nlc.hu
Baba
A bika

A bika

Két lábbal áll a földön, megbízható, kitartó, környezete és maga számára jólétet igyekszik teremteni. A biztonságérzet és az életélvezet képviselõje a világban.

BIKA (április 21. – május 21.)
 
A Bika-jegyében született gyerek nyugalmat kedvelő és fokozottan biztonságkereső alkat. Csecsemőként, amennyiben idejében megkapja jókora adag táplálékát és alaposan kipihenheti magát, tündéri békességgel, mosolyogva szemléli a világot. Számára az állandó változatosság nem jelent kikapcsolódást, mivel nem szívesen szakad el megszokott környezetétől. Ezért, ha szülei mozgékony emberek és folyton magukkal viszik napi útjaikra, esetleg gyakorta sürgetik is, hogy „mozogjon már”, könnyen nyűgössé is válhat, és látványos jeleneteket rendezhet. Ráadásul igen sokáig bírja az ordítást és toporzékolást, mivel meglehetősen makacs. Más tekintetben viszont ugyanezen tulajdonsága előnyére is válhat, hiszen amibe belekezd, abban többnyire roppant kitartó. Céljait feladni éppen ezért nemigen kényszerül, noha lehetőleg csak annyi energiát áldoz bármire is, amennyi okvetlenül szükséges. A körülötte lévő világ felfedezésében fontos eszköze a tapintás; szereti a „kétkezi” tapasztalatokat. Ezért általában nagy örömöt lehet szerezni neki plüssállatkákkal, puha párnákkal-takarókkal, nagyobbacska korában pedig például gyurmakészlettel, vagy homokozó formákkal. Kényelemszeretete folytán könnyen „leragadhat” a televízió vagy a videokészülék előtt, ajánlatos tehát finom eszközökkel egyéb elfoglaltság keresésére ösztönözni. Élvezheti a rajzolást és az egyéb manuális tevékenységformákat, továbbá a zenét és a táncot; sokra értékelheti a természet közelségét. Pajtásai közül csupán kis számú bizalmast választ, hozzájuk azonban hosszú távon is ragaszkodik. Az ismeretszerzésben a maga megfontolt, alapos módján halad előbbre és előbbre; amit pedig egyszer megtanult, azt nemigen felejti el.

A felnőtt Bika is a „lassan, de biztosan” elvét követi. Nem szereti, ha megpróbálják kizökkenteni a maga szabta tempóból. Kevéssé befolyásolható; a saját feje után megy. Világmegváltó ötletek helyett inkább a realitásokra alapozva tervez és cselekszik. Megbízható és békés. A rámenős módszereket mellőzi; ki tudja várni, míg megérik számára egy-egy lehetőség. Türelme szinte végtelen; csak akkor gerjed haragra, ha sokáig piszkálják – olyankor viszont jobb messziről elkerülni őt. Amit megszerez, azt nehezen ereszti el; számára még egy rossz munkahely otthagyása, egy kihűlt kapcsolat megszakítása is mélyreható érzelmi problémát jelenthet. Tartós kapcsolatokat keres. Szeretete szélsőséges esetben akár birtoklóvá is válhat; máskülönben ő az, akire mindig lehet számítani. Jelentős erőfeszítésekre képes annak érdekében, hogy stabilizálja körülményeit. Ugyanezért elsődleges szempontnak tekinti, hogy önmaga és családja számára biztos anyagi hátteret teremtsen – többnyire sikerrel. Ha nem tartozik is a legvagyonosabb emberek közé, nagy gondot fordít pénzügyeire, biztosításokat köt és hosszú távú befektetésekben gondolkodik. Rajong a szép és tartós holmikért. Ha mindenből kellő tartalékot tudhat magáénak, felhőtlenül képes élvezni az élet napos oldalát. Szabad idejét szívesen tölti például gasztronómiai és művészeti programokkal, ám minél idősebb, annál kevésbé mozdul ki otthonából – fiatalon koncertre és étterembe jár, a későbbiekben inkább feltesz egy jó lemezt és főz valami kiváló, hagyományos ételféleséget. A testmozgásért nemigen rajong; ha mégis rábírja magát, akkor elsősorban erősportokat választ (súlyemelés, testépítés), vagy lelkes természetjáró lesz. Munkáját kiegyensúlyozott módon, jó gyakorlati érzékkel végzi, odaadással fordul a rutinfeladatok felé is. A racionalitáshoz kötődő Bika-szülöttnek „találták ki” a pénzügyi, banki, biztosítási tevékenységet, illetve a kézműves munkákat. A művészet iránt érdeklődő Bikák között sok énekest, színészt, zenészt, képzőművészt találunk – e jegyben született többek között Salvador Dalí és Audry Hepburn.

Podonyi Hedvig asztrológus

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top