Baba

A Kismama áprilisban

Áprilisi számunk tartalmából

Szülés után
Lassan, de biztosan
2. hónap
mínusz 3 kiló
A kétgyerekes anyuka éppen egy hónapja jutott döntő elhatározásra: újra a régi lesz. Megszabadul végre a második várandóssága után rajta ragadt tizenkét kilótól.

Szépség
Formabontás
Rég tovatűnt a lágy, gömbölyded formák divatja, amikor még a nők úgy tudták, a férfiak megvesznek domborulataikért, asszonyosan puha gödröcskéikért.
Már jó ideje arról vagyunk meggyőződve, hogy csakis atlétikus alkattal, erőtől duzzadó izmokkal lehetünk szépek. Így esett, hogy a narancsbőrnek nevezett jelenség a legfőbb ellenséggé lépett elő. Most a lányok divatja járja, és hiába szültünk két-három gyereket, igazodni illik a trendhez. Hogy kell-e, okos dolog-e mindenáron követni a módit, egy másik cikk témája lehet. Most ismerkedjünk meg az ellenséggel, ha már harcolunk, tudjuk kivel-mivel állunk szemben!

Bababutik
Virágvasárnap
és hétfő, és kedd… Ha lánykaszobát rendezünk be, kislányruhát vásárolunk, valahogy mindig megakad a szemünk a virágos darabokon. Persze, nem kell virágba borítani mindent a környezetében, de teljesen azért ne fogjuk vissza magunkat. A gyerekek is rózsás hangulatba kerülnek a színes margaréták, napraforgók és harangvirágok láttán.

Divat
Keverjünk színeket!
Pinket naranccsal? A divat tervezői idén határozott igennel feleltek, s hogy mennyire komolyan gondolják, azt még egy pulcsin belül is megmutatják: hátul pink, elöl narancs. Élvezzük, hogy ilyen üdítően színes ez a tavasz! Éljünk a szabadsággal, keverjük ki saját színvilágunkat a szivárvány színeiből.

Sztármama
Szolgálatban…
Benkő Nórát az anyaszerepre nem is egy, hanem egyszerre két gyerek „készíti fel”.

Formában

Sport pocakkal

Mozogni jó, és kell is – ezt mindenki tudja. De a várandósság másállapot. Vajon mennyire más sportolás szempontjából?

 

 

 

A szerkesztő levele
A fia meghódította
Már régen nem hiszek a mesében, de egy történet, amit a kezdetektől napjainkig követtem, megingatott ebben. Visszaadta a hitemet, hogy minden jóra fordulhat, és hogy az emberek változhatnak. Még akkor is, ha férfi az illető, aki kezdő apaként még igazi macsó volt, a legrosszabb fajtából.

Babakonyha
Terítéken a gyorsételek
Többnyire rohanunk. Még az is, aki „csak” otthon van a gyerekekkel, és „semmi dolga”. A hosszadalmas főzés nehezen fér be a hétköznapokba, főleg, ha közben egy-két apróság is kapaszkodik anya szoknyájába.

Hónapról hónapra
Egyik kicsi, másik pici
Villámgyors hazatérés
Sorozatunkban arra keressük a választ, hogyan boldogulhatunk az apróságokkal akkor, ha két évnél kisebb a korkülönbség. Ezúttal a szülés körüli napokról olvashatnak. Vajon mit szólt a tizenöt hónapos Dorka, amikor életében először anyukája nélkül ébredt a családi ágyban?

Kézimunka

Keresztszemes hímzés

Kocsikázó nyuszicsalád
Emitt a nyuszimamák még babakocsiban sétáltatják kicsinyüket, amott meg már gördeszkán száguld az ügyes nyuszifiú meg a nővére. A kedves húsvéti motívumot hímezhetjük a baba fürdőlepedőjére, ágyneműjére, partedlire, de még egy kis szoknyácskán, sapkán is mutatós díszítés lehet.

 

Rita naplója
6. hónap
Változnak a hangsúlyok

Körkép
Pelenkázó táskák
Ha ki akarunk mozdulni a babával, előbb-utóbb tapasztalni fogjuk, mennyi mindenre szükségünk lehet útközben. A pelenkázó táska tehát a kismama kézitáskája.

Szülőszoba
Megszületni – gyöngéden, lassan, türelmesen…
Leboyer könyve, A gyöngéd születés éppen harminc évvel ezelőtt jelent meg először. Ő volt az a francia szülészorvos, aki ki merte mondani: az újszülött sírva érkezik közénk, de panaszkodó kiáltását senki sem akarja megérteni. A könyv óriási hatást gyakorolt – az édesanyákra. A szülészeti ellátás rutinjára sokkal csekélyebbet.

Babagondozás
A csecsemő illata
Kisbabát fürdetni, tisztába tenni hatalmas megtiszteltetés és örök családi szertartás! Szinte minden fényképalbumban ott a helye a fürösztős pillanatképeknek. Gyengédségről, boldog együvé tartozásról árulkodnak, a tisztálkodás voltaképpen csak ürügy.

Szoptatás
Rendkívüli helyzetekben
Néha az egészséges kisbaba szoptatása sem egyszerű. Még több nehézséggel számolhatunk akkor, ha az újszülött vagy édesanyja beteg. Azonban számos érv szól amellett, hogy ilyenkor is megkíséreljük a szoptatást.

Egészség

Bukás vagy reflux?


Manapság kissé túl gyakran hangzik el a diagnózis, hogy a kisbabának reflux betegsége van. Vajon csakugyan ilyen súlyos a helyzet, vagy csupán ártalmatlan bukásról van szó, amikor az elfogyasztott tejecske egy részét viszontlátjuk?

 

 

 

Hajszálon múlik…
…hogy frissnek, üdének, jól ápoltnak tűnjünk. Hajunk természetes ékességünk lehet, ha jól választjuk meg a hozzánk illő frizurát, sampont, balzsamot.

Szülés után
Most már boldog anya vagy!(?)
A gratuláló rokonok és ismerősök azt feltételezik, hogy boldog anyával állnak szemben. És valóban! Boldognak kell lennünk, hiszen itt a kisbaba, minden rendben zajlott. Sok nőt valóban túláradó érzelmek öntenek el, amikor a szülőágyon karjába veszi kisbabáját. Előfordul azonban, hogy az anyai érzéseknek meg kell érniük, és a nagy örömhullám várat magára. Bármi oka is van ennek, a kismama semmiképpen sem hibáztatható.

FelkéSzülés
Így kerek a világ
Az Alternatal Alapítvány szülésfelkészítő tanfolyama azért jött létre, hogy segítséget nyújtson a szülőpároknak abban, hogy gyerekük világra jöttének körülményeit a lehető legnagyobb gondossággal, kellő információk birtokában tervezhessék meg. A cél ugyanis az, hogy minél több gyerek szülessen jól, testi és lelki értelemben egyaránt. Az egyhetes tanfolyamot ismertető cikksorozatunk első részében átfogó képet szeretnénk adni arról, mi is történik ez alatt a csöppet sem rövid idő alatt.

Mamamonológ
Azok a szürke hétköznapok
Oson elfele a nagylány, próbál kijutni az ajtón feltűnésmentesen, tizenöt éve minden rafináltságával, úgy tesz, mint aki csupán egy látomás, mint aki tulajdonképpen nincs is már ott. Ilyenkor a szerető anya persze azonnal szagot kap, állj csak meg, süvölti alig-alig leplezve a gyanú setét árnyait, mutasd a kezed. A nagylány persze vonakodik, ezt onnan lehet tudni, hogy azonnal közli, mennyire el fog késni, ha én most itten feltartom.

Az Ajánlóban kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.
Kismama Extra: a legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai.
Továbbá: Horoszkóp, Gyerekszáj, Mese, Babafotó-pályázat, A hónap kismamája

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top