nlc.hu
Baba
8 igazság a testünkrõl

8 igazság a testünkrõl

Sziklakemény mellek, térkép a pocakon, szivárgás itt-ott... ne szépítsük, a helyzet lehangoló. Szerencsére segít a tapasztalt barátnõk biztatása: ne aggódj, hamarosan minden a régi lesz. Vagy majdnem a régi.





1. Pamela Andersson sehol sincs hozzám képest
Hivatalosan: tejbelövellés. Egy pompás keblekkel megáldott nő néz vissza ránk a tükörből. De miért olyan elgyötört az arca? Bizony visszasírja a régi melleit! Ezek itt feszülnek, fájnak, alig bírja el őket…
Mi az oka? A szülés utáni második-harmadik napon „belövell a mell”, vagyis a kolosztrum mellett egyre több érett tej is termelődik. A mellek vérellátása jelentősen fokozódik, nem ritka, hogy ödéma alakul ki.
Meddig tart? A legkellemetlenebb szakasz néhány nap alatt lezajlik, de a szülés előtti állapotát (méret, puhaság) többnyire a második hónapban nyeri vissza a mell.
Mi a teendő? A leghatékonyabb a gyakori szoptatás éjjel-nappal (körülbelül tíz-tizenkét alkalommal naponta!). A szoptatás előtti meleg zuhany, meleg borogatás segíti a tej ürülését. A szoptatás után rövid ideig alkalmazott hideg pakolás csökkenti az ödémát. Ha a baba nem szopik hatékonyan, lehet, hogy fejésre lesz szükség. Ha nem javul a helyzet, kérje szoptatási tanácsadó vagy védőnő segítségét.

2. Nedves bugyi
Hivatalosan: stresszinkontinencia. Köhögés, tüsszentés, futás hatására mindig becsorran egy kis pisi.
Mi az oka? A húgycső körüli körkörös záróizmok megsérültek vagy elgyengültek a terhesség vagy a szülés hatására. A nők legalább húsz százaléka küzd ezzel a problémával.
Meddig tart? A sérülés mértékétől függ. Általában néhány hét alatt rendeződik a dolog.
Mi a teendő? Végezzen medencefenék-erősítő gyakorlatokat – kétszázat naponta. Nem húszat, kétszázat! Szorítsa össze az izmait, mintha a pisit kellene visszatartani, majd ernyessze el. A legjobb, ha (tanfolyamon, könyvből vagy videóról) megtanulja az intim női torna alapjait, és rendszeresen végzi, már szülés előtt. Ha két hónap múlva is fennáll a probléma, beszéljen orvosával: lehet, hogy kezelésre vagy műtétre lesz szükség.

3. Kojak-frizura kilátásban
Hivatalosan: post partum hajhullás. Minden fésülködésnél egy kazalnyi hajszál marad a fésűben.
Mi az oka? A várandósság egyik kellemes mellékhatása, hogy a hajhullás szinte teljesen szünetel – a terhességi hormonok magas szintje miatt. Szülés után a hormonszint lezuhan, és búcsút mondhatunk a kilenc hónap alatt megmaradt extra hajszálainknak is.
Meddig tart? Egy éven belül ismét lánykori hajkoronánkkal dicsekedhetünk.
Mi a teendő? Gyakorlatilag semmi. Némi segítséget jelenthet, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott vitamin- és ásványianyag-pótlásra.

4. „Nehéz napok extra”
Hivatalosan: gyermekágyi vérzés. Hihetetlennek tűnő mennyiségű vér képes távozni a méhből az első napokban, főleg szoptatás közben.
Mi az oka? Ahogy a szülésnél leválik a méhlepény, vérző „seb” marad a helyén. Minden egyes szoptatás alkalmával oxitocin áramlik szét a szervezetben, amely erőteljes méhösszehúzódást („utófájást”) okoz, ekkor az összegyűlt vér és váladék lökésszerűen távozik a méhből.
Meddig tart? A fájdalmas összehúzódás az első egy-két napra jellemző, a vérzés mértéke egyre csökken, pár nap alatt rózsaszín „gyermekágyi folyás” veszi át a helyét, amely legkésőbb a hatodik hétre megszűnik.
Mi a teendő? A jól szabott bugyi és az erős vérzésre kialakított éjszakai betét használata kényelmesebbé teszik a nehéz napokat. Tamponról szó sem lehet. Ha túl gyakran (óránként) kell betétet cserélni, vagy a folyás kellemetlen szagú, haladéktalanul beszéljen orvosával!

5. Valaki összefirkálta a lábam
Hivatalosan: visszértágulat. Nem elég, hogy rémesen néz ki, estére elnehezedik és feszül az egész.
Mi az oka? A visszértágulat a lábakat és a szeméremajkakat egyaránt érintheti, ez a terhesség hagyatéka. A súlytöbblet, a megnövekedett vérmennyiség és vérnyomás, a hatalmassá tágult méh és a terhességi hormonok hatására a vér nehezen tud „fölfelé folyni”, föltolul a vénákban, így az eddig láthatatlan hajszálerek is láthatóvá válnak, a nagy vénák pedig kitágulnak.
Meddig tart? A szeméremajkak visszértágulata általában rövidesen megszűnik a szülés után, a láb erei is összehúzódnak valamelyest, de a jelentős tágulatok sajnos örökre megmaradnak.
Mi a teendő? Ha lepihen, tegye föl a lábát. Nem valami illedelmes, de nagyon hatékony. Használjon fáslit vagy kompressziós harisnyát – mindkettő jól pótolja a vénák elvesztett rugalmasságát, a fájdalmat mintha elfújták volna.

6. Megismerni járásáról…
Hivatalosan: fájdalmas gát. Ég, forró és feszes, ülni és járni a legrosszabb.
Mi az oka? A szülés mindenképpen megviseli a hüvelyt. Ha a gát megrepedt, vagy gátmetszést végeztek, a gyógyulásig kellemetlen érzéssel kell számolni.
Meddig tart? Hat hét múlva nyoma sem lesz.
Mi a teendő? Ha nagyon fáj, vegyen be fájdalomcsillapítót. Mindig lassan álljon föl, szorítsa össze a farizmait, amikor leül. Üljön puha párnára, összegöngyölt, karikába hajtott takaróra, úszógumira. A hűvös zuhany enyhíti a fájdalmat.

7. Térkép a hasamon
Hivatalosan: striák. Vöröses vonalak a köldöktől a bikinivonalig, a melleken és a combokon. Rémes.
Mi az oka? A bőr alatti kötőszövet rugalmatlan, nem tudja követni a hirtelen tágulást, ezért megrepedezik. De lehet, hogy tudja, és akkor nyoma sem marad a terhességnek. Szóval ez genetikai adottság, nem sokat tehetünk ellene.
Meddig tart? A rossz hír: sosem múlik el nyomtalanul. A jó hír: hamarosan elhalványodik, és végül opálos vonalak emlékeztetnek a rémes vörös csíkokra.
Mi a teendő? Nem sok. A stria elleni krémek használata segít valamelyest.

8. Fájdalmas dudor odalent
Hivatalosan: aranyér. Háromszor is meggondolandó a nagydolog. Már csak ez hiányzott arról a környékről!
Mi az oka? Az aranyér valójában egy kitágult, előtüremkedő véna a végbélnyíláson. Sokaknál már a várandósság alatt kifejlődik, de a szülés kitolási szakaszában fordul komolyra a helyzet.
Meddig tart? Ha eddig nem volt ezzel problémája, várhatóan a hatodik hétre rendbe jön.
Mit a teendő? A duzzanatot csökkenti, ha hideg felületre (például egy vékony textíliába csomagolt jégakkura) ül néhányszor a nap folyamán. A mogyoróolajos borogatás is jót tesz. Orvosa vagy gyógyszerésze javasolhat olyan aranyér elleni kenőcsöt, amelyet biztonságosan használhat terhesség és szoptatás alatt is.

Maros Eszter

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top