Baba

Babakonyha

Többnyire rohanunk. Még az is, aki „csak” otthon van a gyerekekkel, és „semmi dolga”. A hosszadalmas fõzés nehezen fér be a hétköznapokba, fõleg, ha közben egy-két apróság is kapaszkodik anya szoknyájába.

Bizony, akinek rendszeresen kell főznie, mégpedig sok személyre és többfélét – hogy a ház apraja-nagyja igényeinek, ízlésének megfeleljen –, szívesen álmodozik arról, hogy nem kell a piszkos zöldséggel bajmolódnia, miközben a kisbaba folyton az ölébe kéredzkedik, a nagy pedig tilosban jár a dolgozószobában. Jó lenne, ha öt perc alatt kész lenne az étel, ha nem kellene a nagy halom edényt elmosogatni és az evés közben keletkezett „romokat” eltakarítani. Szóval ha néha feledhetné a konyhát, és végre az állandóan halogatott feladatokkal foglalkozhatna. Vagy esetleg a gyerekeivel…
Csábító lehetőség ilyenkor a „vészhelyzet esetére” vásárolt zacskós leves, a pizzafutár telefonszáma, vagy az, hogy bepakolja az egész pereputtyot az autóba, és irány az első gyorsétterem.

A kivétel erősíti a szabályt
Ha nagy ritkán „bevetünk” egy ilyen ötperces megoldást, kicsi a valószínűsége, hogy komoly károsodást okozunk a családtagok egészségi állapotában. Természetesen csecsemővel soha ne kísérletezzünk – ő inkább kapjon bébiételt, mint ismeretlen összetételű, vagy laikus számára értelmezhetetlen összetevőkből álló félkész vagy kész fogásokat, például zacskós levest.
A gyorséttermek többsége igen vonzó a gyerekek számára, és kényelmes a szülőknek is: szinte mindenhol tágas, biztonságos tér, tiszta mellékhelyiségek, pelenkázó, etetőszék fogadja a családot, van gyerekmenü, sok helyen belső és kültéri játszóhely is rendelkezésükre áll. A személyzet nem nézi ki a kisgyerekes szülőket – hiszen a cégek üzletpolitikájának egyik alappillére, hogy egészen fiatal kortól vonzóvá tegyék termékeiket, szolgáltatásaikat. A gyorsétterem tehát családbarát körülményeket teremt, ráadásul általában semmiféle kellemetlen meglepetés nem érheti a törzsvendéget, hiszen az adott üzletlánc összes üzletében mindig ugyanaz az ételkínálat fogadja. Ha nagyon szorít az idő, vagy váratlanul, útközben éri a kicsiket az éhség, be lehet ugrani egy gyorsétterembe – de ez olyan kivétel legyen, ami erősíti a szabályt! Egyébként ugyanis az ismert alapanyagokból, gondosan elkészített, terített asztalnál együtt elköltött ebéd a legjobb az egész család számára.

Megvásárolt gyerekek
A kicsik odaszoktatásának bevált eszköze a gyerekmenühöz adott ajándékfigura, ami többnyire valami nagyon „menő” dologhoz (filmhez, divatos játékhoz, sporteseményhez) kötődik, amivel lehet dicsekedni az óvodában. Ugyanez vonatkozik a chipsek, kekszek mellé csomagolt matricákra, apró ajándékokra. A módszert több fogyasztóvédelmi szervezet is bírálja, hiszen bizonyított tény, hogy a gyerekek könnyen befolyásolhatók, szinte függővé tehetők ezekkel a praktikákkal, hiszen gyűjteni szeretnék a csecsebecséket.

Értékes? Értéktelen?
Nem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy a gyorsételek mérgezik a szervezetet, de még azt sem, hogy mindegyikük káros volna. Más a helyzet, ha gyakran fogyasztjuk ezeket, ugyanis legtöbbjük összetétele nem kiegyensúlyozott. Kevés C-vitamint, vasat, folsavat és élelmi rostot tartalmaznak, viszont magas a telítettzsírsav-tartalmuk, és sok bennük a só. A legnagyobb gyorsétteremlánc sokáig jórészt marhafaggyúban sütötte a krumplit, ettől enyhén marhahúsíze volt (amit a vendégek különlegesen finomnak találtak), no és döbbenetesen magas koleszterintartalma. A kilencvenes évek elején olajjal váltották fel a marhafaggyút. Az íz viszont maradt – egy mesterséges ízesítőanyag bevetésével. A gyorsételek összetétele tehát – a fogyasztóvédelmi kampányok és bizonyos peres ügyek hatására – javulni látszik, de egyes hátrányai valószínűleg tartósnak bizonyulnak. Az állati és növényi alapanyagokat ugyanis hihetetlenül nagy mennyiségben kell előállítani, az ételek elkészítésének munkaigényét pedig minimálisra kell csökkenteni – ez csak különböző furfangos, és nem mindig ember- és állatbarát ipari eljárások bevetésével valósítható meg, ha a cég gazdasági sikerre törekszik.

Járjunk nyitott szemmel!
A gyorséttermek is kínálnak egészséges fogásokat, csak jól körül kell néznünk. Szinte mindenütt kapható saláta, sok helyen húspogácsa helyett színhúsból készült szeleteket kínálnak, a pizzára azt kérhetünk, amit akarunk, a pitába pedig zöldsalátákat és csicseriborsó-fasírtot is tömködhetünk kövér hús helyett. Igen, ez a lehetőség is előttünk áll. De vajon a gyerekünk is hajlandó ezt a menüt választani, amikor végre karnyújtásnyira az isteni sült krumpli, a ki tudja, miből készült húspogácsa és az a jó cukros ketchup? Lehet, hogy hajlandó, de lehet, hogy nem. Ne építsünk előre a pici gyerek önfegyelmére, amikor bemegyünk a gyorsétterembe.

Feljavított falatok
Ha hazavisszük, és otthon esszük meg a gyorsételt, pár perces munkával javíthatunk az összetevők arányain. A hasábburgonyához kínálhatunk saját készítésű joghurtos öntetet, nyers salátát, reszelt zöldséget, vagy éppen almát némi sovány sajttal. Az „üres” zacskós levesbe szórhatunk fagyasztott borsót vagy kukoricát, keverhetünk reszelt sajtot, kefirt vagy joghurtot, tálalhatjuk frissen vágott zöldfűszerekkel. A pizza tetejére rétegezhetünk nyers paradicsomot, adhatunk hozzá salátát.

Slow Food
Létezik egy nemzetközi mozgalom, melynek követői meg akarják menteni a hagyományos ételalapanyagokat, a hagyományos ételféléket, ízeket és étkezési szokásokat az utókornak. Szeretnék, ha a következő generációk ízletesnek és kívánatosnak találnák az ízfokozók és ételszínezékek nélkül készült ételeket, és fel tudnák fedezni az ételek készítésében és az evésben rejlő szépségeket, értékeket is. A kezdeményezés neve az angol fast food (gyors étel) elnevezésre játszik rá (slow food – lassú étel).

Nagyon gyors ételek
A leggyorsabb megoldás a gyerek kezébe nyomni valamit, amikor nyugtalan vagy éhes. A legnépszerűbb alanyok ehhez a péksütemények, ropifélék, chipsek, kekszek, és egyre inkább a tejszeletek. A szülő nem is veszi észre, hogy a gyereke szinte csak ilyesmin él, és alig csipeget a „rendes” ételekből. Ez valóban egyoldalú táplálkozáshoz vezet, ráadásul az evés és az éhség közötti összefüggést is háttérbe szorítja. Ha a gyerek nem tud meglenni „nassolás” nélkül (de miért ne tudna?), adjunk neki kevésbé ízes, ám hasznos ételféléket. Ilyenek az ízesítetlen ropikenyerek, korpás kekszek, a buláta, de az almaszelet, a répaszelet, a nyers karalábé vagy a káposztatorzsa is sikert arathat.
Sződy Judit

Receptek
Hamburger – sietség nélkül

Vágjunk bele egyszer az otthoni hamburgerezésbe! Tegyük az asztal közepére a kőgrillt, süssük a gyerekek szeme láttára a húspogácsákat. Mindenki maga válogathatja ki a hozzávalókat a kirakott finomságokból, s a kosárban ott sorakoznak a frissen sült, illatos zsemlék. Gyorsnak ugyan nem nevezhető, de igazi, közös családi szertartás és étkezés, ezért megéri a fáradságot.

A gyorsétteremben éppen azt nem látjuk, hogyan és miből készül el, amit megvásárolunk és pillanatok alatt felfalunk. Az otthoni hamburgerezés előnye,

hogy minden egyes hozzávalót magunk készítünk elő, ezért biztosak lehetünk abban, hogy csak egészséges falatok kerülnek az asztalra. Ráadásul a gyerekek roppantul élvezik, hogy dagaszthatják a tésztát, és aztán ők maguk rakosgathatják a hamburgerükbe az uborkakarikákat. Csodálatos érzés számukra, hogy ők készítették a vacsorát! A hússütést is az asztal közepén bonyolíthatjuk egy kőgrill vagy rakletsütő segítségével. Az étkezés így hosszúra nyúlik, és jókat lehet beszélgetni közben. A háziasszonynak nem kell közben ugrálnia, hiszen minden az asztalon sorakozik, ami a zsömlékbe kerülhet.

Lássuk a zsömlét!
Háromféle alapanyagból készítettük a pici zsömléket, a különbség jól látható a

fotón.
Teljes kiőrlésű gabonából
A sütéshez 25 dkg Muffin lisztkeveréket használtunk (bővebb információ a … oldalon), 2,5 deka élesztőt, egy teáskanál cukrot, egy kávéskanál jódozott sót, két deci tejet, 2 deka olvasztott margarint. Az élesztőt langyos, cukros tejben futtattuk meg, majd beleszórtuk a lisztet, sót, belecsorgattuk az olvasztott margarint. (Ebből a mennyiségből 8-10 darab lesz.)

Félbiozsömle
10 deka Muffin lisztkeveréket vegyítettünk 10 deka teljes kiőrlésű búzaliszttel és tíz deka finomliszttel. Ehhez adtunk 2,5 deka, két deci cukros tejben megfuttatott élesztőt, egy deci langyos vizet, 4 deka olvasztott margarint, kávéskanálnyi sót és egy egész tojást. (12-13 darabra való mennyiség.)

Hagyományos hamburgerzsömle
50 deka finomlisztet, 2,5 deka 2 deci cukros tejben futtatott élesztőt, 6 deka olvasztott margarint, 4 deci langyos vizet, egy egész tojást, kávéskanálnyi sót gyúrtunk össze. (15 darabra való mennyiség.)

Kelesztés, sütés
Jól kikevertük, majd pár percig dagasztottuk a tésztát, és meleg helyen egy óra hosszat kelesztettük. 8 centi átmérőjű pogácsaszaggató formával szurkáltuk ki a tenyérrel másfél centi vastagra lapított, lisztezett felületre borított tésztát. A sütőpapírral bélelt tepsiben további fél óra utókelesztés várt a zsömlécskékre. Közben többször bekentük a tetejüket langyos vízzel, végül tojással, és szezámmagot szórtunk rá. 200 Celsius-fokos sütőben sütöttük.

Húspogácsák

Tőkehalfiléből: 30 deka tőkehalfilét aprítógépben felaprítottunk, majd összekevertük egy gerezd zúzott fokhagymával, egy evőkanál apróra vágott petrezselyemmel, jódozott tengeri sóval és egy szelet tejbe áztatott fehérkenyérrel. Tálalás előtt friss citromlét csepegtettünk rá. (10 lepénykére való adag.)
Ajánlott hozzávalók: salátalevél, póréhagyma-karika, citromkarika, reszelt sárgarépa, zsázsacsíra és joghurtkrém
Darált pulykahúsból: 50 deka darált húst összekevertünk egy gerezd péppé

zúzott fokhagymával, egy kis fej apróra vágott hagymával, jódozott sóval, egy kevés őrölt fehér borssal és egy tojással.
Ajánlott hozzávalók: savanyú uborka vagy kígyóubi, paradicsom, salátalevélkék, póréhagyma-karika, sajt és házi ketchup
Darált sertéshúsból
: 50 deka sertéshúst összekevertünk egy nagyobb fej aprított hagymával, egy teáskanál pirospaprikával, egy kávéskanál őrölt köménnyel, jódozott sóval és egy tojással.
Ajánlott hozzávalók: csalamádé, uborka, hagyma, paradicsom, saláta és házi ketchup

Ketchupöt és joghurtkrémet is készítettünk
Az émelyítő, paradicsomot csak csekély hányadban tartalmazó bolti ketchup

helyett valami sokkal finomabbat gyártottunk pontosan négy perc alatt: 140 gramm sűrített paradicsomot összekevertünk 1,5 deci házilag eltett paradicsomlével. Tettünk bele egy teáskanál mézet is! Sem tartósítószert, sem állományjavítót, sem aromát nem tartalmaz!
Majonéz helyett joghurtkrémet kínálhatunk: két deci joghurtot, két evőkanál olívaolajat, egy teáskanál mézet, egy kis citrom levét és egy evőkanál mustárt simára keverünk.

Ételek és receptek: W. Ungváry Renáta
Fotó: Rátkai Éva

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top