Baba

Javuló állóképesség és jó közérzet

Ahogy azt legutóbb ígértem, megosztom az olvasókkal a konditeremben szerzett elsõ tapasztalataimat. Igyekszem a komikus oldaláról nézni a történteket, de azért nem sétagalopp, ami az elszánt amatõrre vár egy ilyen kínzóteremben.





A mozgás munkacímet viselő fejezet kapcsán ismerkedtem meg másik inkvizítorommal: Kis Lacival. Mosolygós, negyvenes éveiben járó férfi. Mozgásáról, megjelenéséről messziről látszik sportolói múltja és jelene. Amikor először ültünk le beszélgetni, boldogan hallottam, hogy az ő tervei kegyetlenek ugyan, de nem ésszerűtlenek. Megígérte, hogy nem fog kímélni, és én tudtam, hogy nekem most pontosan erre van szükségem: kemény kezekre, mosolygós tekintetre. Az edzőteremben kardiogépeken kezdtük meg a mozgást, nem terheltük aerobikórákkal, sztepedzésekkel mázsás súlyt cipelő ízületeimet.


 


Szeptember 1.
Magabiztosan, de nagy izgalommal érkeztem az első edzésre a MOM Wellnessbe. Elmúlt harminchárom évemből legalább huszonötöt aktív sporttal töltöttem.
Nos, voltak gondjaim, de persze minden kezdet nehéz… A szerdai torna után – ami körülbelül ötven perc volt, biciklizésből és gyaloglásból állt – begyulladtak a térdízületeim. Olyan fájdalmaim voltak, hogy potyogtak a könnyeim, és csak gyógyszerekkel tudtam elaludni. Másnapra elmúlt, és a kellemes izomlázon kívül semmilyen utóhatása nem maradt.

Szeptember 3.
A párhuzamos diétának köszönhetően újabb két kiló mínusz volt már a hátam mögött. Lacinak elmeséltem a szerda estét, és ő azt javasolta, maradjunk a biciklinél. 45 percet ütemeztünk be, de 33 perc után olyan izomgörcseim lettek, hogy lefordultam a bringáról. Ő abba akarta hagyni, én nem. Mondtam, akkor hasizmozzunk! Mindig szerettem a felülősdit, most is gond nélkül ment. Az első két adag. A harmadiknál aztán begörcsölt a hasizmom, majd amikor ki akartam lazítani, akkor a hátam és a légzőizmok is görcsbe rándultak, másodpercekig nem kaptam levegőt. Fél perc után minden mozdulatomra begörcsölt valamelyik izmom. Akkor persze mindent abba kellett hagyni, izotóniás ital ivászata következett, rögtön egy liter, majd lazításnak egy kis úszás. Én bejelentettem, hogy bemennék az aquafitneszórára, ha már úgyis átöltözöm. Laci beleegyezett, azzal a feltétellel, hogy ha görcsölök, abbahagyom. Végigcsináltam azt az isteni egy óra vízitornát, kellemesen elfáradtam, kicsit beállt a két vádlim, de jól éreztem magam. Egészen estig. Amikor is a két vállam és könyököm durrant be, megismételve a szerda esti könnyes-gyógyszeres lefekvést.
Hihetetlen meglepetés volt számomra, hogy ennyire kripli vagyok. Nagyon rossz érzés ám! Az egyetlen, ami vigasztal és erőt ad, hogy látom, a szakember is becsüli a kitartásomat.

Szeptember 15.
Eltelt két hét az első órák óta, és varázsütésre elmúlt minden fájdalom, helyét jótékony izomláz váltotta fel. Alkalmanként már 12-13 kilométereket hajtok 40 perc alatt. A lábam egyre edzettebb (a combom körmérete 7 centivel csökkent), és a szívem is jobban bírja. Az edzések kifárasztanak, de az edzőm remekül eltereli a figyelmemet arról, hogy éppen meghalni készülök. Sátorlapnyi méretű törölközőmből facsarni lehet a vizet, mire az Alkotás útról Budaörsig eltekerek. Utána halk robajjal lefordulok a kerékpárról, és levezetésnek egy-két hasizomsorozatot is beiktatunk. Szinte élvezem – lehet, hogy a sok stressztől és kihívástól egyszer csak mazochista lettem?

Szeptember 18.
Néhány napig tartó náthás betegségem után – te jó ég! – Laci szerint már ideje belevágni az igazi edzésbe. Tény, hogy a mai edzésen már nem volt erőm trécselni. Laci szerint dühből tekertem a kerékpárt. Naná. Pipa voltam, amiért nem akart a bűvös 70 fordulat/perc felett maradni 6-os nehézségi fokozaton, holott 4-esen ez olyan természetesnek bizonyult! Már húsz perc után úgy éreztem, hogy Szent Gellért vízesése alatt állok, negyven perc után próbáltam ráharapni a szám felé áramló kóbor oxigénmolekulákra, mire Laci kijelentette, hogy ideje rendbe hozni a karizmaimat. Boldogan vettem tudomásul, hogy tízkilós súlyokkal is könnyedén vettem a hatvangyakorlatnyi akadályt. A bicepszgépnél azonban bizony kínkeservesen ment a négyszer tizenkét hajlítás. Amikor már azt hittem, hogy vége, még hátra volt a vállgép. A harmadik tizenkettes sorozatot csukott szemmel, fogaimat összeszorítva, Laci segítségével tudtam teljesíteni, és közben arra gondoltam, hogy ha ez most a hagyományos súlyzóval történne, akkor biztosan a fejemre ejteném az egész miskulanciát.

Szeptember 22.
Nemcsak kerékpárversenyző, hanem szinkronúszó is leszek. Vizipipi. Vagy tengeri tehén, még nem döntöttem el. Egyórányi izomtorna után megváltásnak bizonyul az egyórás aquafitnesz Katival, a kedves, mosolygós fitneszanyukával. Aki még nem próbálta, talán el sem tudja képzelni, milyen kemény edzést lehet végezni a vízben könnyedén, megerőltetés nélkül. Mozogsz a mellkasig érő vízben, az ízületeid súlytalanok, az izmaid pedig dolgoznak. A zsír meg ég, szinte a szagát is érzed. Csak a medencéből kilógó izzadó arcomon éreztem, hogy tulajdonképpen ez sem sétagalopp. A hatása másnapra nyilvánvaló: mint a szülés után a tejbelövellés, kissé fájdalmas, ám annál látványosabb, hihetetlenül nőies feszülés. Pamela Anderson meg a Baywatch, tengerpart, víz… hm, kezdem érteni!

Az életmódreform-törekvések az elmúlt két hónap alatt eredményesnek bizonyultak. Hátam mögött 7 kiló és sok centi, a részeredmény javuló állóképesség és jó hangulat. Mindezt csak tetézik az ismerősöktől és ismeretlenektől érkező visszajelzések, erről azonban csak a jövő hónapban mesélek majd!








Névjegy
Kis László személyi edző, spinningoktató
Többszörös magyar bajnok kerékpározó, jelenleg is magyar csúcstartó
Hat évig volt a kerékpár junior válogatott edzője
Tel.:06-70-225-3030


Kismamakommentár
Bemutatjuk a MOM Wellnesst


A minden jóval felszerelt MOM Wellness konditermében Mercit Kis László, a cég szakmai vezetője várja. Ő vállalta Merci edzéseinek megtervezését, erőnlétének nyomon követését. Most is az edzésnaplóval fogadja, benne adatok: pulzusszám a hozzárendelt terheléssel, testsúlyváltozások, életkor, egészségi problémák. Azt is tudja, milyen gyógyszereket szed, és gondosan feljegyzi, hogyan reagált a szervezete a terhelésre. Ezek ismeretében lehet fokozatosan emelni a teljesítményt, hogy eljussanak abba a szakaszba, amikor a mozgás testsúlycsökkenést eredményezhet.
– A sportot, ha valaki hosszabb ideig mozgásszegény életet élt, mindenképpen kardioedzéssel érdemes elkezdeni! – magyarázza Kis László. – Ez azt jelenti, hogy a szív működését kell felpörgetni, persze szigorú pulzuskontrollal. A kardioedzésnek köszönhetően a belső anyagcsere-folyamatok felgyorsulnak, javul az állóképesség. Ez alapfeltétele annak az edzésmunkának, amivel majd fogyni lehet. Sokan úgy vágnak bele az edzésekbe, hogy azonnal csúcsra járatják magukat. Persze fiatalon, egészségesen és nem túl nagy súlyfelesleggel ezt is túl lehet élni, de nincs értelme, ettől nem fogyunk gyorsabban, viszont alaposan összezavarjuk szervezetünk belső működését. Testünknek szoknia kell a terhelést, hogy képes legyen alkalmazkodni hozzá. Agyunk, testünk így is emlékszik arra, hogy valami megváltozott, rendszeresen meghajtjuk magunkat. Érzékeli, hogy több energiára van szükség, ezért agyunk alapjáraton is egyre több fűtőanyagot, jó esetben zsírt juttat az izomkezdeményekbe. Ha ész nélkül a lovak közé csapunk, lehet, hogy vészjeleket ad le a testünk, rosszulléttel, remegéssel, ájulással válaszolhat. Ez pedig a legelszántabbaknak is elveszi a kedvét a sporttól. Az edzettség megszerzése nem egynapos munka, és nincs is szabály, kinek mennyi időre van szüksége. Az első hónapokban érdemes személyi edző segítségét igénybe venni, aki megtervezi a munkát, figyel ránk. Utána jöhetnek a különféle aerobikedzések, alakformálás, erősítés. Megkezdhetjük az izomzat újraépítését, ahol egyre több zsír tud elégni.
Hajnal Éva
Fotó: Rátkai Éva

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top