nlc.hu
Baba
2005. január

2005. január

Januári számunk tartalmából






A hónap témája


Nem mi rontjuk el!
Kevés szülő mondhatja el magáról, hogy soha, egyetlen éjszakát sem kellett átvirrasztania csecsemője vagy kisgyereke miatt. A többség inkább arról számol be, hogy bizonyos időszakokban hetekig minden éjszaka hatszor-nyolcszor kellett kelnie az aprósághoz. Ilyen sokan fognak mellé? Nevelési hiba következménye a gyakori ébredés?






Várandósság


Babamozi vizsgálattal
Nem feltétlenül puszta kíváncsiságunk kielégítése a cél, amikor a csúcstechnológia segítségével meglessük az odabent rejtőzködő is pocaklakót. A szakember sok fontos apróságot vehet észre, miközben figyelmesen pásztázza a magzatot.


 


 


Gömbölyű dolgok
Hagymával, mézzel, hársfavirággal
Doktornő vagy doktor?
Herpesz
Kismamakonyha – Tésztás varázslatok

FelkéSzülés
A szülés és a félelem
A szüléssel valami végérvényesen megváltozik. Anyák leszünk. Szülünk, és a fájásokban mintha lányságunkat is megsiratnánk. Fáj a búcsúzás. Mert kísért az új. És ahogy minden ismeretlenben, ebben is ott bujkál a félelem.

Szoptatás
Beteg a mama – mi lesz a szoptatással?
Vajon minden gyógyszer, szemcsepp és kenőcs használatát mellőznünk kell a szoptatás idején? Mindegyik hatóanyag átmegy az anyatejbe? Ha a készítmények betegtájékoztató céduláját tekintjük hiteles forrásnak, máris megkezdhetjük az elválasztást!

Szülés után
A 7 leggyakoribb kellemetlenség
A kisbaba születése utáni felhőtlen örömöt kisebb-nagyobb egészségügyi problémák zavarhatják meg. Mikor várható javulás?

Hónapról hónapra
Kezdődik a kóstolgatás
Vajk mindenre kíváncsi, mindenhol ott szeretne lenni. Ügyesen kúszik, de hamar belefárad a bonyolult mozgássorba. Újdonság az evés, izgalmas játékszer a kanál és a színes pempők!

Egészség
Nátha, köhögés, fülfájás
Megfázásnak hívjuk, ám nincs mindig köze a hideghez korunk leggyakoribb, legtöbb embert érintő betegségének, a felső légúti hurutnak. Hároméves kor alatt az sem ritka, ha évente hét-nyolc alkalommal vészel át ilyen fertőzést a kisgyerek.

Kitolás
Kalauz leendő apáknak
A guvadt szemek és a húsos pizza
A múlt hónapban ott hagytuk abba a szülés ecsetelését az apa szemszögéből, hogy a gyerek egyszer mégiscsak kipattan a levegőre, és úgy kaszál a kezével, mint valami eminens talajtornász.

Apaszemmel
Együtt a család
Csoma Lajos

Tanuljunk fogyni!
Merci naplója 5. hónap – mínusz 10 kiló
A testem változásával lassan, de erőteljesen változik az énképem, az átalakulás a lelkemben is folyamatos…

Tanácsadó
Csecsemők: Az első napok, Gyarapodás betegség után, Játékos gyakorlatok
Egyévesek: Bio, Tiszta, de nem steril, Locspocs a kádban
Kétévesek: Alvásigény, Dohányfüstmentes otthon, Szánkózás
Három-négyévesek: Székrekedés, Becsípődött pénisz, Játék poharakkal és alátétekkel

Babakonyha
Eltűnt ízek nyomában
Aki azt gondolja, hogy az első zöldségpürék és gabonakásák csak unalmasak és ízetlenek lehetnek, nagyon téved! Ha a baba elmúlt hat hónapos, készíthetünk neki némi kóstolgatnivalót. Érdekes lesz számára az újfajta állag, illat, de akkor se lepődjünk meg, ha még egy-két hónapig nem fogyaszt belőle nagyobb mennyiséget.


Az Ajánlóban kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.
Kismama Extra: a legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai.
Továbbá: Horoszkóp, Gyerekszáj, Mese, Babafotó-pályázat, Klub hírek, A hónap kismamája

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top