Baba

Hajszálon múlik…

…hogy frissnek, üdének, jól ápoltnak lássanak bennünket. Hajunk természetes ékességünk lehet, ha jól választjuk meg a hozzánk illõ frizurát, sampont, balzsamot.

A várandósság meglepetései közé tartozik hajunk változása is. Nem törvényszerű, de gyakori, hogy akinek eddig száraz volt a haja, most a zsírosodással küzd, vagy fordítva, az egyenes szálú haj begöndörödik, a nehezen kezelhető selymes és sima lesz. Mindez a hormonális változásokkal magyarázható: a fejbőr hajszálerei mellett hormoncsapocskák kapcsolódnak a vér- és nedvkeringésbe. Mindenkori hormonszintünk így befolyásolja hajunk növekedését, állományát, színét. A boldog kilenc hónap alatt a hajhagymák is kevésbé öregednek, a haj feldúsul, egészségesen fénylő lesz. Ám a szülés után ismét változik a helyzet, rendszerint a kismamák bánatára. Az eddig „bennragadt” hajszálak most szinte egyszerre öregednek el és hullanak ki. A kismamák szomorúan tapasztalják, milyen gyér lett a frizurájuk. A hormonális okokhoz lelki tényezők is társulnak. Az első hónapok újszerű terhelést jelentenek a szervezet számára, a folyamatos kialvatlanság, fáradtság, testi-lelki igénybevétel kimeríti erőforrásainkat, és ez hajunkon is meglátszik. Sokan úgy vélik, a szoptatás is szerepet játszik a hajhullásban, ez azonban tévedés, azok a kismamák is elveszítik hajkoronájuk egy részét, akik nem szoptatnak. Természetes, hogy akár zsíros a hajunk, akár száraz, nehezen kezelhető – legjobb formánkat szeretnénk hozni szülés előtt és szülés ülés után egyaránt.

Tipp!!!
Vékony szálú hajnak jó tartást, tömött hatást kölcsönöz minden protein- és ceramidtartalmú volumennövelő sampon. Ezek a hatóanyagok körbeveszik a hajszálakat, ezáltal erősebbnek tűnnek. Ebben az esetben is igaz: a kevesebb több. Ne terheljük túl a frizurát sok ápolószerrel, mert a vékony hajszál ezt nem bírja el, összeesik alatta, még laposabb lesz. Zsír-, olaj és viasztartalmú szerek helyett inkább habfixálókat használjunk. Gyúrjunk diónyi adagot a félszáraz hajba, és „menetiránnyal szemben” szárítsuk meg.

Élő anyag
Hullik, törik, teljesen fénytelen a hajam. Székely Mária biofodrászt a

törzsvendégeken kívül azok a nők keresik fel, akik elégedetlenek a hajuk állapotával. Halljuk, ő mit tanácsol a kismamáknak!
– A téli sapkaviselős időszak után – a természethez hasonlóan – a haj is megújul. Frissítsük fel frizuránkat: a megviselt végeket vágassuk le, és tápláljuk hajunkat akár mindennapos vitaminos pakolással. Reszeljünk le egy répát, fél nyers céklát, csurgassunk rá kevés mézet, citromlevet, és együk meg. Igen, a leghatásosabb a belsőleg alkalmazott „pakolás”. Hajunkat ugyan fájdalom nélkül levághatjuk, ez mégsem holt anyag: pontosan tükrözi szervezetünk erőnlétét, jóltápláltságát, vitamin- és ásványianyag-ellátottságát. A hajápolás első lépése ezért a helyes életmód és étkezés.
A hajdiagnosztika során 2-3 szál haj mikroszkopikus vizsgálatával fény derül az esetleges vashiányra, felszívódási zavarra, egy-egy vitamin vagy ásványi anyag hiányára, gyulladásra, stresszes életmódra. Fejbőranalízissel kideríthető, milyen típusú a fejbőrünk, mi az oka a korpásodásnak, hajhullásnak. Ki gondolná, hogy hajunk nemcsak azért lehet matt és töredező végű, mert a dauer és a forró szárítás leégette, hanem azért is, mert „éhezik”. Ha belülről tápláljuk, egész testünknek jót teszünk.
A külső gondozás során a legfontosabb, hogy mindenki saját fejbőrének és hajának megfelelő sampont, balzsamot, pakolást használjon. A bőséges kínálatból és háziszerekből nem is olyan könnyű megtalálni a testreszabottat. Legjobb, ha szakember tanácsára bízzuk magunkat, ám fenntartással fogadjuk azokat a hozzáértőket, akik mindenáron saját termékeiket akarják a nyakunkba varrni. A nagyobb drogériákban kapható márkás termékekben megbízhatunk. A reklámokban látott tündöklő, szálló hajzuhatagot mesterfodrászok alkották hosszú órák munkájával, ha azt saját kezűleg próbáljuk „megbarkácsolni”, előfordulhat, hogy az ellenkező hatást érjük el. Egy rosszul megválasztott pakolás – még ha természetes alapanyagokból is áll – többet árthat, mint amennyit használ.

Vegyük fontolóra!
– Helytelen gyakorlat, hogy a sampont közvetlenül a hajra öntjük. A koncentrátum roncsolja a fejbőr zsír- és savköpenyét, ezért a sampont először egy kis pohárka meleg vízben oldjuk fel.
– Biztosan javára válik minden típusú fejbőrnek az alapos masszírozás. Ez felélénkíti a vérkeringést, ami alacsony vérnyomás vagy a nyaki csigolyák meszesedése esetén sokszor renyhe – a hajhullás egyik oka ez lehet. Disznószőr kefével dörzsöljük át a fejbőrt, a bőséges vérellátottság a hajnövekedést, a hajhagymák működését is serkenti.
– A zsíros fejbőrt csalán- vagy bojtorjánsamponnal mossuk, majd csalánteával öblítsük le – a maradékot pedig igyuk meg.
– Száraz hajra tegyünk hajmosás után meleg pakolást. Keverjünk el három tojássárgáját három evőkanál hidegen sajtolt olajjal, egy mokkáskanál ecettel, ugyanennyi mézzel, és kenjük be a hajvégeket. Laza zuhanysapkával fedjük be a kencét, tekerjünk még rá egy törülközőt, és hajszárítóval melegítsük egy kissé. A meleg hatására a külső keratinlemezek megnyílnak, és így a hatóanyagok könnyebben beszívódnak a hajszálak belsejébe.

Zavarba ejtő az üzletek kínálata. Biztos, hogy köztük van az a sampon, balzsam, amelyikre szükségünk van. Ne sajnáljuk az időt, tanulmányozzuk a termék összetevőit, ajánlását. Mi természetesen csak találomra válogattunk a legújabbak közül.

A jól ismert Sunsilk termékek között találunk viszkető, korpásodásra hajlamos

fejbőrre való, avokádótejet tartalmazó sampont és nyugtató, ápoló hajbalzsamot is. Ára 450 Ft.

 

 

A Vichy Dercos bőrnyugtató sampont érzékeny fejbőrűek is gyakran

használhatják. Ph-semleges, hypoallergén, normál/zsíros és normál/száraz változat készül belőle

Az Elsève L’Oréal sampon, balzsam és krémpakolás család festett hajúaknak készül. Segít megőrizni a haj rugalmasságát, fényét, és színe is friss marad a két festés között

 

A LUSH márkanevet eddig természetes hatóanyagú szappanjairól ismertük. Nemrégiben hajsamponok és balzsamok is megjelentek a gyümölcsök, fűszerek, természetes olajok erejével.

 

A Hard szilárd sampon

szódabikarbónát, rugalmasságot növelő szójalecitint, lanolint tartalmaz. A Soft szappan erősíti a hajszálakat, javítja a formázhatóságot. Olyan tájakon érdemes használni, ahol lágy víz folyik a csapból.

A Jungle trópusi gyümölcsei és illóolajai fényesítik a hajat, javítják fésülhetőségét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top