz, és ellágyul a hangja, valahogy ennél is több.

Az Ajánlóban kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.
Kismama Extra: a legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai.
Továbbá: Horoszkóp, Gyerekszáj, Mese, Babafotó-pályázat, A hónap kismamája

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top