Baba

A mûkörömtõl az önbarnítóig

Amint megfogant a baba, már érte is felelõsséggel tartozunk. Vajon szokványos, mindennapi tevékenységeink, hóbortjaink és szépészeti beavatkozásaink közül mindent úgy folytathatunk, ahogy azelõtt tettük?





Műköröm
Nem ismeretes, hogy a műköröm rögzítéséhez használt szerek, köztük az oldószer okoznak-e fejlődési rendellenességet a babánál. Valószínűleg csupán egészen elenyésző mennyiség juthat a bőrön keresztül az anya keringésébe és onnan a magzatba. A szüléshez közeledve érdemes eltávolítani a hosszú (mű)körmöket, mert megsérülhet tőlük a baba, és nehezen tarthatók tisztán. Műkörmözés közben feltétlenül ügyeljünk a szellőztetésre!

Amalgámtömés
150 éve, hogy ezzel a higanyt is tartalmazó ezüstötvözettel tömik lyukas fogainkat. Az utóbbi években sok rosszat lehetett hallani a tömésekből szervezetünkbe kerülő, mérgező higanyról. Vajon árthat a magzatnak ez a csekély mennyiség? A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy sokkal több higanyban „részesülünk” tengeri halakból vagy a levegőből, mint saját, jól elhelyezett töméseinkből. Azonban ez nem azt jelenti, hogy éppen a terhesség alatt kellene eltávolíttatni és korszerűbb tömőanyagra cseréltetni az amalgámtömést – ha lehet, érdemes ezzel megvárni a baba születését.

Emelgetés, cipekedés
A közhiedelemmel ellentétben nem a méhszájnak árt a túlságosan nagy súlyok emelgetése, hanem a derekunk, gerincünk láthatja kárát. Abban megoszlanak a vélemények, hogy mekkora súlyról is van szó. Van, aki már a három kilótól is óv, más a tizenkettőt még épp elfogadhatónak tartja – körülbelül ekkora a súlya egy kisgyereknek, aki még gyakran kívánkozna anya karjaiba. Mindenképpen behajlított térddel, egyenes derékkal emeljünk, s amit megerőltetőnek érzünk, azt hagyjuk inkább másra.

Felvágottak, füstölt húsok
Nálunk (és még sok európai országban) népeledel a felvágott és a sokféle füstölt húskészítmény. A táplálkozástudományi szakemberek többsége azonban cseppet sem tartja egészségesnek ezeket a termékeket, mert túl sok bennük a zsír és a só, előfordul, hogy rákkeltő anyagokat tartalmaznak. Ráadásul gyakran telepednek meg rajtuk olyan baktériumok, amelyek az anyánál csak jelentéktelen tüneteket okoznak, de a magzatot megbetegíthetik. Ezért az Egyesült Államokban az élelmiszerbiztonsági hatóság kismamáknak egyáltalán nem ajánlja fogyasztásukat.





Hajfestés

A hajfesték anyagai nem a hajszálakon, hanem a fejbőrön keresztül juthatnak keringésünkbe, igaz, csak csekély mennyiségben, ezért valódi kockázatot nem jelentenek. Tovább csökken ez a hatás, ha olyan festési eljárásokat alkalmazunk, amelyeknél a szer alig érintkezik a fejbőrrel, ilyen például a melírozás. A természetesnek mondott festékek sem egészen veszélytelenek, az egyetlen kivétel talán a henna. Elfogadható megoldás, ha az első harmadban nem festjük hajunkat, a későbbiekben viszont igen, így még elenyésző kockázattal sem kell számolnunk.

Fénymásoló
Még az sem tekinthető magzatot veszélyeztetőnek, ha valaki a munkája miatt egész nap fénymásoló készülékekkel dolgozik.

Magas sarkú cipő




Kismamáknak sem tilos ilyet hordani, de azért meggondolandó, hogy amúgy is ingatag egyensúlyérzetünket gyengítsük-e tovább a tűsarkakkal. Egy rossz esés következtében leválhat a lepény, megindulhat a (kora)szülés. A harmincadik héttől már akkora a pocak, hogy feltétlenül érdemes alacsonyabb sarkakra váltani.

Mikrohullámú sütő
A mai mikrók használata a babavárás idején is biztonságosnak tekinthető. A benne melegített ételt kismamák is nyugodtan fogyaszthatják.

Piercing
A fertőzésveszély miatt a terhesség idején nem ajánlják újabb testékszerek felhelyezését. A köldökpiercinget jobb eltávolítani még a pocak jelentős növekedése előtt, és speciális műanyag gyűrűvel helyettesíteni. A köldök ugyanis egészen eltűnhet a nyolcadik-kilencedik hónapban, a bőr valósággal feszül körülötte.

Rovarriasztó kenőcsök és sprayk
A szúnyogok hada a várandósokat sem kíméli. A testre kenhető rovarriasztó szerek közül azokat ne használjuk, amelyek dietil-toluamidot (DEET) tartalmaznak. Ez a szer ugyanis állatkísérletekben fejlődési rendellenességeket okozott. Még a kenőcsök hatóanyagának kis része is eljut a vérkeringésbe, azon keresztül a magzathoz. Kevésbé hatásosak, de veszélytelenek a citrom- vagy levendulaolajat tartalmazó készítmények. Ezeket bátran használhatjuk, akár öltözékünkre permetezve is.

Számítógép
Sem sugárzástól, sem más káros hatástól nem kell tartani. Az egyetlen kockázati tényező a hosszas ücsörgés. Aki egész nap a gépe lőtt rostokol, keljen fel legalább kétóránként egy kis lazítás, járkálás céljából.

Szolárium
A szoláriumozást bőröregítő hatása miatt valójában senkinek sem ajánljuk. Kismamák számára veszélyes lehet a test túlhevülése. Az arra hajlamosaknál elősegíti a májfoltok képződését. Aki ennek ellenére szeretne szoláriumozni, a babavárás idején rövidítse az erre szánt időt, és gondoskodjon a megfelelő folyadékpótlásról.

 



Szőrtelenítő krém

Mint az összes többi krém hatóanyaga, csekély mértékben ugyan, de ez is bejut a keringésbe. Ezt a hatást mérsékelhetjük, ha kezelés előtt hideg vízzel alaposan lemossuk a bőrfelületet. Ettől összeszűkülnek a pórusok, így kevesebb szívódik fel a krémből. Érdemes a kezelés időtartamát is némiképp rövidíteni a csomagoláson feltüntetetthez képest. Szellőztessünk közben gondosan!

Tetoválás
Kockázatot csak az jelent, ha a tetoválást nem egyszer használatos vagy gondosan sterilizált tűvel végzik. A használt tűk különféle betegségeket terjeszthetnek. Az is megfontolásra érdemes, hogy terhesen másként viselkedik a bőrünk, s az összhatás szülés után más lehet, mint amikor a tetoválás készült.

Önbarnító krémek
Ezeket nyugodtan használhatják a napbarnított külsőre vágyó, de az igazi, kiadós napozástól tartó kismamák. A szakemberek egészségesebbnek, veszélytelenebbnek tartják, mint a szoláriumot. Egy adag hatása nagyjából egy hétig tart.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top