Baba

Balesetek házon belül

Ha megtörtént a baj, pánik helyett azonnal cselekednünk kell. Lássuk, mit tehet a szülõ, ha gyermekét otthon éri baleset!

Vigyázz, leesel!

Már az egészen kis csecsemő is képes arra, hogy apró rúgásokkal, mocorgással a pelenkázó vagy a franciaágy szélére tornázza magát, és bizony nagyot tud esni kis magasságból is. Ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül olyan helyen, ahonnan esetleg lepottyanhat. Pelenkázáskor egyik kezünk mindig legyen rajta, amikor elfordulunk valamiért – ha pedig feltétlenül ki kell mennünk a szobából, inkább tegyük le a földre a kicsit, olyan helyre, ahol nem tud magára rántani semmit.

A nagyobbacskáknak, amikor a szürke téli napok szobafogságra ítélik a családot, különösen jó mókának tűnhet a bútorok megmászása. A magasból könnyű leesni, a kicsi akár az egész szekrényt magára ránthatja, és komoly sérülések érhetik. A végtagok törése azonnal észlelhető, hiszen nagyon fájdalmas, és sokszor duzzanat, alakváltozás is kíséri, azonban a belső sérülések nem mindig látványosak – ha valami nehezebb tárgy esett a hasára, mellkasára, erre is gondolni kell.

Mit tehet a szülő?

Ha a sérülés lehetővé teszi, vihetjük magunk is az orvosig a gyereket, de ha bizonytalanok vagyunk a baj mértékében, vagy nem mozdítható a kis sebesült, hívjunk orvost vagy mentőt!

Kismama tipp: A polcokat rögzítsük a falhoz csavarral, kampóval, hogy ne borulhassanak fel.







Agyrázkódás?

Amikor a fejét üti be a baba vagy a kisgyerek, nem mindig látható a sérülés. Ha az ütés után a kicsi elájul, hány, szédül, homályos a látása, haladéktalanul forduljunk orvoshoz! Már egyetlen gyanús jel is agyrázkódásra utalhat. A tünetek nem mindig közvetlenül a baleset után jelentkeznek, ezért 24 órán keresztül fokozottan figyelnünk kell a kicsit. A rosszullét hátterében akár koponyaűri vérzés is állhat, ezért a sérült gyereket lehetőleg fekve, mentővel kell orvoshoz vinni.


Égés, forrázás

Az égési sérülések dupla fájdalommal járnak. Fáj, amikor megég a testrész, és talán még jobban fáj, amikor maradandó nyomot hagy az arcon, testen. Jellegzetes téli baleset az inhalálás közben bekövetkező forrázás, de a konyhában tébláboló kisgyerekre is számtalan veszély leselkedik. Jó ötlet az etetőszékbe ültetni és biztonsági övvel rögzíteni a picit, vagy a járókát látótávolságban elhelyezni, így biztonságban nézheti mamáját munka közben. A fürdőszobában egyedül ügyeskedő óvodásnak is tudnia kell, hogy először a hideg vizet szabad megnyitni, csak aztán a forrót, különben leforrázhatja magát. A vasalóval is óvatosan kell bánni, ha gyerek van a háznál, a kandalló elé pedig feltétlenül kerüljön védőrács.

Mit tehet a szülő?

Az égett bőrfelülelet húsz-huszonöt percig hűteni kell, a hideg víz és a borogatás egyaránt megfelelő. Ezután steril kötszerrel kössük be a testrészt, de egy tiszta textilpelus is megteszi, míg megérkezik a segítség. Nagyon fontos, hogy sok folyadékot kapjon a kis beteg. Minden olyan égési sérüléssel, amely a gyerek tenyerénél nagyobb méretű, orvoshoz kell fordulni.


Vérző sebek, horzsolások

Kisebb horzsolások esetén elegendő a sebek lemosása és fertőtlenítése Betadinnal. Soha nem szabad sebhintőport használni! A nagyobb vérző sebekre steril fedőkötést kell tenni, és haladéktalanul orvost, illetve mentőt kell hívni! A háziorvos vagy a sebész megítélése szerint esetenként tetanusz elleni védőoltásra is szükség lehet.


Konnektorok, kábelek

A szabadon hagyott vezetékek, sérült háztartási gépek és a fedetlen konnektorok halálos veszélyt jelentenek az óvatlan kisgyerekekre. A dugaszolóaljzatokba tegyünk vakdugót, hogy véletlenül se rakhasson bele semmit a kicsi, a kábeleket pedig vezessük a gyerekek számára hozzáférhetetlen helyen. Rendszeresen ellenőrizzük az elektromos gépek és eszközök hibátlanságát!

Mit tehet a szülő?

Ha áramütés éri a picit, azonnal áramtalanítani kell a bajt okozó elektromos berendezést, méghozzá úgy, hogy közben ne érjünk a kicsihez, különben az áram bennünket is megrázhat. A súlyos áramütés szívműködési zavart, esetleg a szív leállását is okozhatja, ezért feltétlenül hívjunk mentőt!


Mérgek a lakásban

A pici számára minden érdekes, ami színes, apró – így az elöl hagyott gyógyszerek is. A házi patikát tartsuk elzárva egy magasan lévő szekrényben. Nagyobb gyerekeknél is maradjon a szülő feladata a gyógyszerek adagolása! A lakásban található mérgező növényeket is megrágcsálhatják a kicsik, ezért ezeket tartsuk olyan helyen, ahol nem férhetnek hozzá. Igen súlyos mérgezést okozhatnak a lenyelt háztartási tisztítószerek is.

Mit tehet a szülő?

Mérgezés esetén akkor is mentőt kell hívni, ha a gyereknek láthatóan semmi baja sincs. Ha lúgos vagy savas vegyszert ivott, itassunk vele sok folyadékot, hogy híguljon a mérgező anyag. Sokat segíthetünk az orvosnak, ha magunkkal visszük azt a gyógyszert vagy vegyszert, amelyből evett a kisgyerek. Ha a pici eszméletlen, a hányás fulladást is okozhat, ezért nem szabad sem felültetni, sem hanyatt fekve magára hagyni. A legjobb megoldás a stabil oldalfekvésbe helyezés.


Lenyelt valamit!

Az egészen pici gyerekek mindent a szájukba vesznek, és megesik, hogy olyasmit is lenyelnek, ami nem emészthető. Általában az éles, hegyes holmik is kiürülnek a szervezetből pár nap alatt természetes úton. Ritkán, de előfordul, hogy belső sérüléseket okoznak. A nagyobb méretű tárgyak pedig bélelzáródáshoz vezetnek.

Mit tehet a szülő?

A hánytatás tilos, mert az idegen test megsértheti a nyelőcsövet és a garatot! Ha gombelem került a gyomrába, sürgősen vigyük orvoshoz, mert veszélyes anyagok oldódhatnak ki az elemből a gyomorsav hatására! Ebben az esetben egy-két napos kórházi megfigyelés alatt tartják a kicsit, és enyhe hashajtót kap. Ha az elem ennyi idő alatt nem távozik a szervezetéből, endoszkóppal veszi ki az orvos. A lenyelt idegen testek a garatban, a nyelőcső-gyomor átmenetben és a gyomor kimeneti szájadékánál akadhatnak el. Ha ezeken túljutott az oda nem illő tárgy, nagy baj már nem lehet.

Jóval nagyobb veszélyt jelent, ha a kicsi félrenyel valami szilárd dolgot – azaz nem a nyelőcsövébe, hanem a légcsövébe került az idegen test. Ez köhögéssel, nyáladzással, akár fulladással járhat. Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni, vagy orvoshoz kell vinni a gyereket!


A sebészorvos tanácsai:

Dr. Mona Tamás (Madarász Utcai Gyermekkórház) tapasztalatai szerint a jellegzetes baleseteket kellő óvatossággal meg lehet előzni:
– Gyakran fordulnak hozzánk kutyaharapással. Soha nem szabad a kisgyereket egyedül hagyni még a család kutyájával sem, mert a kutya és a kisgyerek is kiszámíthatatlan.
– Kisbabák, kisgyerekek számára veszélyes terep az emeletes ágy és a galéria is. Gyakran úgy kelnek fel éjjel, hogy nem ébredtek fel teljesen, s ennek baleset lehet a vége. A veszélyes területeket, mint például a lépcsőt, biztonsági rácsokkal el kell zárni, mert ahol le lehet esni, ott a gyerek le is esik.
– Ha a kisgyerek cukorral (például tic-tac cukorkával), rágóval, mogyoróval a szájában ugrál és szaladgál, egy óvatlan lépés elég ahhoz, hogy félrenyeljen – még a nagyobbakkal is megtörténhet ez. Ugyanez a helyzet az autóban evéssel is, hirtelen fékezéskor szintén előfordulhatnak hasonló balesetek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top