nlc.hu
Baba
Összebújni jó!

Összebújni jó!

Szerencsére ma már nem néznek úgy a babáját kendõben hordó szülõre az utcán, mint egy ufóra. Ám ez nem jelenti azt, hogy mindenki mindent tud errõl az õsi módszerrõl, azt meg végképp nem, hogy ez a tudomány anyáról lányára szállna, hiszen a mi kultúránkban a mai szülõk „elsõ generációs” babahordozók.

Elöl keresztbekötési mód: akár újszülöttkortól hordhatjuk így a babát, egészen addig, amíg a lelógó lábacska nem zavar minket a járásban. Kicsi babát ne hordjunk arccal kifelé. A kényszerű homorítás megterheli a gerincét

Háton hordozás: Anyának mindkét keze szabad, bármilyen házimunkát el tud végezni, sőt a tesót is könnyen tolhatja a babakocsiban. Ezt a felkötési módot a legnehezebb megtanulni, de ha belejöttünk, akár kirándulás közben is a „hátunkra dobhatjuk” a babát, ha elfáradtak az apró lábak.





Baba a csípőn: „Nahát, én szinte egész nap így hordoztam eddig is, csak kendő nélkül!” csodálkozik a legtöbb anyuka, amikor megismeri ezt a kötési módot. Talán a legegyszerűbb hordozási mód, nagyobbacska babáknál jól beválik házon belül, házon kívül egyaránt

A Kismama babahordozókendő volt az első termékünk, amit megrendelhettek lapunkból. Úgy éreztük – és ez azóta sem változott -, hogy fontos feladatunk népszerűsíteni ezt a kiváló lehetőséget. Lássuk, miért is szeretjük annyira a kendőt?

3 in 1
A kendőt használhatjuk hordozóeszköznek, kizárólag házon kívül, használhatjuk otthon alkalmi babanyugtatónak, de akár életmódszerűen is. Így a babánk számára ez lesz az alapállapot, és az számít különlegesnek, ha leteszik. Mint az őseinek egytől egyig.
Még a tájékozott olvasó számára is meglepő lehet, hogy a tudományos eredmények szerint az embercsecsemő ugyanúgy hordozásra születik, mint a főemlőskölykök. Gerincének görbülete, sípcsontjának íve, éretlen csípővápája nem csupán megengedi, hanem egyenesen indokolja a hordozást. A baba ugyanis hordozás közben tudja legkönnyebben felvenni a számára szokásos magzati pózt, gerince, csípője és lába csak az első életév második felében veszi föl azokat a tulajdonságokat, amelyek az üléshez, álláshoz, járáshoz szükségesek. A csípőficamra hajlamos gyerekek számára nemcsak kényelmes, hanem egyenesen gyógyhatású a láb felhúzásával és szétterpesztésével járó hordozási pozíció. A kendőben hordozás nem terheli meg a baba gerincét, hiszen a jól megkötött kendő a kicsi minden porcikáját megtámasztja. A hordozás nemcsak a mozgásrendszer fejlődése szempontjából előnyös, hanem az idegrendszer érését is serkenti. Az anya járásának ringása és ritmusa, a hordozás során hallott egyenletes (szívdobogás) és változatos (beszéd, környezeti zajok) hangok mind fontos ingerek a kicsi számára. Nyugodtan állíthatjuk, hogy a bölcső, a ringatózó babakocsi, a babahinták és a felhúzható zenélő játékok mind „hordozáshelyettesítők”. A kendő tehát hordozó-, fejlesztő- és gyógyító eszköz, vagyis három az egyben. És még nem beszéltünk arról, miként hat a lélekre.





Társas lény

A hordozott baba nem marad ki az élet forgatagából. Miközben folyamatosan a szülő illatának, melegének biztonságában tudja magát, és éppen a hordozó felnőtt arcát látja élesen (nagyjából 25 centire tud fókuszálni a kisbaba szeme), ismerős helyről és természetes látószögből (vagyis nem alulról) fedezheti fel a világot. Részt vesz a mindennapi életben, ha fárasztja az ingeráradat, visszavonulhat a kendő védelmébe, anya mellkasához bújva bármikor szopizhat, aludhat egyet. A hordozott babák általában kiegyensúlyozottabbak „letett” társaiknál, és nagyobb bizalommal fordulnak a külvilág felé. Ez akár a felnőtt éveikre, társas kapcsolataik alakulására is hatással lehet.

Kényelmi szempontok
A legtöbb anya sokat vívódik azon, hogyan elégítse ki kisbabája „ölelésigényét” úgy, hogy közben egyéb teendőit is elvégezhesse. A baba szinte egész nap szeretne kézben lenni, anyának emellé ott a háztartási munka, a bevásárlás, nem beszélve a nagytesókról, akik ritkán bírják naphosszat a négy fal között, és a legkevésbé sem szeretnének a pici többnyire kiszámíthatatlan alvásritmusához alkalmazkodni. Ha a babát kezdettől fogva sokat hordják kendőben, megtakaríthatnak a családnak jó néhány kaotikus, ideges, szaladós napot. A hordozott baba mellett a legtöbb házimunka elvégezhető, hiszen a szülőnek mindkét keze felszabadul. Nem gond a bevásárlás gurulós bevásárlókocsival, könnyen mozognak a városi forgalomban, és elmehetnek a naggyal akár túrázni, szánkózni is – a baba védett, biztonságos helyen van, még szopizni is tud, ha édesanyja kellő gyakorlattal rendelkezik.

Gyakorlat teszi
Ne gondoljuk, hogy a hordozás tudományával születünk. Persze ha lenne szőrünk és majomügyességű kisbabánk… Ennek híján némi gyakorlásra lesz szükségünk. Akár a rajzos útmutató alapján, akár gyakorlott barátnő segítségével próbálkozunk először, számítsunk arra, hogy jó néhány kísérletre szükségünk lesz ahhoz, hogy baba és anyukája egyaránt jól érezze magát a kendőben. Mielőtt először hozzáfognánk, mossuk és vasaljuk ki a kendőt, hogy puha és rugalmas legyen. Igazítsuk el, hogy ne legyen rajta csavarodás, majd kössük fel úgy – és ez a dolog egyik titka –, hogy ne hagyjunk helyet a babának. Amikor beletesszük a kicsit, a súlya megnyújtja és átrendezi rajtunk a kendőt, így lesz megfelelően biztonságos számára. Ne aggódjunk, neki egyáltalán nem furcsa, hogy viszonylag szorosan öleli valami a testét. Sok baba a határozott ölelés, pólyázás hatására nyugszik meg, hiszen ez emlékezteti a méhbeli élményeire. Amikor fölvettük, rendezzük el a kendőt vállunkon úgy, hogy számunkra is kényelmes legyen. Ez a hordozás sikerének másik titka: a súly eloszlik a szülő vállán és csípőjén, így ez a hordozási mód terheli meg legkevésbé a gerincet. Ha gyereke újszülöttkorában kezdi, dereka, háta eléggé megedződik ahhoz, hogy akár a kétévest is be tudja dugni szükség esetén a biztonságos bugyorba.

A Kismama babahordozókendő és vele együtt a rajzos megkötési útmutató megrendelhető a Kismamabutikból telefonon 06-1-3713232, vagy a www.mc.hu oldalról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top