nlc.hu
Baba
Fõzzünk okosan!

Fõzzünk okosan!

Hogyan fogyjunk le? A korszerû táplálkozás alapelveit a mit, mennyit és hogyan kérdések köré csoportosíthatjuk. Az elsõ kettõrõl sok szó esett már – most nézzük, hogyan takarékoskodhatunk a kalóriákkal ételeink elkészítésekor.




– Minden a konyhatechnikán múlik – állítja Czövek Ágnes, a diétás étkeket házhoz szállító Diet Food Bt. tulajdonosa. – Ételeink kivétel nélkül elkészíthetők oly módon, hogy ne hízzunk, mégis finomat együnk. – Tételének bizonyítására most beavatja olvasóinkat a cég néhány fontos műhelytitkába.

Zsírtalanítás
Diéta idején sem szükséges száműzni a húslevest az étlapról, ha megtanuljuk leszedni róla a zsírt. Amikor forrás után már „megnyugodott” a folyadék, a zsír összegyűlik a tetején. Ekkor óvatosan belemerítjük a kanalat, épp csak annyira, hogy a folyékony zsiradék belecsorogjon. Addig folytassuk, amíg felfedezünk még zsírkarikákat a tetején. Egyszerűbb az eljárás, ha van időnk lehűteni a levest, mert a zsírréteg szilárdulni kezd a tetején, így szűrőpapíron vagy sűrű szövésű szűrőn óvatosan átcsurgatva is felfogható a felesleg. Ha hűtőszekrényben lehűtjük, a zsírréteg kemény réteget képez a tetején, így gyerekjáték eltávolítani.

Hogyan pároljunk?
A párolás célja, hogy a zöldség vagy a hús megpuhuljon, de az ízek és értékes anyagok benne maradjanak. Ennek érdekében először megforgatjuk némi forró olajban az alapanyagokat. Ez összerántja a külső rostokat, nem vesznek kárba a finom ízek. Ezután egy-két kanál vizet, húslevest öntünk alá, és lassú tűzön, fedő alatt pároljuk. Így az egész étel gőzben puhul, és amíg akár csak pár csepp folyadék is van alatta, nem fog leégni. Nagyobb darab húsokat vagy halat inkább sütőben érdemes párolni fedő, fólia alatt, úgy még kisebb a leégés veszélye. A zöldségek egy része, például a gomba, a zsenge káposztafélék, sőt általában a fiatal zöldségek annyi levet engednek a fedő alatt, hogy egyáltalán nincs szükség vízre.
A pirítás, melynek során a zsiradékot rendszerint egészségtelenül túlhevítjük, akár el is maradhat, ha gőzben párolunk. Ehhez olyan párolórácsot kell tennünk az edénybe, ami a folyadék fölött tartja az ételt. A lét ilyenkor is ízlésünk szerint ízesíthetjük, mert a fűszerek aromája ebben az esetben is átmegy az ételbe.

Színhűség
Étvágygerjesztőbbek a zöldségek, gyümölcsök, ha egészen a tálalásig megőrzik szép, friss, eredeti színüket. Ezt főként úgy érhetjük el, ha nem főzzük egészen puhára a hozzávalókat. Így vitamintartalmukból is többet megőriznek. Spenót és zöldborsó párolásánál egy csipet szódabikarbónát adhatunk a léhez, így megmarad az élénkzöld árnyalat. Egyes ételféleségeknél pár csepp citromlé is segít az élénk szín megőrzésében.

Saláta
A saláta a korszerű étkezés talán legfontosabb eleme, ugyanakkor kiváló terepe az egyéni kísérletezésnek. Számtalan változat, rengetegféle öntet létezik! A siker érdekében azonban ajánlatos néhány szabályt szem előtt tartani.
– A saláta csak akkor étvágygerjesztő és finom, ha hibátlanok az alapanyagok. Fonnyadt, túlérett vagy éppen szétfőzött, elszíneződött alapanyagokból sosem lesz szép saláta.
– A friss zöldsaláták hozzávalóit sose mossuk meleg vízzel, ne sózzuk meg a leveleket, mert meglottyadnak, elveszítik ropogós frissességüket.
– A salátába kerülő friss leveles zöldségeket öblítés után mindig tökéletesen szárítsuk meg, tiszta konyharuhával itassuk le róluk a nedvességet. Erre azért van szükség, mert a nedves levelekről lepereg az öntet, nem érvényesül kellőképpen az íze.
– Egyes vitaminok felszívódásához zsiradékra van szükség, ezért pár csepp olíva- vagy más salátaolajat mindig keverjünk az öntetbe.
– A salátát rendszerint nem kell sózni. Ha mégis szükségét érezzük, csak az öntetet ízesítsük! Jó megoldás lehet a fűszersó használata.
– A saláták savanyítására frissen préselt citromlevet illetve biológiai erjesztésű, esetleg fűszeres bor- vagy gyümölcsecetet használjunk.
– A főtt zöldséget vagy húsfélét tartalmazó salátáknak hosszabb idő kell, amíg ízeik összeérnek, ezért ezeket több órára, akár egy teljes napra is hűtőbe tehetjük fogyasztás előtt.

Lejegyezte: Hajnal Éva
Diet Food Bt.
www.dietfoodstudio.hu
Tel.: 06-20-9540-141

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top