Baba

Éjszakai gondoskodás

Hol lehet utána olvasni mindannak, amit a Kismama a babák altatásáról ír? – kérdezi számtalan olvasónk, és eddig csak széttártuk a kezünket: magyarul nem jelent meg ilyen könyv. Eddig!







Sanoma Kiadó, Tel.: (061)371-3232, 2500 Ft
Büszkén és boldogan jelenthetem be: májustól immár magyarul is kapható dr. William Sears Éjszakai gondoskodás című könyve! A Kismama magazin kiadta, hogy végre ne legyen kérdés: léteznek tudományos kutatások, megbízható, hiteles eredmények, melyek azt kigazolják, hogy az édesanya nyugodtan hallgathat a szívére, hagyatkozhat az ösztöneire. Ezeken az oldalakon senki sem fogja neki azt tanácsolni: csukja rá a síró csecsemőre az ajtót, majd abbahagyja, csak be ne nyisson hozzá.
Dr. William Sears olyan gyermekorvos, aki évtizedes gyógyító munkája során képes volt szakítani a szigorú hagyományokkal, melyek a kisbabák alvását “szabályozták”. Azt vette észre – amit egyébként a Kismama olvasói is nap, mint nap, pontosabban éjszakáról éjszakára –, hogy a csecsemők sírni hagyása meglepően sok családban semmiféle nyugalmat nem hoz. Annál több bánatot, csalódást, feszültséget. Sears úgy kezdte kutatni a gyermekálom és az altatás kérdéseit, hogy tudományos értekezések mellett tapasztalt édesanyákhoz is mert fordulni. Több mint ötezer anya válaszolt kérdéseire, és a válaszok egybecsengtek a nyolcgyerekes Sears házaspár nevelési tapasztalataival.
Magam fel sem tudnám sorolni, mennyi megerősítő ténnyel lettem gazdagabb a könyv olvasása során: megtudtam, hogy az éjjel is szoptató nő talán sokkal kevesebbet alszik, ám mégis ki tudja pihenni magát, mert a “gondoskodás hormonja”, a tejtermelésért is felelős prolaktin az ő álmáról is gondoskodik . Örömmel fedeztem fel, hogy az a baba, akit nem korlátoznak a szopásban, és annyit tölthet az anyamellen, amennyi neki jólesik, se cumit, se a saját ujjacskáját nem fogja igényelni. Föl sem merül a cumi vagy ujjszopás kérdése! Örültem, hogy egész fejezet foglalkozik az apákkal: mit tehetnek ők a család éjjeli nyugalmáért? Végre a sosem alvó, viszont folyton síró többemberes apróságok szülei is egészen gyakorlati tudnivalókhoz juthatnak!
A legfontosabb pedig: nem kapunk kész megoldást az éjjeli gondokra. Nem, Sears nem gondolja, hogy egy ilyen bonyolult kérdésre, mint a kisbabák alvása,



egyetlen választ lehetne adni. Viszont ajánl olyan lehetőségeket, melyek a család minden tagjának elegendő alvást tudnak biztosítani.
Szeretettel ajánlom minden szülő könyvespolcára, közvetlenül a Szoptatás című könyv mellé!

Bálits Éva
Főszerkesztő

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top