nlc.hu
Baba
Forduljunk a természethez!

Forduljunk a természethez!

Az anyatermészet gondoskodik a leendõ édesanyákról is: illatos gyógynövényei jótékonyan megóvnak a várandósság nem várt kellemetlenségeitõl.

 











 


 


 


 


 


– Különösen a várandósság utolsó harmadában számíthatunk a lábduzzanat megjelenésére. Az erekből nehezebben áramlik vissza a szív felé a vér, a szövetekben folyadék gyűlik össze. A folyadékkiválasztást enyhe vízhajtó teával serkenthetjük. Öntsünk három deciliter forrásban lévő vizet két teáskanál nyírfalevélre. Tíz perc múlva szűrjük le, és hagyjuk kissé hűlni. Naponta egy-három csésze ajánlatos.





– Puffadás, felfúvódás esetén készítsünk teakeveréket, illetve masszázsolajat belső és külső használatra. Borsmentalevél, majoranna, kakukkfű és kálmosgyökér egyenlő arányú keverékéből egy evőkanálnyit forrázzunk le két deciliter vízzel, majd tíz perc múlva szűrjük le. Minden étkezés után igyunk meg egy-egy csészényit. Masszírozzuk gyengéden a puffadt hasat az óramutató járásával megegyező irányban, körkörösen bazsalikomos mandulaolajjal (10 milliliter mandulaolajhoz adjunk három csepp bazsalikomolajat).

– Az alacsony vérnyomás a várandósság alatt gyakran még lejjebb megy. Kávéfogyasztás helyett mozogjunk sokat a levegőn, és akupresszúrával javítsunk közérzetünkön. Az „energiatenger” akupresszúrás pont a köldök alatt kétujjnyira található. Mutató- és hüvelykujjunkkal kis nyomást gyakorolva a hasra dörzsölgessük körkörösen egy percig.
– Hasmenés esetén rágcsáljunk el naponta öt-hat alkalommal egy-egy evőkanál aszalt áfonyát vagy egy evőkanál tejbe vagy almalébe áztatott nyers zabpelyhet. Lassan eszegessük, nagyon jól rágjuk meg.
– Szorulás és kemény széklet megelőzésére fogyasszunk aszalt szilvát. Áztassunk négy-öt szemet este egy bögre vízbe, reggel együk meg a felpuhult gyümölcsöt, és az áztatóvizet is igyuk meg. A homeopátiás szerek közül az Alimina D6 hatásos (naponta háromszor öt golyócska).







– Könnyen legyőzhetjük a megfázást, ha mindjárt az első tünetek jelentkezésekor izzasztókúrát veszünk. A teához keverjünk össze 30 gramm kamilla- és ugyanannyi bodzavirágot 40 gramm hársfavirággal. Egy púpos teáskanálnyi teakeveréket forrázzunk le egy csésze forró vízzel, és hagyjuk öt percig állni. Szűrés után forrón fogyasszuk. Ha a megfázás lázzal jár, helyezzünk hideg vizes borogatást az alsó lábszárakra. Tartós és magas láz esetén (39 fok felett) forduljunk orvoshoz.

– Az érfalak is tágulékonyabbak a várandósság idején, ezért sajnos könnyen kialakulhatnak aranyeres csomók. Megelőzésként vegyünk naponta negyedórás ülőfürdőt. Készítsünk ehhez tölgyfakérges főzetet. Egy liter hideg vízhez két-három evőkanál tölgyfakérget adjunk, forraljuk fel, majd mérsékelt hőfokon lassan főzzük öt percig. Leszűrés után öntsük a fürdővízhez.
– Hirtelen fellépő feszítő fejfájás vagy migrén esetén görcsoldó hatású a levendula. Néhány csepp levendulaolajjal dörzsöljük be a halántékot és a tarkót, vagy dőljünk le fél órára hideg vizes borogatással a homlokunkon.
– Izomlázhoz hasonló fájdalmat okozhat a méh tartószalagjainak húzódása. Mozogjunk a vízben, az úszás vagy akvagimnasztika a várandósok ideális sportja. Oldódik a lágyék táján jelentkező fájdalom, a víz felhajtóereje tehermentesíti a gerincet, jótékony külső nyomást gyakorol a szövetekre. A homeopátiás szerek közül az Aletris farmosa D és az Aristollochia clematis D12 javasolható (naponta háromszor öt golyócska).
– A várandóssághoz a kedélyállapot hullámzása is hozzátartozik. Az áradó boldogság rózsaszínjét időnként levertség árnyékolja be. Kellemes illatokkal elűzhetjük a bánatfelhőket. Cseppentsünk néhány csepp rózsa-, bergamott-, muskátli-, cédrus- vagy angyalgyökérolajat egy tálka víz tetejére vagy papír zsebkendőre, és helyezzük el néhány helyen a lakásban. Lelki bajok ellen hatásos az orbáncfűtea is. Két teáskanál orbáncfüvet dobjunk három deciliter forró vízbe, forraljuk fel, majd hagyjuk állni öt percig. Szűrjük le, és naponta kétszer-háromszor igyunk meg ennyit.







– A hátfájásért nem csak a súlytöbblet a felelős. A hormonok hatására a szövetek ellazulnak, így kevésbé bírják a terhelést. A vérkeringést serkentő és lazító meleg borogatások vagy a masszírozás enyhíti a fájdalmat. Használjunk néhány csepp jázmin-, mandarin-, rozmaring- vagy fenyőolajat a borogatáshoz, illetve keverjük jojobaolajba a masszírozáshoz. Homeopátiás szerekhez is fordulhatunk. Ha a fájdalmak mozgáskor erősödnek, Bryoma D6, ha enyhülnek, Rhus toxicodendron D6 ajánlható. A kúra kezdetén az ajánlott adag háromszor öt golyócska félóránként, ha két-három óra múlva jobban érezzük magunkat, szedjünk a továbbiakban naponta háromszor öt golyócskát étkezések előtt vagy után egy órával.

– Ha megfáztunk, űzzük ki a náthát meleg gőzzel. Forraljunk fel egy lábos vizet, cseppentsünk rá egy-két csepp borsmenta-, eukaliptusz-, kakukkfű- vagy törpefenyőolajat, hajoljunk a gőz fölé, és takarjuk le a fejünket törülközővel. Hasonlóan jótékony hatású a kamillatea gőze, vagy melegítsük arcunkat infralámpával.
– Az éjszakai lábszárgörcsök magnéziumhiányra utalnak. Megelőzésképpen nyalogassunk el egy teáskanál mézet minden étkezés előtt, illetve vegyünk esténként lábfürdőt. Tegyünk egy csészényi mezei zsurlót egy liter hideg vízbe, forraljuk fel, és mérsékelt hőfokon főzzük lassan, lefedve negyedóráig. Szűrjük le és öntsük egy vödör vízhez (majdnem térdig érjen). Áztassuk benne a lábunkat negyedóráig. Ha éjszaka hirtelen lép fel a görcs, nyomjuk talpunkat erősen a falhoz visszahúzott lábfejjel.







Balányi Klári

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top