nlc.hu
Baba
Februári elõzetes

Februári elõzetes

A Kismama februárban






A hónap témája


Esélyegyenlőség pocakkal és gyerekkel.
Mikor váltjuk tettekre a törvény betűit?


 


 


 


Hónapról hónapra
Sorozat a baba fejlődéséről 8. rész
Egy hétig apával
Vajki legújabb beceneve Hunci-Bunci, mégpedig azért, mert nagy műgonddal utánozza apja összes fintorát és grimaszát, miközben hangosan nevet. Közben viszont kezdi észrevenni, hogy nem csak szüleiből és a nagymamikból áll a világ. Múltkor rémülten sírva fakadt, amikor lelkendezni kezdtek neki a vendégek!

Várandósság
Beszélgetés a magzattal
Számos, kismamáknak kínált program ígéri, hogy közelebbi kapcsolatba hoz a pocakunkban rejtőzködő kis lénnyel. Már akkor párbeszédre ösztönöznek, amikor még jóformán a szavak előtti kapcsolatfelvételnél sem tartunk. Utánajártunk, mit várhatunk ezektől a módszerektől.

Szoptatás
Együtt írjuk
Novemberi számunkban olvashatták a Kismama magazin és a La Leche Liga Magyarország közös pályázatának három díjnyertes írását. Most további két pályaművet osztunk meg olvasóinkkal. A legjobb írásokat A Szoptatás Világhete alkalmából rendezett margitszigeti sétán választhatták ki a családok.

Segítőink
Életeleme a mozgás
Nem sok kismama mondhatja el magáról, hogy már a szülés másnapján ott állt az ágya mellett a gyógytornász, hogy „mobilizálja”. Andrea így nevezi azt az áldásos tevékenységet, amit fekvésre ítélt betegek, kismamák és szülő nők körében végez, hogy egy kicsit jobban érezzék magukat – testi és lelki értelemben egyaránt.

Egészség
Nehézség a nagy dolgokban
Anyatejes babáknál egy hónapos kor után az sem számít ritkaságnak, ha tíznaponta van csupán székletük. Egészen más a helyzet a már vegyes étrenden élő gyerekekkel. Szemérmesen csupán annyit mondunk: „nagy dolog”, de hogy valójában milyen nagy gondot is tud okozni, csak akkor derül ki, amikor valami miatt nem sikerül.

Babagondozás
Wellness piciknek








A fürdést, a gyengéd kényeztetést már az újszülött apróságok is élvezik. Ügyeljünk rá, hogy mozdulataink finomak, simogatóak, mégis határozottak legyenek. Első a biztonság!


 


 


Babakonyha
Gabonamix
Bőséges gabonaválaszték áll rendelkezésünkre, mégis jobbára csak búzalisztet használunk ételeink elkészítéséhez. Bővítsük a kínálatot, hátha sikerül megszerettetni az új ízeket az egész családdal!

Babaszoba
Utazás mesevilágban
Gergő szobájában mindig kék az ég, és a csörgedező patak fölött színes madárkák, tarka pillangók röpdösnek.

Divat
Pocak, méltó keretben
A szép fehérneműk iránti vonzalmunk mit sem vesztett erejéből. Sőt, most hogy folyvást gömbölyödő pocakunkat nézegetjük, mintha még fontosabb lenne, hogy a lelkünkből fakadó ünnepi hangulathoz illő legyen a holmi, amit a formás domborulat körül viselünk. Legyen tehát trendi, kényelmes, készüljön természetes anyagból, pamutból, selyemből, hogy egészségünket is megóvja

Jó kérdés
Rovatunkban pszichológus újságírónk, négygyerekes édesanya, a Kismamaklub vezetője válogat a hozzá érkező kérdésekből. Ágnes kislánya újabban folyton az édesanyán lógna. Mi lehet ennek az oka? Van-e megoldás?

Készítsük együtt!







Karnevál kicsiknek
Ne mondjunk le a farsangolásról csak azért, mert még kicsi a gyerekünk! Bújtassuk az apróságokat is kedves maskarába, hallgassunk vidám zenét, kerüljön néhány színes falat az asztalra, és máris biztosított a jó hangulat.


Körkép






Babaőrzők


A baba akkor van a legnagyobb biztonságban, ha magunk mellett tudhatjuk. Néha azonban elszólítanak mellőle a feladatok vagy a vendégek. Ilyenkor tesz jó szolgálatot egy bébiőrző készülék, amelynek segítségével akkor is figyelemmel követhetjük kisbabánkat, amikor éppen a lakás másik részében tartózkodunk.


Kitolás
Kalauz leendő apáknak
Papa, mikor jössz?
Gyerekkel utazni kalandos, de igen szórakoztató időtöltés a magzati kortól a bölcsödéig. Gyerek nélkül utazni bűnös élvezet, amiért éppen most rójuk le a jogos áldozatot.

Apaszemmel
Ikrek a négyzeten








Gyerekek? Nagycsaládos lét? Hat évvel ezelőtt még csak barátaink, ismerőseink történeteiből, őket figyelve sejthettem, miről is beszélnek. Arról még fogalmam sem volt, milyen különös és különleges állapot apának lenni.
Maráczi László


 


Tanuljunk fogyni!
Merci naplója 6. hónap – mínusz 10 kiló
Az év végi ünnepek komoly próbatételek sorozata minden fogyni vágyónak. Merci lélekben és tudásban felkészülten állt a nagy családi dínom-dánom elé, de hogy pluszokkal vagy mínuszokkal zárult az év, lapzártáig még nem derült ki.

Tanácsadó
Csecsemők: Látásfejlődés, Bébiszitter, Hideg-meleg játékok
Egyévesek: Szmog, Édesítés, Játék az ablaknál
Kétévesek: Száraz köhögés, Gyógyító fürdők, Baba-mama farsang
Három-négyévesek: Növekedési fájdalom, Tévénézés, Várépítés

Sztármama
Polgár Judit
Olivér éve
A tágas budai lakásba lépve meg sem fordul az ember fejében, hogy itt egy kisbaba is lakik – csönd van, béke és nyugalom. A férfi nemzetközi nagymester, aki egyben a világ legjobb női sakkozója is, alig négy hónappal a szülés után kifogástalan rendet képes tartani otthonában. Ezt csinálja utána valaki!

Az Ajánlóban kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.
Kismama Extra: a legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai.
Továbbá: Horoszkóp, Gyerekszáj, Mese, Babafotó-pályázat, Klub hírek, A hónap kismamája

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top