Baba

Kismama 2006. augusztusi elõzetes

AUGUSZTUSI SZÁMUNK TARTALMÁBÓL:

Apaszemmel
Biztonságot nyújtó apuka
Bogdán Csaba családjában a hagyományos szereposztás szerint működnek a dolgok. Ennek ellenére, vagy inkább éppen ezért a gyerekek neveléséből is kiveszi a részét.

A hónap témája
Elég jól gyarapszik?
Ha kisbabára gondolunk – úgy általában –, szinte biztos, hogy békés, mosolygós gömbölyded puttó jut eszünkbe. És ha a miénk nem ilyen? Könnyen megijedünk: talán elrontottunk valamit?

Gyereket szeretnénk
Készüljünk a fogamzásra
Ha nehezen jön a második
6 ötlet a kistestvérért
Azt gondolnánk, kitaposott ösvényen könnyebb járni – ahol egy gyerek már megvan, ott a második is gond nélkül megterem.

Lélek





Segítség, itt a hisztikorszak!


A két-három éves gyerekek többsége rendszeresen sokkolja szüleit dacos viselkedésével, amely időnként hisztibe torkollik. Az akarom – nem akarom körül forog az életünk. De miért és meddig?


 


 


Egészség
Kerüljünk képbe!
Nem csak a magzat állapotáról tájékoztatnak megbízhatóan és pontosan az ultrahangvizsgálatok. Ha a baba megszületett, továbbra is értékes információkkal szolgál, és bizonyos esetekben a sugárterheléssel járó röntgenvizsgálatot is helyettesíti.

Első 6 hetünk
Hányszor halljuk, hogy a várandósság nem kilenc, hanem legalább tíz hónap! Új sorozatunk a szülés utáni első hat izgalmas, fárasztó hét története egy-egy olvasónk naplója segítségével.
Várady Vanda: Mint az első gyereke megszületése előtt mindenki, én is sokat aggódtam: vajon menni fog minden Boldival? Nem is sejtettem, hogy ennyi segítő vesz majd körül hirtelen.

Hónapról hónapra
Egész nap mozgásban
Sorozat a baba fejlődéséről
Anna 7 hónapos
Anna szinte semmit sem hízott az elmúlt hónapban, ám a mozgása annál nagyobb lépésekben fejlődött. Ha testvéreit látja gyakorlatozás közben, még a fekvőtámaszt is utánuk csinálja!

Babakonyha
Gyümölcsök a középpontban!
Zamatosak, frissek, vitamintartalmuk magas, és igazán sokféle ételt, desszertet, tízórait és bébipapit készíthetünk belőlük. Arról se feledkezzünk meg, hogy a dinnyefélék kivételével valamennyi gyümölcsből fagyaszthatunk pépesített vagy darabos téli tartalékot.

A hónap szülinapi tortája
Túrópudingtorta

Körkép
Kenőcsöt a popsira!
A csecsemő legérzékenyebb területe a pelenkával fedett bőrfelület. Legalább két éven keresztül szinte állandóan meleg nedvesség áztatja, hogy egyéb részletekről most ne is beszéljünk. Fontos tehát, hogy megfelelő védőkrémmel enyhítsük a piros popó

Kismamanaplók: A szülés







Edit naplója – Az elsőt várjuk!
Orsi naplója – A másodikat várjuk
Enikő naplója – A harmadikat várjuk


 


 


Egészséges baba
0-1 évesek: Kíméli a térdét, Milyen matracot vegyünk?, Kőkorszaki járgányok
1-2 évesek : Szomjoltó vagy nyalánkság?, Vigyázzunk a homok tisztaságára!, Apa a legjobb játszótárs!
2-3 évesek: Tévhitek és balfogások nélkül , Nyugitippek sajtkukacoknak, Játék és uzsonna
3-4 évesek: Rémülten sír, Mit gyakoroljunk otthon?, Csutkababa, csuhébáb

Vitatkozzunk!
Váltsunk-e orvost?
Akármilyen határozott is a véleményünk egy-egy babás témával kapcsolatban, mindig érdemes időt szakítani a különböző vélemények türelmes végighallgatására. Jó tudni, hogy mások mit és miért tesznek másként. Lehet, hogy saját álláspontunk is változni fog? Jelena az utolsó percben váltott orvost, Judit megmaradt a régi doktor bácsinál, bár nem volt megelégedve vele.

Divat







Azok a csodálatos vonatok!

Minden kisfiú életében elérkezik a pillanat, amikor megbabonázva nézi a vonatokat, és a szülőknek, nagyszülőknek felváltva kell őt a vasútállomásra vinniük. Ám még annál is nagyobb élmény a Vasúttörténeti Park, ahol számtalan csodálni-, sőt kipróbálnivaló akad. Mi egy ilyen kirándulásra öltöztettük fel csinosan és kényelmesen anyát és kisfiát.


 


 


Fejlődés







Adok neked tejfogat, hozzál nekem vasfogat!


A csillogó fehér fogsor az egészség és a szépség fontos része. Jól tudjuk, hogy mindez az adottságokon is múlik, de vajon szülőként mit tehetünk, hogy gyerekünk felnőttként is elbűvölő mosolyával vonzza a tekinteteket?


 


Kettőnk dolga
Vissza a szexhez
A megszülető kisbaba igencsak felforgathatja a pár szexuális életét. A nő, aki anya lett, már nemcsak a párját öleli, hanem a picit is. Hiszen ő az, aki állandó törődést igényel.

Családi praktika
Utazás
Zsibongós nyári hangulat
Látvány, kaland, szórakozás, evés-ivás – minden érzékszervünkre jut az örömből, ha kisgyerekeinkkel együtt belevetjük magunkat valamelyik nyári fesztivál sokadalmába.

Első nap az oviban







Az első óvodai nap kisgyereknek és szülőnek egyaránt izgalmas. Elkísértük a hároméves Zsuzsit, hogy meglessük, mi minden történik vele…


 


 


 


Sztármama
Tordai Teri és Horváth Lili
Anyáról lányára
Két igazi nő. Az egyik, a szőke nemrégiben lett nagymama, mégis szinte vibrál körülötte a levegő. A másik – a lánya – barna. A szeme, a haja, mindene. Tordai Terivel és lányával, Horváth Lilivel beszélgettünk Ádám születése alkalmából.

Várandósság
Mától nem szívok többet!
A cigarettázó kismama pocakjában növekvő magzat éppúgy ki van téve a káros hatásoknak, mint édesanyja. Vajon mi az oka annak, hogy sok nőnek mégis erősebb a cigaretta iránti olthatatlan vágya, mint az, hogy egészséges csecsemőt hozzon világra, aki azután egészséges, füstmentes környezetben nőhet fel?

Karrier
Harmóniában a család és a hivatás
Koltai Luca
„Szociálpolitikus vagyok, imádom a munkámat, amely számomra inkább küldetés. Hiszem, hogy segíteni tudok azoknak, akik kevesebb esélyt kapnak a munkaerőpiacon. Ide tartoznak a kisgyerekes szülők is.”

Segítőink
A teljes élethez vezető út
Egy igazi hungarikumról, a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének munkájáról számolunk be, mely évtizedek óta foglalkozik megkésett mozgásfejlődésű gyerekek korai fejlesztésével is.

Az Ajánlóban kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.
Kismama Extra: a legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai.
Továbbá: Gyerekszáj, Babafotó-pályázat, Klub hírek, A hónap kismamája

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top