nlc.hu
Baba
Zöldséget az étlapra!

Zöldséget az étlapra!

A kisbaba hozzátáplálását hat hónapos kortól gyümölcsökkel, zöldségekkel vagy gabonafélékkel kezdhetjük. Az elsõ õszi hónapokban még hatalmas a választék friss zöldségekbõl. Lássuk a legismertebbeket!






Burgonya





6-7 hónapos korban: az alma mellett talán a burgonya alkalmas leginkább kezdő ételnek a kisbabák számára. Ritkán okoz allergiát, íze pedig meglehetősen semleges. Jól keverhető más összetevőkkel, például anyatejjel, répával, almával. A vízben megfőzött, hámozott krumplidarabok vitamintartalma azonban nagyon alacsony, ezért jobb, ha héjában főzzük vagy sütjük meg a krumplit, így kevesebb vész kárba értékes C- és B-vitaminjaiból. Utána húzzuk le a héját, a belsejét pedig turmixoljuk össze egy kis lefejt anyatejjel vagy tápszeres babáknál tápszerrel. Sok baba rajong az almás krumpliért, ebben az esetben párolt vagy sült almával turmixoljuk péppé a burgonyát.
8-9 hónapos korban: kínálhatunk már darabos krumplit is. A csecsemők jelentős részénél azt tapasztaljuk ebben az életkorban, hogy szívesebben esznek a kezükkel, egyedül. Engedjük a babát önállósulni, így az étvágya is jobb lesz!
10-12 hónapos korban: a választék már óriásira bővül! Készíthetünk finom nudlit reszelt krumpliból és cukkiniből némi liszt hozzáadásával, keverhetjük a krumpliürét hússal, más zöldségekkel, egészen úgy, ahogy a kicsi szereti.
12 hónapos kortól: már tejtermékkel is keverhetjük a krumplit. Se szeri, se száma a közkedvelt ételeknek, ezért most csupán egy igen egyszerűen elkészíthető, finom leves receptjét közöljük.






Burgonyakrémleves
Hozzávalók négy személynek:
50 deka ella burgonya, néhány gallyacska friss majoránna (ha nincs, a szárított is megteszi), jódozott só, 5 deci natúr joghurt, 20 deka főtt combsonka, egy teáskanál étolaj, őrölt fehér bors



 


 







Mossuk meg és hámozzuk meg, majd vágjuk kis kockákra a krumplit. Tegyük fel főni enyhén sós vízben. Ha már egészen puha, vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni. Közben melegítsük meg egy kis serpenyőben az olajat, és szórjuk rá az apró kockákra vagy csíkokra vágott sonkát. Folyamatos kevergetés közben pirítsuk meg. A friss majoránnát mossuk meg, csepegtessük le. Botmixerrel keverjük össze a főtt krumplit főzőlevestül a joghurttal. Tálalás előtt a felnőttek adagjába szórhatunk egy kis fehér borsot. Csipkedjük le a majoránna levélkéit, vágjuk apróra és keverjük a levesbe. Szórjunk minden adagra egy kis pirított sonkát.







Sárgarépa


6-7 hónapos korban: dönthetünk úgy is, hogy sárgarépával kezdjük a hozzátáplálást. Vitamintartalmát akkor kíméljük meg legjobban, ha héjában sütjük, vagy szitába téve, gőz felett pároljuk. Nagyon finom, édes pép a fotónkon látható répás almakompót. Lefedett üvegtálba teszünk egy megmosott almát és egy gondosan lesúrolt répát, a



sütőbe helyezzük, majd 200 oC-on húsz perc alatt puhára sütjük. Utána lehúzzuk a héját, kikanalazzuk a magházat az almából, és botmixerrel összeturmixoljuk az összetevőket. A felnőtteknek is ízleni fog!
8-9 hónapos korban: a sült répát burgonyával, főtt hússal is összeturmixolhatjuk. Leveszöldségként puhára főtt répát adhatunk a kicsi kezébe. Ideális, magas karotintartalmú, finom innivaló a frissen préselt sárgarépalé. Keverhetjük almalével vagy vízzel is. Hasmenés esetén hatásos hasfogó a répalé.
10-12 hónapos korban: Ekkor már fűszerekkel is próbálkozhatunk! A répához különösen jól illik a curry fűszerkeverék. Vigyázat, csípős változat is kapható, a babának inkább a „mild” feliratút válasszuk. A karalábés réparagu jó példa arra, milyen könnyű, mégis finom fogásokat varázsolhatunk ebből az egyszerű, olcsó gyökérzöldségből.
12 hónapos kortól: Ugyanezt a ragut zabtej helyett tejjel is elkészíthetjük. A legtöbb gyerek rajong a mustáros sült répáért is. Ez úgy készül, hogy a vékony karikákra vágott répát mustáros, currys olajban sütögetjük és pároljuk, amíg közepesre nem puhul. Köretnek és magában is finom.







Karalábés réparagu – tejmentes
Hozzávalók négy személynek:
Egy fej zsenge karalábé, négy közepes nagyságú répa, egy evőkanál étolaj vagy tejmentes margarin, egy csokor petrezselyem, jódozott só, curry, 3 deci zabtej, köretnek párolt rizs













Hámozzuk meg a répát és a karalábét. Szeleteljük fel, majd vágjuk hasábokra a karalábét, a répát pedig daraboljuk fel hosszában ugyancsak hasábokra. Melegítsünk meg magas falú serpenyőben egy kis étolajat vagy tejmentes margarint. Szórjunk rá egy kávéskanál curryt, majd tegyük bele a zöldségeket. Pirítsuk gyakori kevergetés mellett öt-tíz percig, majd tegyünk rá fedőt öt percre. Utána öntsük rá a zabtejet, és főzzük benne újabb öt percig. Közben mossuk meg és vágjuk apróra a petrezselymet. Vegyük le a tűzről a réparagut, majd ha már kihűlt egy kicsit, szórjuk rá a petrezselymet. Párolt rizzsel tálaljuk. Fogatlan kicsiknek botmixerrel vagy aprítógéppel pépesíthetjük.






Spárgatök


6-7 hónapos korban: kaphatna akár tököt is, mert szinte sosem okoz allergiát, ám önmagában meglehetősen ízetlen, alacsony tápértékű étel. A hozzátáplálás első heteiben, hónapjaiban még nem jó túlzottan sokfélével kínálni a babát, ezért a tökkel érdemes megvárni, amíg




8-9 hónapos korban:
próbálkozhatunk a fotónkon látható babatökfőzelékkel. A krumplit a spárgatökdarabokkal és egy gerezd fokhagymával együtt megfőzzük, majd egy kis főzőlével hígítva összeturmixoljuk. Friss, apróra vágott kaporral ízesítjük.
10-12 hónapos korban: ha a családban nem fordult elő allergiás megbetegedés, vagy ha a baba amúgy is kap tápszert, keverhetünk a babatökfőzelékhez egy kis reszelt sajtot, joghurtot. Pár csepp citromlével savanykássá tehetjük.
12 hónapos kortól: már kibontakozhat a spárgatök valódi egyénisége és sokszínűsége! Elkészíthetjük feldarabolva és sűrű palacsintatésztába mártva bundás töknek, amit finom hagymás, kapros joghurtszószba lehet mártogatni. Megtölthetjük a félbevágott kikapart tököt juhtúrós darált sertéscombbal is, majd megsüthetjük sütőben, de az igazi magyar specialitás mégis a tökfőzelék! Ilyet ugyanis sehol másutt nem esznek, pedig nagyon finom, könnyű étel.





Tökfőzelék paprikás csirkével
Hozzávalók négy személynek:
1 kiló gyalult spárgatök, két evőkanál étolaj, egy csokor kapor, két deci tejföl vagy natúr joghurt, három evőkanál burgonyapehely (lehetőleg az aroma- és tartósítószermentes, bioboltokban kapható biováltozat), egy teáskanál almaecet vagy ugyanennyi friss citromlé, jódozott só, két gerezd fokhagyma, egy fej hagyma















A paprikás csirkéhez: egy nagyobbacska csirkemellfilé, egy teáskanál édesnemes pirospaprika, késhegynyi őrölt kömény, jódozott só, egy nagy fej hagyma, három evőkanál étolaj
Melegítsük meg az olajat, és szórjuk bele az apróra vágott hagymát és egy péppé zúzott fokhagymát. Ezután keverjük hozzá a gyalult tököt, és fedő alatt pároljuk tíz percig. Ezalatt kissé összeesik, levet ereszt. Sózzuk meg, keverjük hozzá a tejfölt vagy a joghurtot. Egyszer forraljuk fel, azután keverjük hozzá a burgonyapelyhet, még egy gerezd péppé zúzott fokhagymát és az apróra vágott, friss kaprot. Ekkor vegyük le a tűzről, és ha már kihűlt egy kicsit, savanyítsuk egy teáskanálnyi almaecettel vagy ugyanennyi citromlével. Akkor a legfinomabb, ha nincs vízízű péppé főzve a tök! Közben elkészítjük a paprikás csirkét is. Vágjuk a csirkemellfilét négy hosszanti csíkra vagy kis darabokra. Melegítsük meg az olajat, szórjuk bele a megtisztított, apróra vágott hagymát és a fűszereket, majd a húst. Fedő alatt, gyakori kevergetés mellett süssük meg.



Paradicsom









6-7 hónapos korban: fél év körüli kisbabáknak még ne adjunk paradicsomot! Gyakran allergiát okoz, vagy kicsípi a szájukat, popsijukat, ezért halasszuk későbbre a kóstoltatást. Érdemes a finom, érett szeptemberi paradicsomokból (akár egészben, akár pépesítve) jókora adagot lefagyasztani, télen nagyon jól jön majd!
8-9 hónapos korban: először főtt paradicsommal próbálkozzunk. A 10-12 hónapos kornál leírt módszerrel nyert sűrű levet főzzük meg krumplival és egy mogyorónyi húsdarabbal együtt, majd turmixoljuk össze.
10-12 hónapos korban: próbálkozhatunk a finom, friss paradicsomlével. Daraboljunk fel két-három lédús paradicsomot, majd botmixerrel pépesítsük. Utána öntsük át a masszát teaszűrőn, miközben kiskanállal finoman passzírozzuk. A szűrő felfogja a héjat és a magokat, finom leve és húsa lecsepeg a pohárba.
12 hónapos kortól: a legtöbb kisgyerek szívesen eszik paradicsomot. Jó megoldás a pici, dió nagyságú, amit egyedül elmajszol, de fel is darabolhatjuk. Ha nyersen kicsípi a száját, vagy súlyosabb tüneteket okoz, másfél-két éves koráig csak főzve adjuk. Igaz, valami rejtélyes oknál fogva a legtöbb kisgyerek utálja a lecsót (főként a benne úszkáló, összepödrődött héjak miatt), melyeket még párolás előtt le is hámozhatunk. Próbálkozni mégis érdemes, igazi szeptemberi étel. Ez az összeállítás nálunk bevált, szívesen ették a fiúk.





Lecsó
Hozzávalók négy személynek:
Négy nagyobbacska paradicsom, két kisebb, zsenge cukkini, egy fényes bőrű padlizsán, egy piros pritaminpaprika, két fej hagyma, két gerezd fokhagyma, jódozott só, egy kávéskanál kakukkfű, egy kávéskanál pirospaprika, három evőkanál olaj, 20 deka kecskesajt






 







Mossuk meg valamennyi zöldséget, a cukkini és a padlizsán két végét vágjuk le, a paprika magházát távolítsuk el. Az egyik paradicsomot pépesítsük botmixerrel. A paprikát és a padlizsánt vágjuk kis kockákra, a cukkinit szeleteljük fel, a paradicsomot daraboljuk tetszés szerint. Aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát, majd kezdjük olajon, közepes nagyságú lábosban pirítani. Szórjuk meg pirospaprikával és kakukkfűvel, majd öntsük bele az összes többi hozzávalót (a pépesített paradicsomot is), a kecskesajt kivételével. Fedő alatt sütögessük, amíg minden szépen megpuhul, időnként kevergessük. Nagyon jól illik hozzá a jófajta kecskesajt.





Kismama tipp: Érdemes belőle rengeteget készíteni, és amikor félig kész, hagyjuk kihűlni, majd fagyasszuk le adagokra osztva. Télen, tavasszal igazi kincs lesz, sokoldalúan felhasználhatjuk húsokhoz, tojáshoz, vagy magában, lecsónak.








W. Ungváry Renáta

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top