Baba

2004 májusi elõzetes

Májusi számunk tartalmából

A hónap témája

Anyaság 20, 30, 40 évesen


Biológiai szempontból a húszas évek eleje a legkedvezőbb a gyerekvállaláshoz. Manapság azonban az sem ritka, ha egy nő harmincévesen szüli az első gyerekét, sőt sokkal későbbre is tolódhat ez az időpont. Vajon élmények és tapasztalatok határozzák meg a fontos döntést? Az „érettség”, megfontoltság vajon erény vagy hátrány? Összeállításunkban három különböző, első gyerekét váró kismamával ismerkedhetnek meg.

Gömbölyű dolgok
Szülőavató parti
Alsó gondok
Kismamaebéd májusban

Szoptatás
Tíz lépés – ami a szülészeten múlik
Ugye nem mindegy, meddig fog szopni a baba, és mennyi nehézséggel kell megküzdeni, mire valóban elmondhatjuk: a szoptatás a legegyszerűbb dolog a világon? A jó kezdeten igen sok minden múlik.

Lélektan
Szülés után
Győzelem a kilók és önmagunk fölött
Mi ösztönözhetne jobban az egészséges életmódra, mint ha megértünk bizonyos folyamatokat, amelyek felelősek testsúlyunkért, az ideális izom-zsír arányért, testi és szellemi frissességünkért? Nincs ugyanis annál reménytelenebb állapot, mint amikor nem tudjuk, mit miért kellene másképp tennünk.

Testben-lélekben
Lélekben is készülnünk kell
Az önismeret megszerzése ma nem divat – pedig sok helyzetben segítene, ha többet tudnánk magunkról.

Egészség

Minden, amit az allergiáról tudni kell.

 

 

Hónapról hónapra
Egyik kicsi, másik pici
Új lakásban a család
Sorozatunkban arra keressük a választ, hogyan boldogulhatunk az apróságokkal akkor, ha két évnél kisebb a korkülönbség. Ezúttal a szülés utáni hetekről olvashatnak. Vajon jut idő pihenésre két kicsi és a költözködés mellett?

Hónapról hónapra
Rita naplója
7. hónap

Tanácsadó
Csecsemők: Mi kell a kiságyba?, Mennyit szopik?, Könnycsatorna-elzáródás
Egyévesek: Hűtőfürdő, Diéta, Mindent megfog
Kétévesek: Torna a szabadban, Milyen a jó képeskönyv?, Macskakarmolás-betegség
Három-négyévesek: Bilizés, Szálka, Táncoljunk együtt!

Körkép

A bőség zavara nehezíti a választást, amikor babakocsik között nézelődünk.

 

 

Babakonyha
A kis főzelékfalók
Divatos, képes szakácskönyvekben hiába is keresnénk főzelékreceptet. Ugyancsak hiábavaló volna, ha más országok jellegzetes fogásai közt kutatnánk egy jó kis főzelék után. Úgy tűnik, magyar ételkülönlegességről van szó.
+Szülinapi torta

Hálapénz
Zavaros viszonyok
Mennyibe kerül a szülés és a terhesgondozás? Minden leendő szülőt érdekel ez a kérdés, különösen most, hogy a hálapénzzel kapcsolatos vita napilapok, tévéműsorok mindennapos témája lett. Összeállításunkban e meglehetősen szerteágazó kérdés szülészeti vonatkozásait foglaltuk össze.

Mozgásban
Bébiúszás

Mozgás és játék egyszerre

Országszerte egyre több uszodában rendeznek vízi foglalkozást, „bébiúszást” a családoknak. Mit várhatunk ettől a lehetőségtől? Bírják-e a kicsik az uszodát? Összeállításunkban a Kalovits-módszerrel ismerkedhetnek meg a négy hónapos Lara és szülei segítségével.

 

 

Formában
Rugalmas edzőtárs
A gumiszalag segítségével egyszerű, hatásos, minden izomcsoportot megmozgató és erősítő gyakorlatot végezhetünk szülés előtt és után is.

Kettőnk dolga
Gurul a garas
Valaha a család elsősorban gazdasági egység volt. Manapság érzelmeik tartják össze a fiatal párokat, de gazdálkodniuk nekik is kell.

Utazás
Távoli tájak vonzásában
Babával külföldre? Miért ne? A siker titka a gondos előkészítés és tájékozódás. Így nem kell különösebb kényelmetlenségekkel számolnunk.

Mamamonológ
Buli van!
Egyetlen gyerek se követelheti komolyan, hogy a szülei egyszer s mindenkorra lemondjanak a társasági élet minden öröméről. Magyarul: a szülőknek is joguk van bulizni. Attól persze, hogy ez „jár”, még nem egyszerű. Inkább kifejezetten problémás.

Az Ajánlóban kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.
Kismama Extra: a legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai.
Továbbá: Horoszkóp, Gyerekszáj, Mese, Babafotó-pályázat, A hónap kismamája

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top