nlc.hu
Baba
Elsõ 6 hetünk

Elsõ 6 hetünk

Hányszor halljuk, hogy a várandósság nem kilenc, hanem legalább tíz hónap! Új sorozatunk a szülés utáni elsõ hat izgalmas, fárasztó hét története egy-egy olvasónk naplója segítségével.




Névjegy
Kovács-Vályogos Dóra (29) nyelvtanár
Kovács Gábor Zsolt (27) programozó matematikus
Kovács Gergely született 2005. 09. 02-án, 3040 grammal


Dóra tippje:
Nem szabad sajnálni az időt akár egy húszperces szundításra sem. Éjszaka úgyis megbosszulja magát, ha kimarad.
A napi séta is legalább ilyen fontos – jót tesz a babának és a mamának is, a séta nekem is kikapcsolódást, mozgást jelent.

Gyors, könnyű és természetes szülés után, úgy érzem, szerencsés helyzetben voltam, hogy az első percektől fogva csak a babára irányulhatott a figyelmem.

1. hét
A szülésznő a babát világrajövetele és a gyors vizsgálatok után cicire tette, és Gergő azonnal ügyesen szopizni kezdett. Rögtön láttam, szoptatás terén nekem lesz inkább tanulnivalóm… A kórházban töltött négy nap valóban kellett ahhoz, hogy ráhangolódjam az anyaszerepre. Megpróbáltam minél több időt tölteni kis porontyommal.
A hazatérés utáni egy-két napon rengeteg energiát éreztem magamban. Nekiestem a házimunkáknak, fogadtam a látogatókat. A szoptatás terén a legnagyobb gondot ezekben a napokban fájdalmas, feszülő melleim okozták, ugyanis a tejbelövelléskor Gergő baba a sárgaság miatt még aluszékony volt, így enni is elfelejtett. Sajnos későn tudtam meg, hogy ilyenkor ébresztgetéssel kell szopizásra bírni, vagy ha nem megy, legalább fejni. Egy-két nap után, meleg borogatás, finom masszírozás és fejés hatására rendbe jöttem.
Szülés előtt nehéz volt elképzelni, hogy a kis jövevény az én – meglehetősen apró – melleimből kapja majd meg a mindennapi betevőt, de kiderült: kár volt emiatt aggódni.

2. hét
Az újdonsült apuka olyannyira kiveszi részét a baba körüli teendőkből, hogy négynapos előnyöm ellenére sokszor úgy érzem, jobban tudja nálam, mit szeretne a pici, és ha nekem fogytán a türelmem, átveszi a dolgok irányítását. Az első aggodalmam a köldökcsonk kezeléséhez kapcsolódott – ezen hamar túlléptünk. A másik nagy riadalmat egy alapos nátha okozta: Gergő szinte gurgulázott a váladéktól. Hanyag, felelőtlen anyának éreztem magam egészen addig, míg egyórás összebújás-alvás után a kisfiam úgy ébredt, mintha mi sem történt volna. Ezek az esetek némileg előrevetítik számomra, mennyire aggódós anyuka leszek. (Barátnőmmel sokszor találgattuk ezt, még évekkel ezelőtt: kinek a mászóka, kinek a drog és a pasizás-bulizás volt a fokmérő.)
Pozitívuma a hétnek, hogy közös kis életünk alatt most volt időm először főzni. Nem is gondoltam volna, hogy ez ilyen jól megy majd!

3. hét
Persze a következő napok kuszasága és állandó fáradtsága letörték növekvő szarvaimat. Kiderült, hogy a háttérben Gergő szopizás alatti lustasága áll. Az



éjszakai etetések a legrosszabbak. Az eredmény végül mégis Gergőt igazolja: napi ötven grammot hízott az utóbbi héten is. Próbálom piszkálni, rázogatni, paskolni a popsiját. A leghatékonyabb módszernek az tűnik, ha a „két cici között” tisztába teszem.
Megkaptuk az első beutalókat a gyermekorvosunktól: csípőszűrés (Gergő eléggé féloldalt feküdt odabent), hasi és koponyaultrahang, urológia, ne adj’ isten sebészet (az egyik heréje még nem szállt le). Egyelőre a csípőszűrésen vagyunk túl: kutya baja a gyereknek.
Elkezdtem ismét tornázni! Egyelőre a jól bevált kismamatorna gyakorlatait csinálom, meg egy-két hasizmozást – fő az óvatosság! Sétálni is most mentünk ki először – három hét szobafogság után nagyon jólesett, még akkor is, ha meglehetősen sokat ügyetlenkedem a babakocsival.

4. hét
Gergő arcocskája egyre kerekebb, sőt már tokája is van. Hát, ennyi kajálás mellett! A tekintete már nem az a „bambulós” – gyakran követi a környezetében lévő embereket, dolgokat. Egyre többet nevet. Ez leginkább megint csak az evéssel, a jóllakottsággal függ össze. Négy hét alatt egy kilót hízott.
Kezdek beletörődni, hogy a házimunkákat két szoptatás között, kampányszerűen tudom csak elvégezni. Ez persze csak szinten tartásra elég. Szigorú fontossági sorrendet kell felállítani. A házimunkából is részt vállaló apuka nagy kincs: akár szoptatás alatt is lehet adni neki kisebb feladatokat, melyek zajjal járnak, ezért alvás alatt nemigen végezhetőek…
Az urológián is megnyugtattak minket: elég Gergő egyéves kora körül visszamennünk, ha addig nem száll le a „lustálkodó” bal here.

5. hét
Gergő egyre vaskosabb, megerősödött, nagyon tud figyelni, és igazi kis egyéniség. Gond nélkül tartja és emelgeti a fejét, erősen markol és rúgkapál. Ha unatkozik vagy nyűgös, csak a közelségünk nyugtatja meg, s ezt elég nehéz megvonni tőle… A fény viszont szinte megbabonázza, legyen az ablak vagy lámpa.
Szívesen mennék vele kisebb kiruccanásokra, de alvás közben nem akarom megzavarni, az etetés is nyugodtabb itthon… Kenguruban talán kényelmesebb lenne, de ahhoz még kicsi, hogy ebben vigyem. Lehet, hogy beszerzek egy hordozókendőt.
Gergő egyre több időt tölt ébren. Napközben szoptatás után néha igényli, hogy foglalkozzanak vele. A délutáni alvás után, körülbelül négytől egészen a fürdésig nem tud elaludni. Ha letesszük, annyira sír, hogy teljesen kiizzad, kivörösödik. Egyelőre még nem vált be semmilyen módszer a megnyugtatására. Talán az elkövetkezendő hetek meghozzák a megoldást.

6. hét
Gergő éjszakánként már csak négyóránként ébred, és a szoptatással is viszonylag gyorsan, másfél helyett egy óra alatt végzünk. Azt hiszem, jól haladunk. Születési súlyához képest másfél kilót hízott, és hét centit nőtt. A kócos kis haja egyre hosszabb.
Rengeteg arca van, nem is gondoltam volna, hogy egy csecsemőnek ilyen változatos a mimikája: angyali mosoly, türelmetlenség, elégedettség, meglepődés, mérgelődés, kíváncsiság. A sírásait is jól meg tudom különböztetni.
Mostanra érzem azt, hogy átálltam az anyuka-mindennapokra: rutinná vált a szoptatás, az időmet jól be tudom osztani, alvásra is jut egy-egy órácska. Természetesen Gergő köré rendeződött az életünk, de próbáljuk őt is alkalmazkodóvá tenni, már amennyire egy ekkorka porontyot lehet. A nehezebb feladatok csak ezután következnek…

Meleg szívvel és csodálattal gondolok a Szent Imre Kórház szülésznőjére, Fantha Zsuzsára, aki szakértelemmel, odaadással és kedvességgel segítette a világra Gergőt, illetve Gutman Orsolya doktornőre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top