Baba

Szülõszoba

Gyors szülésre vágyunk kevés fájdalommal. Néhány nagyon egyszerû módszer segítségével közelebb kerülhetünk ehhez az álomhoz.





1. Csak kényelmesen!
Talán meglepő, de kiváló módja a szülésgyorsításnak, ha minél tovább otthon maradunk. Gyakran megesik ugyanis, hogy a méhösszehúzódások lelassulnak, vagy esetleg le is állnak, amikor a leendő mama a kórházba ér. A szülésre készülő női test védekezik az ismeretlen környezetben, és „visszatartja” a babát.
Akkor érdemes csak elindulni, amikor a méhösszehúzódások már öt-tíz percenként jelentkeznek, és legalább harminc-negyven másodpercig tartanak.
Ha nem biztos a dolgában – és miért is lenne bárki biztos abban, amit még sosem csinált? –, kérjen tanácsot telefonon a szülésznőtől.

2. Lazítson!
Ha a mama feszült és ideges, a szülést szabályozó oxitocin hormon szintje csökken, a szülés pedig lassul, vagy akár le is áll. De ha nyugodt marad, és átadja magát az eseményeknek, minden halad a maga útján.
Végezzen meditációs gyakorlatokat. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni! Elég, ha maga elé idéz egy önnek kedves tájat vagy tárgyat, amely nyugalmat sugároz.
A lazítás technikájának alapjait akár egy szülésre felkészítő tanfolyamon is elsajátíthatja, a továbbiakban a lényeg a rendszeres gyakorlás. A siker nem marad el, bárhol képes lesz „kikapcsolni”, akár a szülőágyon is.
Semmi másra nincs ehhez szüksége, csupán egy csöndes sarokra, ahol nem zavarja a külvilág.

3. Segít a málnalevél
Tegyen fel egy kanna vizet, és készítsen málnalevélteát. Ez a világszerte ismert és használt főzet jó hatással van a méhizomzatra, növeli a méhösszehúzódások hatékonyságát. Használata csakis a 32. héttől javasolt, és akkor is legfeljebb egy-két csészényit igyon naponta.
A biztonság kedvéért először kérje ki a bába véleményét, mert megeshet, hogy nem javasolja a fogyasztását. Ha például császármetszése volt korábban, a méhe gyengébb lehet a vágás helyén.

4. Egyen, ha éhes!
No, nem kell háromfogásos vacsorát elfogyasztania két méhösszehúzódás között. A lényeg, hogy a szervezete kellően fel legyen töltve energiával.
A vajúdás első szakaszában a magas szénhidrát- és fehérjetartalmú ételek lendületbe hozzák a testet. Egy kis tészta, rizs, vagy egy finom, teljes őrlésű lisztből sütött zsemléből készült szendvics bőven elegendő.
A folyadékpótlásról se feledkezzen meg, igyon annyit, amennyi jólesik – lehetőleg szénsavmentes ásványvizet.

5. Jótékony érintések
A leendő apukák többsége nagyon tanácstalannak érzi magát a vajúdás időszakában, mert nem tudják, hogyan segíthetnek. Az akupresszúra egyszerű fogásait ők is tudják alkalmazni. A test különböző pontjait kell ujjal nyomni a kívánt hatás eléréséhez, így a méhösszehúzódások szabályosabbá válnak Az akupresszúra vagy egy kellemes hát- és derékmasszázs jó segítség lehet a fájdalom elviselésében is.
Kérje meg partnerét, hogy a méhösszehúzódások során hüvelykujjával nyomja hátgerincének legalsó szakaszát, ott, ahol a csípőcsont ízesül. Erre bármikor sort keríthetnek a szülés során, amikor ön szükségét érzi.

6. Vízben könnyebb
Zuhanyozzon, vagy vegyen meleg fürdőt, meglátja, könnyebb lesz utána. A szülés során bármikor élhet ezzel a kellemes lehetőséggel. Vannak olyan kórházak, ahol szülőkádat is használhat. A vízben tompul a fájdalom, a mozdulatok is könnyebbé válnak, ön pedig két méhösszehúzódás között jobban ellazulhat. A meleg víznek szülésgyorsító hatása is van, ha már kellően kitágult a méhszáj.
Arra figyeljen csupán, hogy a víz ne legyen forró, mert ez nem tesz jót sem a mama, sem a baba szívműködésének.

7. Női segítőtársak
Szülés közben megnyugtató és biztonságot adó érzés, ha van kire támaszkodni, van kihez szólni. Különösen a nők tudnak egymásnak nagyon sok pozitív energiát adni a nehéz órákban. Felmérések bizonyítják, hogy azok az anyák, akik női segítséggel szültek, gyorsabban és könnyebben hozták világra kisbabájukat, mint a többiek.
Természetesen a partner jelenléte is jótékony hatású, de ha ő nem tud vagy nem szeretne jelen lenni a szülésnél, kérje meg édesanyját, barátnőjét, testvérét, hogy kísérje el önt a kórházba.
Ha úgy érzi, hogy hozzátartozói nem tudnak kellő támogatást nyújtani, választhat dúlát is.

Kik a dúlák?
Olyan képzett nők, akik maguk is rendelkeznek már szülési tapasztalattal, és nem csupán érzelmi, de fizikai segítséget is nyújtanak az anyának a szülés során. Támogatják őt és partnerét is, de jelenlétükkel nem zavarják meg az együttlétet, csak akkor működnek közre aktívan, ha erre a szülő nő igényt tart.
A dúlákról bővebben a www.szuleteshete.hu honlapon tájékozódhat, Az élet írja rovatban olvashat dúlás szüléstörténetet.

Maradjon mozgásban!
Ha a szülés korai szakaszában ül vagy fekszik, akkor nagyon elhúzódhat ez a




periódus. Próbáljon meg aktív maradni, sétáljon, ringatózzon. A baba akkor tud a lehető legjobban lefelé haladni, ha ön áll, vagy előredőlve térdel. A méhösszehúzódások ilyenkor sűrűbbé válnak, a szülés is jól halad.
Amikor már nem érzi elég erősnek a lábait, kapaszkodjon partnerébe, vagy támassza meg a hátát a falnál. Néhány kórházban a vajúdás során használható eszközöket is talál, például hatalmas gumilabdát, amire rá tud ülni, támaszkodni, vagy éppen hintáztathatja magát. A bordásfal is nagyon jó fogódzó lehet a méhösszehúzódás pillanataiban.
Próbálja megtalálni a legjobb mozgásformát, és egy percig se erőltessen semmit, ami kellemetlen, vagy fájdalmat okoz.

A zene ereje
Amikor belefeledkezünk egy-egy dallamba, testünk-lelkünk felüdül. A zene jóval több, mint szórakozás: jó hatással van az idegrendszerre, oldja a stresszt. Ma már léteznek olyan gyógyító eljárások is, amelyek a zene segítségével hoznak jobbulást a betegeknek. A szülés során hallgatott kedvenc dallamok csökkentik a kellemetlen érzéseket, a feszültséget, sőt a fájdalmat is, és erőt adnak.
Vigyen magával egy lejátszót a kedvenc számaival, éljen ezzel a lehetőséggel a vajúdás végtelennek tűnő óráiban!

Igaz? Nem igaz?
„A második szülés mindig könnyebb.”
Általában igaz, de mégsem vonatkoztatható mindenkire. Minden szülés egyedi és különleges, így akár a fenti kijelentés ellenkezője is előfordulhat.

„Anyám gyorsan szült, ezért én is gyorsan fogok
Sajnos nem igaz. Semmiféle igazolt kapcsolat nincs a kettő között. Természetesen előfordulhat, hogy anya és lánya egyaránt könnyen hozták világra gyerekeiket, ez azonban jobbára a véletlennek köszönhető.

„A szex megindítja a szülést.”
Jó hír, hogy van igazság a dologban!
Szex közben ugyanis a női szervezet oxitocint termel, ez pedig szükséges a szülés beindulásához, de ez csak akkor hat, ha eljött az idő – az anya és a baba kész a szülésre. A sperma is tartalmaz olyan hormont (prosztaglandint), amely kiválthatja a méhösszehúzódásokat.

A túl gyors se jó
A fönt leírt szelíd szülésgyorsító módszereknek nincs kellemetlen mellékhatásuk. Megesik azonban, hogy a szülés magától is nagyon gyorsan indul és halad előre. A váratlan helyzetet az anya sem lelkileg, sem testileg nem tudja ilyen rohamtempóban feldolgozni, ezért előfordulhat, hogy a szülő nő pánikba esik.
Nagyon fontos, hogy ilyenkor minél hamarabb értesítsen valakit, vagy hívjon mentőt. Próbálja megőrizni a nyugalmát, és figyeljen a teste jelzéseire, bízzon abban, hogy a természet érti a dolgát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top