Baba

Hõségriadó

Tûz a nap, süt az aszfalt, a forró szél sem enyhíti a kánikulát. A nyári hõséget egyébként sem könnyû elviselni, hát még úgy, ha közben szervezetünknek a babavárás okozta változásokhoz is alkalmazkodnia kell! Élvezze a nyarat harmatfriss tippjeink segítségével!

Csökkentsük hőérzetünket!
A természetes anyagból készült, lenge nyári öltözet magától értetődőnek hangzik, gyakran mégsem ügyelünk rá eléggé. A divatos, rugalmas szállal készült, testre simuló vagy papírvékony, ám mesterséges alapanyagú ruhák csinosak ugyan, mégsem biztosítják a bőr megfelelő szellőzését. Míg a fehér és világos színek visszaverik a nap sugarait, a karcsúsító hatású sötétek nagyrészt elnyelik, még elviselhetetlenebbé téve a hőséget.
A körültekintően megválasztott, természetes anyagú, jól szellőző cipő mellett futóműveinket kényeztessük lábfürdővel, amely nemcsak a lábaknak tesz jót, hanem egész szervezetünk felfrissülését elősegíti.
Nagy melegben lehetőség szerint zuhanyozzunk naponta többször, de tusfürdőt csak egy alkalommal használjunk, hogy ne szárítsuk túl a bőrt!
Jó szolgálatot tesznek kánikula idején a frissítő kozmetikumok, melyek gyors párolgás vagy különleges összetevőik (mentol, kámfor) révén hűsítik a bőrfelszínt. A lábzselé használata után nemcsak több fokkal hűvösebbnek, de könnyebbnek is érezzük lábainkat! A zselé állagú, frissítő arcpakolások is valódi enyhülést hoznak, akárcsak az alkoholmentes testpermetek vagy a napozás utáni balzsamok (nem csak napozás után!).





Pótoljuk a vízveszteséget!
Miközben a verejték kicsapódik a bőrön, az így keletkező vékony vízréteg párolgásával hűtő hatást fejt ki. A test a meleg vért a külső pályákon a bőrfelszín alá pumpálja, ott lehűl, majd visszaáramlik a szervekhez és az agyba. Harmincfokos hőmérsékletnél vérünk mintegy harmada cirkulál a bőr alatt – nyolcszor-tizenkétszer több a normálisnál.
Míg egy átlagos napon másfél liter verejtéket veszítünk, különösen meleg időben óránként akár hét decit is kiválaszthat a szervezet! Terhesen még erősebben izzadunk, mivel sokkal jobban „tartjuk a hőt” – vagyis több hűtésre van szükségünk a normál testhőmérséklet fenntartásához.
Ugyanakkor ha testünk csupán két százalék folyadékot veszít, máris fáradtnak, gyengének, levertnek érezzük magunkat. A kiszáradás és a vele járó rosszullét a kismamákra és magzatukra nézve igen veszélyes, ezért ügyelnünk kell a rendszeres folyadékpótlásra!
A vízvesztéssel kapcsolatban kozmetikai problémák is felmerülnek: ahogyan a test víztartalma csökken, úgy a bőrtől is nedvességet von el a szervezet. Ha csökken a bőr víztartalma, megjelennek a ráncok, a bőr fakóvá, élettelenné válik. Ahhoz, hogy kívülről vizet juttassunk a bőrbe, be kell csapnunk a gátként viselkedő bőrfelszínt, mely csak a zsíros természetű, úgynevezett bőrrokon anyagokat engedi át: a vizes természetű hatóanyagokat zsíros vivőanyagokba kell „csomagolnunk” (ilyen csomagocskák például a liposzómák és az ezeknél is kisebb mikroszómák). A nyári időszakban hetente egy-két alkalommal kényeztessük arcunk és dekoltázsunk bőrét hidratáló pakolással!

Fokozott verejtékezés
Mint arról már szó esett, az izzadás több szempontból is fontos a szervezet számára, a fokozott verejtékezés azonban sok kellemetlenséget okozhat. Bár a friss verejték szagtalan, a bőrfelszíni baktériumok lebontó tevékenysége folytán idővel kellemetlen szagúvá válik. Az izzadásgátló (antiperspiráns) dezodorok a verejtékmirigyek kimeneti pórusait csökkentik, használatukkal gyakorlatilag elfojtjuk a verejtékezést. A dezodorokban továbbá a baktériumok elszaporodását fékező, fertőtlenítő összetevők is találhatók. Válasszunk bőrbarát, illatanyagmentes, golyós vagy stift formájú változatot, így a gyakoribb használat sem okoz kellemetlen irritációt! A testhajlatokat hintőporral védhetjük a kidörzsölődés ellen, amely felszívja a nedvességet és elnyeli a szagokat.

Egészséges barnaság
A nap ultraibolya sugarainak veszélyeivel nagyjából mindannyian tisztában vagyunk, ám terhesen az infravörös, azaz a hőt kibocsátó sugarak is fokozott kockázatot jelentenek: a szervezet túlmelegedése a magzat épségét veszélyezteti! Bölcsen tesszük, ha a legnagyobb hőség óráit fedél alatt vagy legalább árnyékos helyen böjtöljük ki. Akkor is szükségünk lesz fényvédőre, ha nem töltünk huzamosabb időt a napon, mivel az UV-sugarak egy része árnyékban, sőt borús időben is éri a bőrünket. Védekezni kell a víz alatt is: három méter mélységig a tiszta vízben erős marad az UV-sugárzás, tehát az arc, a váll vagy a hát fokozott veszélynek van kitéve úszás, fürdőzés közben is. A vízálló készítményeket is kenjük fel újra fürdés után, mert törölközővel úgyis eltávolítjuk nagy részüket.
A napsugarak hatására a terhességi melazma néven ismert barna foltok is előjöhetnek az arcon. Használjunk úgynevezett „sunblock” terméket: ez minimum 30-as fényvédő faktorral ellátott készítmény, mely csaknem teljesen kiszűri, blokkolja az UV-sugarakat. A legtöbb fényvédő a felvitel után húsz perccel fejti ki hatását, ezért indulás előtt fél órával kenjük be a bőrt, és két óra elteltével ismételjük meg. A déli órákban egyáltalán ne tartózkodjunk a napon! Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a kozmetikai készítményekben az illatanyagok és a konzerválószerek allergiát válthatnak ki, ezért érdemes illatanyag- és színezékmentes, allergiatesztelt készítményt választani.

Napozás nélkül is barnán
Ha szeretnénk az évszaknak megfelelő egészséges színre szert tenni, önbarnító és bronzosító termékek széles palettájáról is válogathatunk. Utóbbiak olyan bronzbarna bőrszínt eredményező púderek, színezett hidratálók, arc- és testszínezők, melyek egyszerűen lemoshatók a bőrről. Az önbarnítók tartósabb „barnulást” tesznek lehetővé, de sokan még mindig tartanak ezektől a szerektől, talán azért, mert hatásukkal kapcsolatban sok tévhit él a köztudatban. Használjuk őket bátran, hiszen az önbarnítók a bőr felületét egyszerűen csak „megszínezik” – az aktív, működő rétegekkel nem kerülnek kapcsolatba!
A korszerű önbarnító termékek összetételüknél fogva tökéletesen egyenletes, foltmentes barnaságot biztosítanak, mely a felvitel után egy-két órával teljesedik ki. Használata során alaposan kenjük be magunkat az önbarnítóval, éppúgy, mint egy testápolóval, de a sarkaknál és a könyöknél bánjunk vele takarékosan és jól dolgozzuk el, akárcsak a hajtőnél és szemöldöknél. Várjunk tíz-tizenöt percet az öltözködéssel, és ne feledkezzünk meg az alapos kézmosásról!

Figyelem!
Mivel az így szerzett barnaság nem valódi (nem növeli a bőr pigmentációját), ezért nem véd a nap sugaraival szemben – tehát az önbarnítók mellett ugyanolyan fontos a magas faktorszámú napozószerek használata!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top