Baba

Szülõszoba

Létezik egyáltalán olyan tanács, amelyik mindenkinél beválik? Minden gyerek másképp születik meg, de annyi bizonyos, hogy a bába tapasztalatainak hasznát vehetjük a felkészülés során.





1. Befelé figyeljünk!
Idézzük fel és tudatosítsuk a lassanként feledésbe merülő tényeket: mi, nők csodálatos módon tudunk szülni, alkalmasak vagyunk a feladatra saját erőnkből, saját testünk révén. Mégsem vagyunk teljesen magunkra utalva, hisz szüléskor a nőket sok ezer éve, minden kultúrában segítők veszik körül. Mérjük fel igényeinket, válasszunk kísérőnek olyan személyeket, akik valódi támogatást tudnak nyújtani. Erőnk megőrzéséhez néha csupán apróságok szükségesek, például egy pohár víz.

2. Kettőnk dolga
Ha a pár nyitott az együtt szülésre, érdemes kihasználni ezt a lehetőséget. A férj, az apa a szülés során első számú lelki támasza lehet feleségének. Sokan tapasztalják, hogy az együtt szülés erősíti a párkapcsolatot, az apa-gyerek kötődést. Megesik, hogy a szülőszobában felettébb kellemetlennek érezzük, hogy több orvos, szülésznő vagy orvostanhallgató van jelen. Ha erőnkből telik, mégis keressük párunkkal az intim közelséget, mert ez bizonyítottan hozzájárul a szülés kedvező kimeneteléhez. Az összebújó embereket szívesen magukra hagyják az idegenek, így a figyelmünk könnyebben befelé fordul, s ennek következtében a szülés a saját ritmusában, dinamikusan halad, így a szövődmények fellépésének veszélye is jelentősen csökken.
Az apás szülés nem számít manapság extra kívánságnak, mégis akadnak olyan szülészetek, ahol igyekeznek megakadályozni, vagy az apa behívását a lehető legkésőbbre halasztani. Az egészségügyi törvény azonban kimondja, hogy a szülő nő által választott nagykorú személy mindvégig vele lehet a szülés során. Tehát korántsem csak a kitolási szakban, ahogy az – sajnos – sok helyen szokás.

3. Válasszunk bábát!
Nagyon fontos kérdés a bábaválasztás, mert az orvosnak – még ha fogadott orvos is – nem feladata, hogy a szülés teljes időtartama alatt velünk legyen. Pedig meghatározó, hogy a vajúdás és a szülés óráit kivel töltjük együtt. Ha már a várandósság idején sikerült megismerkedni és beszédbe elegyedni a bábával, könnyebben ráérez majd a szülésnél, hogy mikor mire van szükségünk, mire vágyunk.

4. Keressünk dúlát!
A dúla olyan asszonytársi segítő, aki nem egészségügyi szakember, hanem tapasztalt anya és szüléskísérő. Ismeri a szülést segítő praktikákat, hatékonyan egészíti ki a férj gondoskodását, testi és lelki támaszt nyújt. Különleges előnye, hogy egyetlen pillanatra sem hagyja magára a vajúdót. Ezt a választott szülésznő munkarendje miatt nem mindig teheti meg. Érdemes tehát arról is előre tájékozódni, hogy a kiszemelt helyen vajon biztosítani tudják-e a szülő nőnek, hogy párján kívül dúla is jelen lehessen a szülésnél.

5. Biztonságos helyszín
Legjobban olyan környezetben tudunk szülni, amelyet biztonságosnak ítélünk, ezért nagyon fontos, hogy időben megismerjük azt a helyszínt, ahol majd átéljük családi életünk meghitt pillanatait. Látogassunk el minél több helyre, és hasonlítsuk össze a lehetőségeket. Sokat segít a tájékozódásban a Mérce Egyesület kiadványa, a Születéskalauz is, melyet az anyák tapasztalatai és az osztályvezető főorvosoktól kapott információk alapján állítottak össze.

6. Készítsünk szülési tervet!
Gyűjtsük össze az elképzeléseinket és elvárásainkat a szülésünkkel kapcsolatban. Soroljuk fel mindazt, ami számunkra fontos: testhelyzetek, mozgásszabadság, borogatás, masszázs, hogy csak a legismertebbeket említsem. Hasonlítsuk össze listánkat a szülés tervezett helyszínének adottságaival. Egyeztessük igényeinket a bábával és – ha van ilyen – fogadott orvosunkkal. Vajon teljesülhetnek igényeink? Vannak olyan kórházak, ahol az ilyesmit ma még utópiának tartják, másutt azonban figyelembe veszik.

7. Lazító meleg fürdő
A meleg víz fájdalomcsillapító hatását már nagyon régen felfedezték. Ha tehetjük, és kedvet érzünk hozzá, vajúdjunk meleg vízzel telt kádban, vagy ha erre nincs mód, zuhanyozzunk hosszasan.

8. Nedves borogatás
Ha nincs lehetőségünk vagy kedvünk a zuhanyozáshoz, illetve a kádban vajúdáshoz, készítsünk borogatást. Cseppentsünk a vízbe mindkét esetben drogériákban is kapható muskotályzsálya-illóolajat, mert fokozza a meleg víz fájdalomcsillapító hatását. A méhösszehúzódások alatt sokaknak a forró víz esik a legjobban a hasuk alsó részén. Ezzel párhuzamosan sok vajúdó hideg vizes borogatást szeret a homlokán. A segítők – férj, dúla és bába – fontos feladata lehet a borogatások rendszeres cserélgetése akkor, amikor a kismama kéri.
A baba megszületésekor a gáton is jóleshet a meleg víz, ami a masszázzsal együtt segíti a bőr ellazulását.

9. Száraz meleg
Néhányan nem szeretik a nedves borogatást, mert zavarónak érzik, ha hosszú ideig vizes a bőrük. Nekik segíthet, ha a száraz borogató ruhát vasalóval vagy mikrohullámú sütőben (a nővérszobákon szokott lenni) melegítjük meg. Az illóolajat azonban erre is érdemes rácsepegtetni. További jó megoldás a cseresznyemagokkal töltött textilzsákocska, amit mikróban, vagy a gyógyszertárban kapható termotasak, amit forró vízben lehet megmelegíteni.

10. Masszázs a tágulási szakban




A tágulási szakban a derékfájdalmak és a méhösszehúzódások enyhítésére gyakran beválik a deréktáji keresztcsontmasszázs, de ez akár az elzsibbadt végtagoknak is kapóra jöhet. Hatékonyabbá tehetjük, ha semleges olaj segítségével síkosítjuk a bőrünket. A napraforgóolaj is megteszi, de a drogériákban kimondottan erre való masszázsolajakat is árusítanak (jojoba- és mandulaolaj). Ezek egyik előnye, hogy például a kádban nehezebben mosódnak le. A masszázsolajat illóolajokkal keverhetjük. Szülésnél előszeretettel használják a rózsa-, jázmin-, muskotályzsálya- és ylang-ylang-olajokat. Az olajokhoz ne felejtsünk el kis tálkát előkészíteni, ezáltal is kényelmesebbé téve alkalmazásukat.
Néhány kismama a zsíros hatású olajok helyett inkább az egyszerű testápoló tejet választja a masszázshoz.

11. Masszázs a kitolási szakban
A kitolási szakasz környékén a gát masszírozása is jóleshet. Gátra



legalkalmasabb az orbáncfű- és búzacsíraolaj keveréke. A masszírozás és az olajok hatására a gát könnyebben ellazul, rugalmasan tágul, ami jelentősen csökkenti a gátsérülés veszélyét.

12. Testhelyzet





Legkedveltebb testhelyzetek az állás, a guggolás, a járkálás, az oldalt fekvés és a négykézláb állás. Legyünk kezdeményezőek, és igyekezzünk megtalálni a számunkra legkényelmesebbet a vajúdás és szülés során. Van, akinél minden szakaszban más és más, vagy éppen a sok mozgás esik jól, másoknál pedig a viszonylagos állandóság és a mozdulatlanság válik be. Ha nyitottak vagyunk a változtatásokra, és a testünk jelzéseit követve megtaláljuk a helyünket, akkor kisebb fájdalomérzet mellett hatékonyan zajlik a szülés.

+ 1. Nyitottság
Számos ötlet létezik még, amivel emberközelibbé tehetjük a szülést, de manapság még azokra az alapvető dolgokra sem adott a lehetőség sok helyen, amelyeket összeállításunkban felsoroltunk. Körültekintő tájékozódással megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb helyszínt és segítőket. A szüléskönnyítő tippek kivitelezéséhez nem nagy beruházások (például egymillió forintos, távirányítós szülőágy), hanem nyitottság szükséges – valamennyi fél részéről.

Vincze Krisztina független bába


Könyvtipp: Ingeborg Stadelmann: A bába válaszol Manapság óriási az




igény, hogy természetes módszerekkel segítsünk a várandóssággal járó apróbb-nagyobb panaszokon. A tapasztalt bába tanácsainak a szülés körüli időkben és a gyermekágy során is hasznát vehetjük. Cartaphilus Kiadó, 3400 Ft.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top