nlc.hu
Baba
Hasfájás menetrend szerint

Hasfájás menetrend szerint

Gyermekorvos szakértõnk harmadik gyereke olyan mohón szopizik, hogy kezdetét vette a bukások korszaka. Szerencse, hogy dundi formái tanúsítják: teljesen egészséges.






Babanévjegy
Név: Veres Anna (Kiskakukk)
Születési súlya: 4500 gramm
Két hónaposan hat kiló felett
Édesanyja: Réka
Testvérei: Kata (5), Botond (3)


Nem szeretem, amikor a gyerekeim két hónaposak lesznek, mert akkor jön




azelső oltás. Öt éve, Kata születésekor még tétováztam egy kicsit, hogy esetleg egyik gyermekorvos barátomat kérném meg a szurkálásra, de Réka természetesnek vette, hogy én fogom majd oltani, másrészt ki az, aki szeret oltást adni, egyszóval beadtam a derekamat. Minden más gyerkőcnél igyekszem betartani az oltási naptár időpontjait, de a sajátjaimnál próbálnám húzni-halasztani. Szerencsére olyan lelkiismeretes védőnőnk van, aki az oltások esedékessége után egy-két héttel felhív: Doktor úr, ugye beadta már az oltást, kérem, diktálja be a vakcina számát…

Anna első oltása






Annánál úgy esett, hogy a kismamáknak szóló tévéműsorban kapta meg tőlem az oltását. Mivel már egy hete esedékes lett volna élete első „izmos” védőoltása, ő lett a nyilvános szuri szenvedő alanya. Szerencsére Anna pontosan öt másodpercig sírt, amíg a szúrás és az oltóanyag feszítős érzése tartott. Fél perccel később már vidáman mosolygott, egyedül az operatőrt kellett támogatni, akinek elfelejtettek szólni, hogy „szurkálás” lesz, és neki ilyenkor leesik a vérnyomása.


 


Gyarapodva bukogatunk
Anna szépen gyarapodik, két hónaposan már több mint hat kiló. Hetente egyszer azért becsületből lemérjük, nehogy megszóljon minket, amiért a másik két gyerkőcöt, főleg az elsőszülöttet bezzeg buzgón méricskéltük. Kiskakukk is szép gömbölyű, mint hajdanán Kata és Botond, még egy év, mire szép vékonyka lesz, mint a másik kettő, a nagyszülők és dédszülők bánatára. Anna abban különbözik a többiektől, hogy igen mohó, és ezért időnként feszül a pocakja. Mivel este háromszor vacsorázik, főként ilyenkor jelentkezik a hasfájás, bukás. Így aztán Anna kiválóan fejleszti beleérzőkészségemet, most már tudom, min mennek át azok a szülők, akik hasonló problémák miatt fordulnak orvoshoz.

Kisdolog-nagydolog
Sokan megkérdezték az elmúlt hetekben, hogy mennyiben változott az életem háromgyerekes családapaként. Sokban! Egyrészt hazaérve nem lehet újságot




olvasni vagy bekapcsolni a számítógépet, mint régebben. Mostanában mindig történik valami. Öltöztetés, tisztába tevés, fürdetés, mesélés, valaki mindig sír, vagy éhes-szomjas, vagy csak azonnal mesélni kell valamit. Ezekből én is kiveszem a részemet, bár így is csak a töredéke jut nekem annak, amit Réka végez. Mivel gasztroenterológus vagyok, a gyerekek tisztába tevése, pelenkázása, az „Apa, kész vagyok, gyere gyorsan” ellátása „hivatalból” rám tartozik. Anna, mint hajdanán a másik kettő, heti egyszer végzi a nagydolgát, igaz, ilyenkor olyan mennyiségben, hogy volt, amikor a nyakáig ért a kulimász. Tisztába tevéskor olykor mosolygok magamon, mert öntudatlanul megtapintom a hasát, máját, izomtónusát, teljesen fölöslegesen, mert Kiskakukk szépen fejlődik, grimaszt vág és mosolyog, emelgeti a fejét csodálkozva a nagyvilágra…

A második hónap orvosi szemmel
Hova szúr az orvos?
Az oltást akkor adják be jól, ha a tűt mélyen az izomba szúrják. A hurkás csecsemő felszínes zsírrétegébe adott vakcináknál fordul elő gyakrabban oltási csomó, hiszen a zsírszövet vérellátása rosszabb, rosszabbul szívódik föl az oltóanyag. Éppen emiatt a borogatásnak sincs sok értelme, mert egyrészt a mélyebb szövetekre úgysem fog hatni, másrészt ha nem cseréljük tízpercenként a borogatást, a hűtő hatás nemigen érvényesül. Alapszabály, hogy minél idősebb a gyerek, annál jobban megviseli a szuri, annál jobban sír. A picik még teljesen őszinték, egy jól beadott oltás után csak pár percig sírnak, amíg a szúrás és az oltóanyag beadásának feszítő érezése tart, egészen más a helyzet például hároméves korban.

Kólika és izomerősítés
Anna az első hónapokban kissé hasfájósabb volt. Szerencsére nem volt súlyos a helyzet, ő nem sírt esténként több órán át vigasztalhatatlanul. Annánál az



átlagosnál nagyobb mohóság okozhatta a nehézségeket. Kiskakukk ugyanis az esti szopások utáni gondos büfiztetés ellenére is gyakran nyugtalankodott, sírdogált. Ha ilyenkor az alkaromra fektettem, és gyöngéden paskolgattam a popsiját, miközben ringattam, egyszerűbben átvészelte ezeket az órákat. Sokszor bevált nálunk ez a kólikatartás, amely egyben alkar- és bicepsz erősítő gyakorlat is, csak arra kell vigyázni, hogy le ne csússzon a gyerek. A második hónap végéhez közeledve a bélrendszer érésének is köszönhetően lassan abbamaradtak ezek a panaszok.
Az alapszabály jól ismert: amíg egy szoptatott baba jól fejlődik és gyarapodik, nincs szükség ennél nagyobb beavatkozásra.

Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász, gasztroenterológus

Fotó: Rátkai Éva

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top