nlc.hu
Baba
Áprilisi elõzetes

Áprilisi elõzetes

Áprilisi számunk tartalmából

A hónap témája





Apaközelben


Milyenek a mai édesapák? Utánajártunk mit szólnak a várandóssághoz, hogyan segítenek a szülésnél és miként építgetik kapcsolatukat gyerekeikkel.


 


 


Gömbölyű dolgok
Keményedik a pocak
Órákig tartó várakozás
Kellemetlen kísérő
Kismamakonyha – Kétszemélyes adagokkal

Szülőszobában
Mindenki másképp csinálja
Önök szerint akkor óvjuk jobban a gátizomzatot, ha a kitolási szakaszban átvágjuk, vagy akkor, ha megpróbáljuk épségben megtartani? Önök szerint a gátseb akkor gyógyul jobban, ha éles késsel vágott szöveteket varrnak össze, vagy akkor, ha a magától megrepedt részeket öltik meg? Mindkét nézetnek vannak elkötelezett hívei és ellenzői. Ez biztos. Ahogy az is, a sebek – előbb-utóbb – így is és úgy is begyógyulnak.

Szoptatás
A 7 leggyakoribb ok, amiért idő előtt abbamarad a szoptatás
A kisbabák számára az a legjobb, ha hat hónapos korukig csak anyatejet kapnak, s még további fél évig ez az értékes, tápláló, élő és éltető anyag marad fő táplálékuk. A szoptatás folytatása pedig legalább kétéves korig ajánlatos. Sokszor mégsem alakul így. Lássuk a leggyakoribb okokat!





Játszóházi terepszemle


 


 


 


Hónapról hónapra
Négykézláb az új házban
Vajki 9 hónapos

Mozgásba lendült a kisfiú! Csak győzzük követni! Most már nincs nyugodt ücsörgés, olvasgatás Vajki közelében. Bizony, a nyomában kell lenni, mert valósággal tobzódik a gyönyörűségtől, hogy pillanatok alatt mindenhová eljut a lakásban, ahová csak akar.

Segítőink
Tanácsok helyett megértés
Abrankó Józsefné, Éva

Tanuljunk fogyni!
Merci naplója, 8. hónap
Korgó gyomorral az értekezleten
Eltelt egy hónap, és talán ismét lesznek sikerei Mercinek. Nehezen bár, de újabb kilótól szabadult meg.

Szépség
Több mint szeplő
A pimasz kis pöttyöket az orrunk körül még szerethetjük is. Azonban a terebélyes, barna foltok már nem nevezhetők vonzónak.

Kitolás
Kalauz leendő apáknak
Fuldoklás, kakaszag, különóra
Ugye akár egy évvel ezelőtt sem tudtad volna magad elképzelni, amint belépsz egy művelődési ház központ egyik helyiségébe, ahol egy amúgy megnyerő arcú asszony észrevesz, belélegez, majd frankó énekbeszédben köszönt, valahogy így: „Sze-her-vúsz Bóó-risz, szí-ja apu-ka, ü-hűl-jetek le od-aaa, a Be-heeen-cusé-hék me-hel-lé é-héés ve-hegyéé-tekelő a fa-ha-ka-la-páá-csot”.

Tanácsadó
Csecsemők: Szemüveges babák, Gyerünk a szabadba, Ringatók
Egyévesek: Lenyelt valamit, Esőálló öltözék, Bedobálós játékok
Kétévesek: Vasszükséglet, Torokfájás házi gyógymódjai, Gyerekbarát kert
Három-négyévesek: Szájkörnyéki sebek, Különc gyerek, A kis matematikus

Lélektan







Féltékeny fiókák


Van, aki előre tart a testvérféltékenységtől, mások nem is foglalkoznak vele, legföljebb besorolják a többgyerekesek – amúgy is kalandos – életének természetes velejárói közé.


 


Babakonyha
Diéták és trükkök
Számos betegség és átmeneti állapot létezik, amikor egy vagy több élelmiszer fogyasztását kerülni kell. A diéta hatására elmúlnak a tünetek, s a gyerekek az ételallergiát jó eséllyel ki is növik. Ám az étrend összeállítása nem könnyű feladat, komoly nyomozómunkát és szülői leleményességet kíván.

Babakonyha
Halat a tányérba!
Nálunk sajnos ritkán kerül halból készített étel a család asztalára, pedig értékes alkotóelemeit nem nélkülözhetjük. A lazacot például sokan luxusnak tartják, noha nemcsak ízletes, hanem gazdaságos is. Manapság már frissen is kapható a nagyobb hipermarketekben.

Sztármama
Demcsák Zsuzsa
Az arcomra volt írva a boldogság
A televíziós műsorvezetővel telefonon beszélgetünk, szinte az utolsó pillanatban a szülés előtt. Zsuzsa már nagyon készül, és várja a napot, amikor végre magához ölelheti a kisfiát.

Környezetünk
A szemétről – zölden
A baba születésével hirtelen megnő a család által termelt hulladék mennyisége. Szemétbe kerül a törlőkendő, az eldobható pelus, később a bébiételes üveg, a papis doboz. Muszáj ennek így lennie?

Karrier
A belső nyugalom útján
Hendrich Barbara másfél éves kisfiát nevelve tért vissza a munkába, mégis azt vallja, hogy életében első a tudatos családépítés, a karrier csak utána következik. A kettő jól megférhet egymás mellett.

Formában






Sportos kismamák


Sportlédik formálják fáradhatatlanul testüket a konditermekben, aerobikórákon, kocogó, futó, kerékpározó fitneszbajnokok róják a köröket a Margitszigeten. De mi a helyzet a kismamákkal? Mi hogyan tarthatjuk karban izmainkat, őrizhetjük meg egészségünket?


 


 


Az Ajánlóban kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.
Kismama Extra: a legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai.
Továbbá: Horoszkóp, Gyerekszáj, Mese, Babafotó-pályázat, Klub hírek, A hónap kismamája

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top