nlc.hu
Baba
2005. márciusi elõzetes

2005. márciusi elõzetes

Márciusi számunk tartalmából

A hónap témája





Nagymama-beszélgetés


Az unokával nagymama is születik
Ők is anyaként kezdték, s felnevelték leendő unokáik szüleit. Most pedig új kihívások várnak rájuk: vajon emlékeznek-e még milyen újdonsült anyának, apának lenni, milyen volt kéretlen megjegyzéseket, tanácsokat hallgatni, és milyen jólesett néha az ismerős biztonságra, saját szüleik tudására hagyatkozni. Három nagymama beszélgetését nyomon követve láthatjuk, nem könnyű ez sem – hiszen emlékezni és felejteni is tudni kell ahhoz, hogy szerethessünk.

Gömbölyű dolgok
Alig kapok levegőt!
Nyakán a zsinór
Dús hajkorona
Kismamakonyha – Körte, mert alul gömbölyű

Várandósság
Életmentő tartalék – köldökzsinórvérből
Sokat hallani róla, s mind többen fizetnek is azért, hogy újszülöttjük köldökzsinórvérét „őssejtnyerés” céljából tároltassák. Mit lehet gyógyítani ezzel az értékes anyaggal? Megéri a pénzt, amit sokan erejükön felül költenek rá? Valóban egyszeri és megismételhetetlen alkalom lenne gyerekünk születése arra, hogy hozzájussunk ezekhez a varázslatos őssejtekhez?

Szoptatás
Kilátástalannak tűnt
Zsuzsa akkor keresett meg, amikor kisbabája háromhetes volt. A probléma egyszerű és egyben ijesztő: a baba még mindig nem nyerte vissza születési súlyát, pedig a mamája már mindent megtett a cél érdekében.

Gyereket szeretnék
Az örökbe nem adható, de állami gondozásra szoruló gyerekek csecsemőotthonban kezdik életüket. A szerencsésebbek nevelőszülőkhöz kerülnek, ahol biztonságos családra lelnek.

Lélektan
Utak a nyelvhez
Nem is telik el túl sok idő, amíg a „gö-gö-gö”-ből „mama” lesz, majd hamarosan jön a „miért” korszak, és végül az anyanyelv tökéletes birtoklása, amikor a kicsi magától mesél, sőt a nyelv alkotásában is részt vesz.






Körkép


Autós-ülések – bemutatjuk minden kategória újdonságait.


 


 


 


Hónapról hónapra
Kint vagyunk a vízből!
Ezúttal bébiúszásra kísértük el a kisfiút, hisz Lilla annyit mesélt már róla. Itt az ideje, hogy olvasóinknak is többet áruljunk el arról, hol és hogyan merül a habokba egy leendő úszóbajnok.

Tanuljunk fogyni!
Merci naplója 7. hónap
Az év végi ünnepek lassan a feledés homályába merülnek, ám semmiképpen sem érdektelen, miként vészeli át egy fogyókúrázó a szeretet bőséges lakmározással járó ünnepét. A mi Mercinket, mi tagadás, nem hagyta érintetlenül a diós sütik, torták csábítása.

Egészség
Burjánzó erek
Pár hetes volt a kis Alíz, amikor a nyakán pici piros foltot vettek észre. Nyár volt, forróság, azt hitték csak a szokásos „melegkiütés”. Behintőporozták, de nem múlt el, sőt rohamosan nőni kezdett. Orvoshoz vitték, aki sajnos nem állapította meg rögtön, hogy a diagnózis: hemangióma, érdaganat. Pedig az időben elkezdett kezelés megállíthatja a további növekedést.

Kitolás
Bunkók dobbal és csörgővel
Legutóbb azt ígértem, a gyerekorvos-választáshoz fogok ötleteket adni, de elsodortak az események. A következőkben pár százezer feleslegesen elköltött forintra alapozva megpróbálok válaszolni a kereskedők millióit csinos vagyonhoz juttató nagy kérdésre: mit és hogyan ajándékozzunk a gyereknek?

Tanácsadó
Csecsemők: Látáshibák, Csuklás, Az első játékok
Egyévesek: Káros ételek és adalékok, Hőmérők, Az első lapozgatók
Kétévesek: Meddig veszélytelen a láz?, Nyűgösködés, Húsvéti ötletek
Három-négyévesek: Bélférgesség, Jelentkezés az oviba, Kalapálós játékok

Babakonyha
Babából kisgyerek
Milyen gyorsan eltelt az ez egy év! A pici lassan áttér a felnőttkosztra, és egyre önállóbb lesz. Ez a korszak sajátos kérdéseket vet föl minden családban.

Sztármama
Mérei Andrea
Kipróbálna egy fiút is
Mérei Andrea – bár képernyős újságíró – nem sorolja magát a sztárok közé. Még ma is furcsa neki a szerep, amit ráosztott a sors. Talán ezért vörösödik nyakig, ha valaki felismeri az utcán. De azért jólesik – árulja el – méghozzá nagyon!

Apaszemmel
Csak az orrszívást hagyná ki
Ki ez a csodabogár, aki gyereke anyját hol „nőm”-ként, hol „csajom”-ként emlegeti? Aki inkább elvonul egy focimeccsre, mialatt élete párja vajúdik, ahelyett, hogy a kezét szorongatná, és akinek a köldökzsinór elvágásáról egy csirke kivégzése jut eszébe?

Családi praktikák






Egyedül a gyerekkel


Kevesen vannak, akik már a gyerek tervezésekor tudják, hogy egyedül fogják majd felnevelni, vagy legalábbis a kicsi apja nélkül. Annál népesebb azoknak a tábora, akiknél menet közben alakul így. Attól kezdve a legtöbb nehézséggel egyedül kell megbirkózniuk. Vagy mégsem?



 


 






Divat


Kismamáknak és gyerekeknek terveztünk tavaszi ruhákat, melyeket szabásmintánk segítségével el is készíthetnek.


 


 


 


Kismamák zöldben
Nitrát a primőrökben
Minden tavasszal felröppen a hír: bizonyos zöldségekben az egészségügyi határértéket sokszorosan meghaladó mennyiségű nitrátot találtak az ellenőrök vagy a fogyasztóvédők. Mi az a nitrát, miért káros, és hogyan kerül a zöldségekbe? – sorjáznak a kérdések.

Az Ajánlóban kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.
Kismama Extra: a legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai.
Továbbá: Horoszkóp, Gyerekszáj, Mese, Babafotó-pályázat, Klub hírek, A hónap kismamája

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top