Baba

Nekem miért ne sikerülne?

Senki sem születik kövérnek, az évek során mégis sokan válunk túlsúlyossá. Most induló sorozatunkkal arra keressük a választ, hol követjük el a hibákat, mit tehetünk, hogy megszabaduljunk a súlyfeleslegtõl.

Mercédesz naplója 1. hónap

Tagadhatatlan, hogy genetikai tényezők is befolyásolják, ki mennyire hízik meg ugyanannyi ételtől. Tudjuk, hogy a táplálék mennyisége mellett ugyanilyen fontos tényező ételeink minősége és a testmozgás is. Aztán itt vannak életünk nagy fordulópontjai is, mint például a várandósság, szülés, szoptatás, amikor nehezebben tartjuk kordában az étvágyunkat, megengedünk magunknak pár kiló többletet. Nem gondolunk arra, milyen nehéz lesz leadni.
Mi itt a Kismama szerkesztőségében hiszünk abban, hogy nincs lehetetlen, bárki lefogyhat, ha nagy benne az elszántság, és hajlandó rendszeresen tenni is a cél érdekében. Mert azt bizony ki kell találni, mit együnk, ehhez be kell szerezni a nyersanyagokat, elkészíteni, összehangolni a gyerekek és párunk táplálkozásával.

Ismerkedjenek meg Mercédesszel, aki arra vállalkozott, hogy olvasóink szeme láttára fog lefogyni. Vagy nem fog, és akkor a kudarcot is vállalja. De erre nem is gondolunk, hiszen Merci fantasztikusan elszánt. Pontosan tudja, hogy nem kevés, amit vállalt, még akkor sem, ha tőlünk minden segítséget megkap hozzá.
Hónapokon át fogjuk követni beszámolóját, hogy mindnyájan tanuljunk belőle. Lássuk, mennyi az elég, miből áll az egészséges étrend, milyen buktatók, nehézségek adódnak a szándékosan hosszúra tervezett folyamatban.
Merci arra is felhatalmazott minket, hogy azoknak a szakembereknek a beszámolóit is közreadjuk, akik segítik őt a fogyásban. Terveink szerint az első három hónapban az Angyalok Konyhája szállítja számára a napi menüt. Itt pszichológus is támogatja majd, hiszen nem elég keveset enni, a tartós siker érdekében ideje egyszer a végére járni, mi okozta az elhízását, miért kúsznak vissza a kilók, ahányszor csak sikerül lefogynia. A rendszeres testedzést a MOM Wellness konditermében Kiss László szakmai vezető irányításával kezdi meg. Ezekről az eleinte minden bizonnyal gyötrelmes órákról is be fogunk számolni természetesen.
Afféle szerződést kötöttünk tehát Mercivel, ami reményeink szerint mindnyájunk hasznára fog válni, mert bízunk abban, hogy példájából mi is tanulni fogunk. Hajnal Éva

Angyalok Konyhája
Budapest V., Szent István krt. 13. II. emelet 2/b
Telefon: 269-1517; 312-5178
www.angyalokkonyhaja.hu

MOM Wellness Központ
Budapest XII., Alkotás u. 53. MOM Park „A” torony
Tel.: 487-5600
www.momwellness.hu

Névjegy
Név: Linninger Mercédesz
Kora: 33 év
Foglalkozása: fogorvos
Gyermeke: Nanda, 13 hónapos
Súlya 2004. augusztus 1-én: 113 kg
Ruhaméret: 52

Sikerülni fog






2004. nyarán Nandával
Az egyik reggel sietősen kellett öltöznünk, mert családi ügyeket intézni indultunk hármasban. Kitártam a hatalmas gardrób ajtaját, és mélán bámultam bele a ruharengetegbe. A már-már megszokott, utálatos percek következtek: ez nem jó, ezt kihíztam, ez most nem áll jól, ez túl rövid a jelenlegi alkatomhoz.
Duzzogni kezdtem, és közben arra gondoltam, milyen jó is volt, amikor a butikok színes forgatagában válogattam a csinos kis darabok között. Igaz, hogy L-es méretet hordtam, de mindig találtam egy-egy tetszetős, nekem való holmit.
A túlsúly évek alatt, lassan, alattomosan rakódott fel, szinte észrevétlenül lettem töltött galambból kövér nő.
És egyszer csak elmosolyodtam ott, a gardrób előtt mélázva: fogyókúrázni fogok! Kicsit el is szégyelltem magam abban a pillanatban, hiszen épp egy könnyű rózsaszín ruhácskával szemeztem, amit évek óta nem vehettem fel.
Le akarok fogyni egy csinos kis cuccért???
Nem, nem azért. Le akarok fogyni az egészségemért. Mert könnyen fáradok, fájnak az ízületeim, túlterhelt az izomzatom – bár sokszor úgy érzem, izomzatom nincs is. Pontosan ismerem a túlsúly káros hatásait, a veszélyeket, a fennálló és a várható betegségeket. Az egyetemen tanultam, orvos a szakmám.
Vagy, mondjuk, le akarok fogyni a férjemért. Mert szeretném, ha újra olyan lehetnék, mint amikor megismerkedtünk: a feltűnő, vonzó szőke nő. Miközben a fogyókúra koncepcióján gondolkodtam, egyszer csak édes, csacsogó babanyelvén megszólalt tizenhárom hónapos kislányom, Nanda. És hirtelen megszületett a legésszerűbb dolog, amiért érdemes belefogni: le akarok fogyni a lányomért!!! Fürge és csinos anyuka akarok lenni, fáradtság nélkül elégíteni ki egy örökmozgó baba minden igényét, sétálni, kirándulni, tornázni, ugrálni, játszani, ÉLNI! Hiszen életem legfontosabb, legszebb feladata az anyaság. Mindig azt terveztem, hogy sok gyerekem lesz, és bár a gyerekvállalásra kicsit későn szántam rá magam, azért Nanda kistestvéréről nem mondhatok le. Csakhogy ekkora súlyfelesleggel teherbe esni életveszélyes volna… Jé, hiszen találtam magamnak még egy okot a fogyókúrára: egy újabb várandósság, egy új élet, egy kisbaba kihordása egészségben, rizikó nélkül.
Kiválasztottam egy konszolidált, 52-es méretű modellt a gardróbból, amit egy divatos molettüzletben vásároltam. Elégedetten nyugtáztam, hogy az elhatározás megszületett. De hogyan tovább? Miért lesz ez a fogyókúra sikeresebb, mint a többi volt?
A sorsunk mindig megsúgja a megoldást: amióta otthon vagyok a kislányommal, egy internetes fórumon tartom a mindennapi kapcsolatot a hozzám hasonlóan gyeden lévő kismamákkal – akik ma már a barátaim. Ezen a fórumon egy szoptatással kapcsolatos témában ismerkedtünk meg Évával, e lap főszerkesztőjével. Sokat „beszélgettünk” egymással, de mivel sosem találkoztunk, nem tudta, ki is rejtőzik valójában a Mercédesz név mögött.
Egyik levelében azt kérdezte tőlem, ismerek-e olyan kisbabás édesanyát, aki – a lap hasábjain vállalva a nyilvánosságot – megosztaná az olvasókkal életmódreformjának tapasztalatait. Mivel én a Kismama lelkes olvasója vagyok, azonnal eszembe jutott Petra sikertörténete, és egyetlen percnyi gondolkodás nélkül ajánlottam magamat!
Hogy ki is vagyok én? Mercédesznek hívnak, 1971 novemberében születtem Budapesten. 2002-ben volt az esküvőnk Mátéval, a férjemmel. Van egy kislányunk, Nanda, aki 2003 májusában született. Most ugyan elsődleges munkám a gyereknevelés – gyeden vagyok – de a „polgári” foglalkozásom fogorvos.
Egész életemet végigkísérte a fogyókúra. Tulajdonképpen már gyerekként is vigyázni kellett a vonalaimra, de akkoriban ez még sok mozgással és persze a szüleim hathatós segítségével könnyebbnek bizonyult. Gyerekkoromban sportoltam, nemcsak hobbiszinten, hanem rendszeres edzésekkel. Sokfélét kipróbáltam, de végül a sporttánc mellett horgonyoztam le. Nagy szerelem volt, nem is olyan rég szakadt vége. Merész vállalkozás a csinos, szinte ruhátlanra öltöztetett latin táncos lányok közt helytállni, nekem mégis voltak sikereim, és ez újabb és újabb fogyókúrákra ösztönzött.
Kipróbáltam mindenféle diétát, ettem így, ettem úgy, ettem sehogy. Az





Célom: úgy nézzek ki, mint latin táncos koromban
eredmény mindig látványos volt, de sohasem tartós. A plasztikai fogyasztáson és a mai divatos kezeléseken kívül mindent kipróbáltam, amivel súlyt lehet veszíteni. A legeredményesebb kúrám egy gyógyszeres támogatású, drasztikus diéta volt, amelynek következtében 44 kilótól szabadultam meg. Három év alatt, ha nem is mindet, de valahogy visszahíztam. Aztán következett a terhességem.
Nandával hatalmas súlytöbblettel indultam: 107 kiló voltam az első mérlegelésnél, amit szigorú önuralommal a huszonharmadik hétig tudtam tartani. Ezután kezdtem hízni, 8 kiló osont fel rám, nem mondhatom, hogy észrevétlenül, hiszen a pocakom elképesztő méreteket kezdett ölteni a hetedik hónap végétől. Minden panaszmentesen zajlott, amíg meg nem jelent a toxémia, ami részben éppen e hatalmas súly eredménye volt. Szülés után három héttel 110 kilót nyomtam, és ezt a súlyt tartottam is az alatt a rövid idő alatt, amíg szoptattam. A természetesen alakuló hormonális változások azonban újabb kilókat eredményeztek, így most, kicsit több mint egy évvel a szülés után 113 kiló vagyok, és piszkosul utálom a tükörképemet.
Ezúttal azonban másképp fogok hozzá. Külső segítséggel ugyanis rájöttem, hogy a fogyás – ahogyan a hízás is – először a fejben játszódik le. Az agyamat kell átprogramozni, hogy majdan újonnan születendő énemet könnyedén elfogadhassam; új minőségű életre állítsam át a szervezetemet, és visszafordíthatatlan folyamatokat okozva véglegesen megszabaduljak a gyötrelmeket okozó felesleges kilóktól.

Itt vagyok hát az Olvasók előtt én, Mercédesz, a 33 éves kismama 175 centivel és 52-es mérettel, hogy a nyilvánosság bátorító erejét kihasználva örökre búcsút mondjak a felesleges kilóknak, és gyökeresen megváltoztassam az életem.
Nekem miért ne sikerülne???

Bővebbet fogyásról, egészséges táplálkozásról az alábbi internetes oldalakon olvashatunk:

Fogyokura.lap.hu
www.lefogyni.hu
www.fogyipatika.hu
www.nadszal.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top