nlc.hu
Baba
Csak lassan, falatonként!

Csak lassan, falatonként!

Néhanapján jólesik órákig elücsörögni az ebéd vagy a vacsora mellett. A családi sajtsütés remek alkalom erre, s óriási elõnye, hogy az étel ott, az asztal közepén, evés közben készül.




A raclette eredetileg svájci nemzeti eledel, amely roppant egyszerűen készült: a főtt krumplidarabokra serpenyőben olvadósra sütött, maradék sajtdarabkákat csusszantottak rá. Amilyen egyszerű, olyan finom! Nem csoda, hogy napjainkra komoly, körülbelül kétórás, társasági, családi szertartássá nőtte ki magát a raklettezés, amelyhez külön gép, eszközök és finomabbnál finomabb sajtok dukálnak. Persze semmi akadálya, hogy az őseredeti recept szerint, serpenyős sajttal, krumplival készítsük el percek alatt a gyors vacsorát, ám ha különleges élményre, meghitt beszélgetésre, és nem gyorsan legyűrt ebédre vágyunk, hanem kissé ráérősebbre, háziasszony-kímélőbbre vesszük a formát, a raklett ideális választás! A gyerekek különösen szeretik, ha lassan, apró falatonként lehet enni. Élvezik a sajtsütést, a millió apró edénykét a kézzel is ehető finomságokkal, érdeklődve figyelik, hogyan sül a grillezőlapon a sok ráadás: haldarabka, csirkemellfilé, zöldségkarikák. Az biztos, hogy jó nagy asztal kell hozzá, de ne ijedjünk meg a sok tálka miatti káosztól! Nincs is jobb egy kis családi raklettezésnél!

Így szokták csinálni
1. Főzzünk vagy süssünk meg előre héjában személyenként két-három krumplit. Gyerekeknek egy is elég. Úgy időzítsük, hogy az étkezés idejére még forró legyen. Helyezzük el a krumplikat például bundás kosárban!
2. Készítsünk elő sok kicsi tálkát, ezekbe rakosgathatjuk a legkülönfélébb kiegészítőket, salátákat.
3. Szeleteljük fel, és fajtánként kupacolva rakjuk tálra a sajtokat.
4. Készítsük elő a sajtsütő grillezőlapján süthető ételeket: cukkini,



koktélparadicsom, paprika, hajszálvékony, bepácolt hússzeletek, hal, rák.
5. Tegyünk az asztalra néhány üres tálkát a krumplihéjaknak.
6. Melegítsük elő a raklettsütőt tíz perccel a sütés megkezdése előtt. Mutassuk meg a kicsiknek, melyek a forró részek, hova nem szabad nyúlni.
7. A saját tányérján mindenki előkészíti és feldarabolja a krumplit, választ mellé savanyúságot, zöldséget, salátát. A terítékhez személyenként egy falapátka és evőeszköz is tartozik.
8. Mindenki a saját kis serpenyőjében süt egyszerre egy szelet sajtot, esetleg gyümölccsel, fűszerekkel megszórva. Addig kell sütni, amíg folyósra olvad, majd a falapátkával a krumplidarabkákra csúsztatjuk.
9. Közben a raklettgrill felső lapján is sütögetheti mindenki a maga pecsenyéjét.


Lapátoljunk!
A puha, érett sajtokat éles, széles pengéjű késsel szeletelhetjük fel



legkönnyebben. A keményebb fajtákhoz ideális a sajtvágó. A kis tízcentis falapátkákkal kotorhatjuk ki a pici serpenyőnkből a sült sajtot, és ezek segítségével forgathatjuk az egyéb sütnivalókat a grillezőlapon. Raklettgrillt 8000–15 000 Ft közötti összegért szerezhetünk be. Legelterjedtebb a hatszemélyes, vagyis hatlapátos változat. Ha a grillezőlap teflonbevonatú, ügyeljünk, nehogy megsérüljön a bevonat. Kőgrilles változatban is kapható, ennek átmelegedésére hosszabb időt kell szánni.

A lényeg: a SAJT
Ömlesztett sajtok kivételével voltaképpen bármilyen sajtot süthetünk a kicsi lapátokban. Érdemes is minél többfélét kipróbálni, hogy ráakadjunk a kedvencekre. Az eredeti svájci raklettsajtokhoz leginkább a következő, itthon is kapható sajtfajták hasonlítanak:
Szekszárdi csemegesajt
Kvargli sajt
Ilmici sajt
Lajta sajt

A gyerekek nem mindig rajonganak ezekért az aromás, egyesek szerint büdös sajtokért, ezért az ő kedvükért néhány szelet ementálit vagy mozzarellát is tegyünk a tálra.
Próbálkozhatunk juhtúró, márványsajt és különféle kecskesajtok sütésével is, de ezek nem olvadnak olyan szépen, egybefüggően, inkább egy-egy falatnyit érdemes megkóstolni belőlük. (Tejterméket általában egyéves kortól adhatunk)

Kiegészítők
– Semmiképp se feledkezzünk el a savanyúságokról! Érdemes többfélét is beszerezni, pici csemegeuborkát, gyöngyhagymát, savanyított karfiolt, zellert, céklát.
– A következő kötelező hozzávaló a gyümölcstál. Az aromás, karakteres ízű sajtokhoz csodálatosan illik a gyümölcsök édes, lágy, savanykás íze. Válogatásunkban ezúttal alma, mandarin, szilvakompót, barackkompót és aszalt szilva szerepel. Külön csuprocskában szőlőszemeket is kínálhatunk.
Különösen a kicsik rajonganak a puha zöldségekért, például az apró répácskákért. Zöldbabbal, spárgával, kelbimbóval, hároméves kor felett gombával is próbálkozhatunk.
– Mindenki kedvence a kukorica, morzsolt és „bébi” állapotban.

Fűszerek
A kicsik sajtjára legfeljebb egy kis őrölt fahéjat szórjunk, de általában jobban szeretik fűszerezés nélkül. A nagyobbaknak és a felnőtteknek kínálhatunk különböző őröltborskeverékeket, úgy a legfinomabb, ha frissen őrölve szórhatjuk a sajtra és a krumplira. A grillezett zöldségek és húsok alapfűszere a kakukkfű és a rozmaring.

Sajtok mellé salátát
Bármilyen friss idénysalátát kínálhatunk a rakletthez. Íme néhány jól bevált ötlet:

Fokhagymás paradicsomsaláta
Zúzzunk péppé egy gerezd fokhagymát, majd keverjük össze alaposan két evőkanál olívaolajjal és egy kávéskanál balzsamecettel vagy friss citromlével. Szórjuk meg pici rozmaringos, kakukkfüves fűszersóval, keverjük össze alaposan, majd öntsük a felkarikázott paradicsomra. Keverjünk bele néhány csík friss zöldsalátát is. (Kilenc hónapos kortól)

Hagymás babsaláta
Áztassunk be egy éjszakára, majd főzzünk meg sós vízben két teáscsészényi tarkababot. Aprítsunk fel egy piros húsú paprikát vékony csíkokra, vágjunk karikákra egy jókora fej hagymát, és reszeljünk le nagylyukú reszelőn egy közepes nagyságú sárgarépát. Keverjük össze a hozzávalókat, és szórjuk meg morzsolt kakukkfűvel. Forraljunk fel három deci vizet. Keverjünk bele egy kávéskanál cukrot, két kávéskanál jódozott sót, két evőkanál almaecetet. Öntsük rá ezt a levet a hozzávalókra, és hagyjuk állni lefedve legalább két órán keresztül. (Ha már jól tud rágni, általában tizennyolc hónapos kor után)

Lilakáposzta-saláta
Szükségünk lesz 30 deka gyalult lila káposztára. Forraljunk fel négy deci vizet, keverjünk bele egy teáskanál cukrot, két kávéskanál sót, két evőkanál málnaecetet, valamint késhegynyi őrölt koriandert és egy kávéskanál őrölt köményt. Öntsük nyakon a káposztát ezzel a forró lével, fedjük be a tálat, és hagyjuk állni két óra hosszat. (Ha már jól tud rágni, általában kétéves kortól)

Grillezés




Legvékonyabban akkor tudjuk felszeletelni a húst, ha kissé előfagyasztjuk. A grillezendő húsokat, tengeri herkentyűket érdemes sütés előtt kicsit bepácolni.
A csirkehúst például fokhagymás, kakukkfüves, rozmaringos olívaolajban.
Finom és nagyon gyorsan átsül a lazac, elég, ha egyetlen nyúzott filészeletet vásárolunk, majd hüvelykujjnyi csíkokra vágjuk. Kenjük be a szeleteket citromos olívaolajjal. Ugyanez a páclé illik egy kis fokhagymával kiegészítve a rózsaszín testű garnélarákokhoz.
Süthetünk kisebb grillkolbászokat, vagy saját készítésű húspogácsákat is.
A grillezendő zöldségeket, gyümölcsöket (cukkini, padlizsán, koktélparadicsom, alma, sárgarépa) kenjük át citromos, fokhagymás, kakukkfüves olívaolaj-keverékkel, majd hagyjuk állni ebben a keverékben sütés előtt egy órácskát.
Figyelem! Lazacot és garnélarákot csak egyéves kor után adjunk a kicsinek, és először csak kis mennyiségben, mert allergiát okozhatnak.

Ételek: W. Ungváry Renáta
Fotó: Rátkai Éva

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top