Baba

Pocak & egy kis totyogó

A pici éppen szopizni szeretne, a kicsi meg közben a gáztûzhely gombjait tekergeti, vagy éppen könyveket pusztít. Merre szaladjunk, hova kapjunk? Sorozatunkban arra keressük a választ, hogyan boldogulhatunk az apróságokkal akkor, ha kicsi köztük a korkülönbség.





Aki személyesen nem élte át, valószínűleg elképzelni is nehezen tudja, micsoda kihívást jelent, ha a kistestvér születésekor a nagy még csak tizenöt hónapos. Mint például Dorka, akinek édesanyjával egy e-mail kapcsán ismerkedtünk meg. Noémi kérdések hosszú sorával bombázott minket – akkor éppen két hónapja volt hátra a második szülésig. Néha egyetlen kisbabával is nehéz! Léteznek olyan érvek, amelyek a kis korkülönbség mellett szólnak?

„Tudatosan terveztük a kis korkülönbséget, mert azt olvastam, hogy másfél éves kora előtt még nem fogja fel a baba, mi történik körülötte. De ez nem így van! Mostanában borzasztóan anyás, egy percre sem hagyhatom egyedül, aggódva figyeli, mikor merre megyek, elaludni szinte csak velem hajlandó. Ha felébred éjszaka, és nem vagyok mellette, keserves sírással jelzi elégedetlenségét. Az orvosom szerint érzi, hogy valami készül! Abban reménykedem, hogy mivel mindketten kicsik, hamar egymáshoz nőnek. Az is a kis korkülönbség mellett szól, hogy így összességében rövidebb időre kell távol maradnom a munkahelyemtől, s az én fizetésemről sem kell olyan hosszú időre lemondanunk

Arra gondoltunk, más, hasonló cipőben járó családoknak is tanulságos lehet, ha a Kismama hasábjain elmeséljük, milyen tapasztalatokra tett szert Noémi két kicsi gyerek mellett. Lássuk csak, mi is történt akkortájt, amikor megismerkedtünk!

Hol alszik majd? Dorka most tizenhárom hónapos, boldog baba, lelkesen eszik bármit, szívesen eljátszogat, nyomogatja a tévén a gombokat, legkedveltebb elfoglaltsága pedig az, hogy fel s alá mászkál a szobában. Éjszakánként szüleivel alszik, elalváskor, éjszaka egyszer és reggel ébredéskor még szopik. Noémi úgy tervezi, hogy a szülés után egy darabig mind a négyen egy ágyban fognak aludni. – Egy babához sem tudtam éjszaka felkelni a szoptatás kedvéért, inkább csak magam felé fordítottam félálomban, így álomba szopizta magát, és nekem sem ment ki az álom a szememből. Gondolom, ez két gyerekkel csak kicsit lesz nehezebb. Bár olyan ágyat még nem láttam, amelyikben négyen is kényelmesen elférnek!

Babakocsi Nem tudom, milyen babakocsit vegyek! – Noémi pontosan érzi, hogy Dorkának két hónap múlva is szüksége lesz néha egy kis cipelgetésre vagy babakocsira a gyorsabb tovahaladás érdekében. Kettőt mégsem tolhat egyszerre maga előtt! Ismerősei a testvérkocsit ajánlották, ebben a nagy ülhet, a kicsi pedig fekhet. De hogy a liftbe is befér-e az efféle komoly járgány, az erősen kétséges! Lehet, hogy marad a kicsi, összecsukható babakocsi, a kistestvér pedig kendőben, Noémihez bújva fogja elkísérni őket az elmaradhatatlan sétákra. Az is felmerült, hogy többfunkciós, stabil babakocsit vesznek, amelyre kis padkát – testvérlépcsőt – szerelnek majd. Ez a különleges, nagylányhoz méltó utazási mód biztosan tetszeni fog Dorkának! De mi lesz akkor, ha folyton lelép róla, és egész másfelé kószál, mint amerre kéne?

Edzés Elkísértük őket sétálni, s bizony rögtön eszembe jutott, milyen volt nagy




pocakkal a saját kisfiammal játszótérre járni és fogócskázni. Hol gyorsabban, hol lassabban követtük az ide-oda cikázó Dorkát. Noémi folyton-folyvást hajolgatott közben, ezért jól jött egy kis pihenő, a padon elfogyasztott uzsonna. Ez aztán a terhestorna! Még csak nem is a kímélős fajtából!

Szülés Mit fog szólni a pici, szopós Dorka, ha anyukája egyszer csak napokra eltűnik mellőle? Noémi persze ezt is alaposan végiggondolta. A nagylányt is a budapesti bababarát Szent István Kórházban szülte, s most abban reménykedik, a szülészet egyúttal családbarátnak is bizonyul, s férje és Dorka is beköltözhetnek vele az alapítványi szobába arra a három napra, amit ott kellene majd töltenie a szülés után. Orvosa szerint ennek semmi akadálya, így most mindannyian izgalommal várjuk, mit szól majd Dorka, a kis totyogó a kórházi környezethez és a kis jövevényhez. Noémi számít arra, hogy ezek az események biztosan megviselik majd a kislányt, és eleinte nyilván egész nap szopni akar majd.
– Úgy érzem, férjem segítségével meg tudjuk oldani azt a néhány nehéz hónapot, ami vár ránk. Nagyon bizakodó vagyok! A legutóbbi ultrahangon úgy látta az orvosom, ismét kislányunk lesz!

Következő számunkból megtudhatják, hogyan született meg a kistestvér, és mit szólt Dorka a számára váratlan fordulathoz!

Fotó: Szabadi Katalin

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top